5 évnél régebbi cikk

A boldogság titka? Lépj ki a Facebookról!
Fehérvár Médiacentrum fotójaA boldogság titka? Lépj ki a Facebookról!

Elég egy hónapig hanyagolni a legnépszerűbb közösségi oldalt, máris garantált a boldogabb élet - legalábbis ezt állítja egy egészen friss kutatás eredménye.

A Stanford Egyetem csapata a New York-i Egyetemen dolgozó kollégáikkal végeztek különleges kutatást, amely a közösségi média és az ember boldogságának összefüggését kereste. A szakemberek arra vártak választ, milyen hatással lehet az ember közérzetére, kedélyállapotára, ha a felhasználó inaktívvá válik a közösségi felületeken.

Korábban már sokan taglalták, mennyire káros lehet a túlzott Facebook jelenlét, nos, a kutatók ezt most alá is támasztották. A projekt keretében kétezer olyan önkéntest kerestek, akik nem is tagadták, hogy rengeteg időt töltenek a közösségi oldalon. A jelentkezőknek korábbi szokásaikat szó szerint teljesen át kellett hágniuk, vagyis egy hónapig nem léphettek fel az oldalra, közben a reakcióikat, mindennapi életüket folyamatosan dokumentálták.

Az egy hónapos kényszerpihenő érdekes tanulságokkal szolgált, egyrészt a résztvevők sokkal nyitottabbá, másrészt saját életükkel elégedettebbekké váltak, a korábbinál boldogabbnak vallották magukat. A visszatérők, vagy az FB-t egy hónap után újra használók esetében jelentősen, mintegy 23%-kal csökkentették a közösségi felületen eltöltött időt.

A kutatás ugyanakkor nem reprezentatív, a résztvevők maguk értékelték az eredményeket, ám a szakemberek szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni annak eredményét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek