5 évnél régebbi cikk

Felfázás ellen: vörös áfonya
Fehérvár Médiacentrum fotója
yandex.by
Felfázás ellen: vörös áfonya

A felfázás minden nő rémálma. Kevés dolog rosszabb annál, mint amikor másodpercenként úgy érezzük, hogy ki kell mennünk a mosdóba. Ráadásul van, amikor a vizeletürítést fájdalmas, égő vagy csípő érzés kíséri. – Ilyenkor jön jól a vörös áfonya!

A húgyúti fertőzések együtt járhatnak alhasi görcsökkel, nyomó-szorító érzéssel. A vizelet kellemetlen, erős szagúvá, zavarossá, vagy véressé is válhat.  A férfiaknál a fájdalom a végbél irányára koncentrálódik. - Merthogy ők is érintettek lehetnek, nemcsak a nők, bár főként a hölgyek szenvednek a felfázástól.

A fertőzés elérheti a veséket is, ami az életünket is veszélyeztetheti! A vese érintettségére utal a deréktáji fájdalom, a láz, a hidegrázás, a hányinger, a hányás, illetve a rossz közérzet, gyengeség.

Bár sokan azt hiszik, hogy önmagában a hideg okozza a felfázást – ez nem így van! A húgyúti fertőzés/gyulladás okozói ugyanis a húgyutakba kerülő, s elszaporodó mikrobák. Persze, az időjárás közvetett hatással lehet a fertőzés kialakulásának kockázatára. Télen, a hidegebb hónapokban általában kevesebbet iszunk, így a húgyhólyag nem tud elég gyakran megtelni/kiürülni, és könnyebben elszaporodnak a pangó vizeletben a baktériumok.

A nők nagyobb eséllyel vannak kitéve a fertőzésnek, mert a húgycsövük rövidebb, így kevesebb utat kell megtenniük a kórokozóknak ahhoz, hogy a húgyhólyagba eljussanak. E problémával tehát mindenképpen foglalkoznunk kell, nem vehetjük félvállról!  

Ha úgy érezzük, hogy felfázásunk kezdeti stádiumban van, akkor ne tartsuk vissza a vizeletünket, hanem minél hamarabb ürítsük ki (akár ötpercenként) és igyunk sok folyadékot! A legmegfelelőbb az ásványvíz és a tea, ami készülhet borókabogyóból, mezei zsurlóból, medveszőlőlevélből. Ha a panaszok nem szűnnek meg egy-két napon belül, vagy ha fájdalmaink vannak, akkor forduljunk orvoshoz, mert valószínűleg antibiotikumos kezelésre lesz szükségünk!

És itt térhetünk rá a vörös áfonyára, amelyet már nagyanyáink is használtak egyedülálló gyógyhatása miatt. Leveléből teát főztek, és a bogyó levét is felfázásra, gyulladások megelőzésére, kúrálására alkalmazták.

E növény olyan anyagot tartalmaz, amely segíti meggátolni az E.Coli baktérium megtelepedését a húgycsövön és a hólyag falán. Ha pedig nem tud hozzátapadni a baktérium a hólyag falán lévő hámsejtekhez, akkor a megbetegítő-képessége radikálisan csökken. (A húgycső és a felsőbb húgyutak megbetegedését legtöbbször az E.Coli baktérium okozza.)

Ez a tapadást megakadályozó anyag egyébként hatásos a fogíny különféle fertőzései, a gyomorfertőzések, a gyomorfekély kialakulása esetében is. Mindemellett a vörös áfonya segít megelőzni a vesekő és a vesehomok kialakulását. Sőt, a vizelet nyálka- és genny-mentességét is segíti hólyagplasztikázott vagy vizeletpangással küzdő betegeknél.

A vörös áfonyát megvásárolhatjuk frissen, aszalt, vagy fagyasztott formában. A friss gyümölcs egy hónapig is eltartható a hűtőben. A belőle készült gyümölcslevet (ami savanykás) „tisztán” bio-boltokban találhatjuk meg, vízzel és édesített formában pedig a nagyáruházban, akár más gyümölcslevek kombinációjaként.

Ha akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére akarjuk használni, akkor a „tiszta” áfonyalevet (vagy magát a gyümölcsöt) fogyasszuk, de jó megoldás a tinktúra  is ((3 x 3-5 ml/nap adagolásban),illetve kapható a gyógyszertárakban kapszula formában is. (Egy 400 mg-os kapszula 8-9 pohár lé hatóanyagát tartalmazza koncentráltan.) magyarul24.com

A vörös áfonya egyébként nagyon gazdag antioxidánsokban, vagyis óvja testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhető továbbá a koleszterin-lerakódás, a szívinfarktus, az érelmeszesedés, a daganat, a memóriazavar, és több bőrprobléma is. A vörös áfonya hatóanyagai korlátozzák a fertőzések és gyulladásos folyamatok kialakulását, s növelik az immunrendszer ellenálló képességét.

Mindemellett e gyümölcs gazdag sok ásványi anyagban, úgymint: nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink, kén. Sok benne az A-, B, C-, E-vitamin is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek