5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Sörédi Kolbászfesztivál, Kaliforniai álom és Kaukázus
Fehérvári programok a hétvégére: Sörédi Kolbászfesztivál, Kaliforniai álom és Kaukázus

Csontig hatoló hideggel jön a hétvége, így csak a legbátrabbak tervezzenek szabadtéri programot, például a Sörédi Kolbászfesztiválra. A négy fal között lesz Kaukázus-koncert a Petőfiben, egy kortárs magyar szociobörleszk az Igézőben (Kaliforniai álom), és minimum két jó film is a mozikban (Pusztító; Bohém rapszódia).

Koncert: Kaukázus
Mikor?: Január 26., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Ha van együttes, ami a 2000-es évek magyar alterrockjának minden stílusjegyét magán hordozza, akkor az a Kaukázus. Kardos-Horváth János fejében mindig is különös gondolatok cikáztak, legalábbis a dalszövegek alapján biztosan. Akinek csömöre van a leginkább a "szeretlek, szeretsz-e?" vagy a "mi volt, hogy volt?" gondolatmenetek köré csavarodó popdalok világából, annak remek kitörési pont lehet az elsőre szokatlan Kaukázus. Kérdés, hogy mindez élőben hogyan működik, ugyanis a legújabb albumuk (KpOp) lemezbemutatója miatt Fehérváron koncertező zenekar teljesen új felállással érkezik a Petőfibe. 

UPDATE: A koncert technikai okok miatt elmarad, majd március 23-án pótolják. A január 26-ra megváltott jegyek érvényesek a március 23-i dátumra is, vagy visszaválthatóak január 26-ig a vásárlás helyén.

Gasztro: V. Sörédi Kolbászfesztivál
Mikor?: Január 26., szombat 9:00-15:00
Hol?: Rákóczi u. 54., Söréd

Autóval Fehérvárról csupán 20 perc Mór felé indulva Söréd. A várostól 20 kilométerre található 500 fős község ideális helyszíne a téli metsző hidegben a disznóvágásnak. Ez most nem lesz, viszont a családi disznófeldolgozás hangulatát megidéző kolbászfesztivál igen. A nevezésről ugyan már lecsúsztunk (szerdáig lehetett), de bámészkodni és kóstolni ettől még elindulhatunk. Utóbbiban támogatói jegy vásárlása ellenében vehetünk részt, amivel idén is a Sörédért Alapítványt támogathatjuk. A kolbásztöltő és kolbászsütő fesztivál házigazdája Szőke András filmrendező, humorista lesz. 

Színház: Kaliforniai álom
Mikor?: Január 25-26., péntek-szombat 19:00
Hol?: Igéző

Már eleve a darab műfaja is jól hangzik: szociobörleszk. A sztori alapján pedig még ennél is jobbnak ígérkezik az Igéző előadása, ami annyira tipikusan magyarnak tűnik. Adott egy cég, ami nagyon nagy, nemzetközi és elképesztően jól hasít. Aztán persze gyorsan kiderül, hogy nem is annyira nagy, még kevésbé nemzetközi, az elképesztően jól hasítást meg inkább hagyjuk. A fizetést pedig egyenesen ne is említsük. Itt dolgoznak azok a diszpécserek és szupervájzorok, akik pénteken és szombaton este héttől tartanak majd görbe tükröt a mai magyar valóságnak. A helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges. Bővebb infó az Igéző Facebook-oldalán.

Fehérváron túl: Kínai Tavaszünnep Kulturális Fesztivál
Mikor?: Január 25-27., péntek-vasárnap
Hol?: Millenáris B épület, Budapest

Ugyan a kínai holdújév (másnéven tavaszünnep vagy kínai újév) február 5-re esik, már ezen a hétvégén előre isznak a (panda)medve bőrére Budapesten. A Millenáris B csarnokában az ingyenes fesztiválon megismerkedhetünk többek között tradicionális kínai ruhákkal (qipao és hanfu) és hangszerekkel (erhu, guzheng, kínai dob), lesz hagyományos kínai orvoslás bemutató ingyenes diagnózissal és kezeléssel, a színpad mellett pedig hat kínai étterem készíti az ország autentikus ételeit és nem maradhat el a sárkány- és oroszlántánc sem. Részletes program a rendezvény Facebook-oldalán található.

Mozi: Bohém rapszódia
Mikor?: November 1-től
Hol?: Cinema City Alba, Barátság mozi

A Golden Globe már a zsákban, de vajon összejön-e az Oscar is a Queen-filmnek? November 1-jén mutatták be Magyarországon, azóta folyamatosan műsoron tartják a mozik a Bohém rapszódiát. Az év egyik legsikeresebb közönségfilmje akár a legnagyobb filmes díjat is zsebre vághatja, bár ehhez valószínűleg lesz még egy-két szava Alfonso Cuarón Romájának is. Arról, hogy melyik a jobb, mindenki győződjön meg maga: a Romát a Netflixen bármikor megnézheti, míg a Bohém rapszódiát ezen a hétvégén a Barátság moziban (szombat, 20:00) és a Cinema City Albában (13:45 és 20:30) lehet elcsípni. Utóbbiról kritikánkat itt olvashatod el: Bohém rapszódia: az év filmje vagy az év parasztvakítása?

Mozi: Pusztító
Mikor?: Január 24-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy nem különösebben jó film (az IMDb-n 6,8 ponton áll), ami valamiben mégis kiemelkedő. A kritikák szerint Nicole Kidman élete alakítását nyújtja ebben a thrillerben, előzetesen az Oscar egyik legnagyobb esélyesének tartották, ám végül hatalmas meglepetésre mégcsak nem is jelölték a díjra. A történet valóban nem új, láttuk már ezerszer: a Los Angeles-i rendőrség nyomozója beépül egy bűnbandába, de az egyik balhé rosszul sül el, a banda lebukik és Erinről is kiderül, hogy rendőr. A csapat vezére elmenekül, majd később visszatér és veszélyesebb, mint valaha. A rendőrnő elhatározza, hogy ezúttal nem hagyja megszökni az újabb bankrablást tervező Silast.

Borítókép: Facebook/Igéző
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek