5 évnél régebbi cikk

Mi a teendő, ha gólyával találkozunk télen?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi a teendő, ha gólyával találkozunk télen?

Az állatorvos tanácsa az, hogy ne etessük a gólyákat, hiszen bármennyire is segíteni szeretnénk, ez a madarak életébe kerülhet.

Mi a teendő, ha gólyával találkozunk a téli időszakban?

Erre a kérdésre több helyes válasz is adható. Például kezdjünk el örülni a közelgő gyermekáldásnak, vagy gondolkodjunk el azon, átaludtuk-e a telet, és végre itt a tavasz. De az is előfordulhat, hogy nem keresendő átvitt értelem, és egy olyan madárra állunk szemben, amely valamilyen okból kifolyólag nem költözött el délre. Lehetséges, hogy vannak köztük sérült és beteg egyedek, és nem vállalják a hosszú utat, ha egyáltalán ilyesfajta tervezés a madarak fejében megfordulhat.

Melegebbé vált az éghajlat, és a madarak elindulása egyre tolódik. Amennyiben etetjük a gólyákat, kiolthatjuk bennük a veleszületett képességet, amely a költözésre készteti, hiszen a fő motivációt a táplálék szerzése jelenti.

A madarak valószínűleg figyelnek egymásra és ott csoportosulnak ahol etetik őket, tehát számos madár életére kockázatos hatással lehet. A legnagyobb veszély, hogy az etetés nem következetes, nem folyamatos és a táplálék nem megfelelő. Feltehetőleg béka és kishal, a leglelkesebb állatbarátoknál sem áll egész télen rendelkezésre, ezért a cserbenhagyott madarak egyszer csak olyan környezetben találhatják magukat, amelyre nincsenek felkészülve és el is pusztulhatnak.

A környezetünkben élő állatokkal törődnünk kell, a gólyát pedig szeressük is, van rá okunk. De ezt lehetőleg úgy tegyük, hogy közben ne változtassuk meg életük alapvető jellemzőit, kár volna háziállattá tenni.

Dr. Lorászkó Gábor állatorvos

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek