5 évnél régebbi cikk

Maté tea, a folyékony zsírégető
Maté tea, a folyékony zsírégető

Kíváncsi vagy arra a növényre, amely hozzásegíthet a vágyott alakhoz? Ismerkedj meg a maté teával, amely támogatja a kalóriaégést, javítja az anyagcserét és tompítja az étvágyat. Persze kellő mozgással kiegészítve.

A Dél-Amerikában élő indián törzsek már akkor fogyasztották a yerba maté nevű növényt, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. A maté egy örökzöld fafajta, melynek bőrszerű leveleit és kisebb hajtásait tea készítésére lehet használni.

Ehhez az őslakosok a hozzávalókat parázs felett kiszárították, vagy forró vízbe mártották, s annyira felaprították, hogy kioldódhasson belőle a beltartalom. A maté teát fából vagy egy tökféle (Lagenaria siceraria) héjából készült edényből fogyasztották egy úgynevezett bombillán keresztül (ami egy fémből készült „szűrő”). Ez az eszköz akadályozta meg, hogy a szájba jusson a növényi törmelék.

A „hagyománytisztelők” a mai napig ily’ módon hódolnak e nedű élvezetének, de vannak, akik kávégépet használnak a tea elkészítéséhez. A teát ihatjuk melegen vagy hidegen, tejjel, mézzel, citrommal, mentával, jéggel is.

A legegyszerűbb elkészítési módja az, ha egy-két teáskanálnyi levelet beleteszünk egy nagyobb bögrébe, ráöntünk 1,5 dl forrásban lévő vizet, hagyjuk 5-10 percig állni, leszűrjük – és már fogyaszthatjuk is.

A Latin-amerikai országokban nagyon népszerű, az elmúlt években pedig az Egyesült Államokat és Európát is kezdte meghódítani. Évente kb. 100 millió kilogramm matét termelnek és dolgoznak fel. A fő piac Buenos Aires. Brazíliában több száz gyártója van a maténak. A statisztikák azt mutatják, hogy egy átlagos matéfogyasztó évente 8-10 kg matéból készült teát iszik!

A maté Európába először a jezsuita misszionáriusok közvetítésével került, akik fontosnak tartották, mert észrevették, hogy a guarani indiánok, akik nagyon sokat fogyasztottak belőle, nem kaptak skorbutot, hiába csak húson élnek.

A teát varázsitalnak is nevezik, mert benne van a kávé erőssége, a teák egészségre gyakorolt hatása és a csokoládé nyújtotta eufória érzése is. Koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de a zöld teánál magasabb: az alapanyag 0,3-1,5 százalék koffeint és 4-10 százalék kaffetannint tartalmaz. A kávéval ellentétben nem olajos és savképző, így nem nagyon valószínű, hogy gyomorsavat vált ki.

A fa levele 24 féle vitamint és ásványi anyagot fog össze (A-, C-, E, B1-, B2, B3- (niacin), B5- és a B-vitamin komplex, illetve kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor és a cink…), valamint 15 különböző aminosavat, csersavat, nyomelemeket, klorofilt, flavonoidokat és rengeteg antioxidánst.

A zöld teával összevetve azt látjuk, hogy a matéban 90 százalékkal több az antioxidáns! (1g yerba maté 92mg klorogénsavat tartalmaz.) Ennek köszönhető, hogy erős immunerősítő, lassítja az öregedést, akadályozhatja több ráktípus kialakulását, hatékony segítség lehet a stressz ellen. Javítja az összpontosító képességet, növeli a mentális energiát.

A francia Pasteur Intézet és a Párizsi Tudományos társaság 1964-ben kijelentette: „Nehéz még egy olyan növényt találni bárhol a világon, amely megegyezne a maté tápértékével, ami gyakorlatilag tartalmazza az összes, az élet fenntartásához szükséges vitamint”.

A maté tea javítja a fizikai állóképességet is, mivel befolyásolja az anyagcserét (segíti az emésztést: fokozza az epe és más emésztőnedvek termelését, tisztán tartja a beleket: ösztönzi a hatékony kiürítést), és a testünk így hatékonyabban tudja felhasználni a szénhidrátokat. Vagyis: a szervezet több energiát nyer az adott táplálékból. Sőt: a tejsavtermelődést is segítenek megakadályozni a hatóanyagai, így edzés után csökken az izomláz és a regenerációs idő.

Ráadásul, ha valaki rendszeresen issza ezt a teát, akkor a szervezet több zsírsejtben tárolt kalóriát éget el. Így segíthet vonalaink megőrzésében, de csak akkor, ha mozgásban gazdag életmódot élünk, mert így tudja hatékonyan támogatni a kalóriaégést, javítani az anyagcserét és tompítani az étvágyat.

 

Borítókép: drweil.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek