5 évnél régebbi cikk

Újrahasznosított olimpia
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚjrahasznosított olimpia

Lassan mindenki ráébred, nem birtokoljuk, csupán élünk bolygónkon, így nem árt vigyázni rá. A 2020-as tokiói olimpia szervezői is szem előtt tartják ezt, az érmek újrahasznosított hulladékból készülnek majd.

Egyre égetőbb problémát jelent az emberiség szemetének eltakarítása, no meg persze minden, ezzel járó logisztikai és környezetvédelmi tevékenység. Egy nemrég kiadott tanulmány szerint már az úgynevezett e-hulladék, vagyis a kidobott elektronikai eszközök is komoly fejtörést okoznak, ezek ugyanis kimondottan veszélyesek lehetnek az élőlényekre és magára a bolygóra is.

Ráadásul itt is megy ezerrel a trükközés, a Bázeli Akció Hálózat (BAN) ugyanis megjelölt elektronikai hulladékok útját követve készített el egy tanulmányt, mely szerint az Európai Unió területén kidobott e-hulladékok egy bizonyos része törvénytelen utat járva kijut az öreg kontinensről, hogy aztán erősen kétes biztonsági protokollal dolgozó szétszerelő üzemben kössön ki, valahol Afrikában. Az illegális úton "eltűnő" elektronikai hulladék mennyisége ijesztő, a BAN adatai szerint meghaladja a 300.000 tonnát, ami valljuk meg, elképesztően magas szám.

Szerencsére sokan tudatosan vállalják az elektronikai hulladék újrahasznosítását, ehhez a körhöz kapcsolódott a 2020-as tokiói, sorrendben a XXXII. nyári olimpiai játékok szervezőbizottsága is. A japán szervezők már korábban bejelentették, hogy az arany-, ezüst- és bronzérmek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat e-hulladékokból, főleg kiszuperált mobiltelefonokból nyernék ki. Most azonban már azt is közölték, összejöttek a szükséges hozzávalók.

Az előzetes becslések 2700 kilogramm bronzot, 30.3 kilogramm aranyat és mintegy 4100 kilogramm ezüstöt jelöltek szükséges alapanyag-mennyiségként, a szervezők pedig a hírek szerint jól állnak ezek begyűjtésével. Összesen 47.5 tonna hulladék, no, meg nem kevesebb, mint 5 millió használt mobiltelefon gyűlt össze, ezek feldolgozása, a szükséges nemesfémek kivonása már a végéhez közeledik. A kellő mennyiségű bronz már tavaly júniusra összejött, az év végére az arany 90, az ezüst 85 százaléka lett meg, a teljes feldolgozás pedig várhatóan 2019 márciusára fejeződik be. Nem ez az első ilyen kezdeményezés egyébként, igaz, csak 30 százalékos arányban, de a 2016-os riói játékok medáliái is újrahasznosított hulladékból készültek.

Nem csupán a szervezők készülnek környezettudatosan a 2020-as játékokra, a japán sportolók ruháit szállító Asics ugyanis megunt és kidobott ruhadarabokból készít speciális öltözetet a házigazda képviselői számára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek