5 évnél régebbi cikk

Ellentétes kockavilágképek találkozása - A LEGO-kaland 2. kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaEllentétes kockavilágképek találkozása - A LEGO-kaland 2. kritika

Egyenesen sokkolta a világot, amikor bemutatták A LEGO-kaland első felvonását, amelynek különleges mozgáskultúrával rendelkező animációja mindenkit levett a lábáról. Az egyedi megvalósítás, a jópofa karakterek, na meg az a tény, hogy minden LEGO-ból van, olyan egyveleget alkotott, amelyre kicsik és nagyok egyaránt csettintettek. A LEGO-kaland 2. ezt a receptet viszi tovább, megspékelve egy csipetnyi posztapokaliptikus életérzéssel. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A LEGO-kaland 2.! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Phil Lord-Christopher Miller páros 2014-ben nagyot robbantott A LEGO-kalanddal, amely során a kicsik - párhuzamosan gyerekszobájukkal - ismételten átélhették a legózás örömét, míg a felnőttek egészen egyszerűen visszarepültek fiatalkorukba. Mivel a népnek bejövős volt a sztori, a készítők nekiálltak az újabbnál-újabb LEGO-mozik kiagyalásának, mondván: addig kell ütni a vasat, amíg meleg.

Ennek köszönhetően láthatott napvilágot a LEGO Batman - A film, amely ismételten nagy sikert aratott, ám itt már nem következett be az a katarzis, ami A LEGO-kalandot jellemezte.

Megmondom a tutit, én itt hagytam volna abba az egészet, és valami új koncepcióval álltam volna elő. Erre mi történik? Bejelentik A LEGO-kaland 2.-őt, gondolván: szép kis summát hozott a konyhára, így sanszos, bármilyen folytatás is hasonló számokat generálna. Nem mondom, hogy teljesen értelmetlen a második felvonás, ám a filmet meglesve egyértelműen elkezdődött az a folyamat, amely manapság a hollywoodi mozikat jellemzi.

Sztori

Emmet Brickowoski és kockafalva lakóinak szupi-szuper kalandja pontosan ott folytatódik, ahol az első etap véget ért. Éppen hogy újra visszaállt a LEGO-világ rendje, amikor is a semmiből megérkeznek az idegesítő DUPLO-játékok, amelyek pusztulásba taszítják a vidám kis társadalmat.

Ezután öt évet ugrunk az időben, Emmet, Lucy, Batman és a többiek egy posztapokaliptikus világban tengetik mindennapjaikat, ahol az örökös jópofáskodást felváltotta a folyamatos komorság és a rettegés attól, hogy a Tesho-rendszer gonosz lakói bármikor visszatérhetnek, és újabb pusztítást visznek végbe.

Persze a mindig vidám Emmettnek ez sem kottyan meg, ám amikor Káosz Kapitány elrabolja szeretett barátait, akkor újra elő kell lépnie, ugyanis a LEGO-világ sorsa ismételten rajta áll vagy bukik (vagy ahogy mondják: ha nem hősködik, bekövetkezik az Ar-mama-geddon).

Karakterek

Rendbontó leszek, és ezúttal kizárólag egy karakterre fókuszálok, A LEGO-kalandok mindenki által imádott karakterére: Emmet Brickowoskira. Hogy miért is teszem mindezt? Mert a mozi egy eléggé érdekes párhuzamot vont a főszereplő és - az eredeti szinkronban a neki hangját kölcsönző - Chris Pratt színészi karrierje között. Ugye, mikre nem futja a rendezőktől!

A mozi egy pontján Emmet találkozik egy laza fazonnal, Rex Nemremex-szel, akivel szövetséget kötve együtt indulnak el Lucyék megmentésére. Érdekesség, hogy Rex is Chris Pratt hangján szólal meg, és személyében pedig olyan figurát gyúrtak össze Millerék, aki megtestesíti Pratt eddigi nagyobb szerepeit. Példának okáért én A galaxis őrzői Űrlordját, a Jurassic World keménykötésű kalandorát és A hét mesterlövész cowboy-át emelném ki.

Ezzel szemben Emmett pedig Chris Pratt korábbi szerepeit idézi meg, főként a - 2009-ben startoló, ám 2015-ig húzódó - Városfejlesztési osztály című vígjátéksorozat álmodozó és jó kedélyű Andy Dwyerét, aki A LEGO-kaland főkarakterével egyetemben a légynek sem tudna ártani. Jópofa, mi? Egyúttal pedig megemelem a kalapom Chris Pratt előtt, hogy mindezt bevállalta! De hát mit is várhattunk a 21. század legtökösebb szájhősétől?

Összegzés

Most már kijelenthetem: egyszerűen utálok folytatásokról írni! Hogy miért? Az első és legfontosabb érvem az, ha beülsz egy mozi második, netalántán harmadik felvonására, akkor mindig az elődökhöz hasonlítgatod, így egyszerűen nem tud és nem is lehet jobb, mint egy alkotás nyitó megvillanása. Ha valamit először veszünk szemügyre, akkor frissítően hat, és oda meg vissza leszel tőle, de amikor már másodjára is ugyanazt kapod, akkor esik le a tantusz, hogy manapság már minden a pénzről szól (kis naiv, hát miről is szólhatna?).

Hogy túléltük volna, ha nem készül folytatás A LEGO-kalandhoz? Simán! De ami egyszer működött, arról szokás szerint le kell rántani egy újabb bőrt, hiszen az elsősorban lurkóknak szóló filmre így is, úgy is befizetnek a szülők. A többi meg nem tök mindegy?

Na, hasonló érzésekkel távoztam a moziból, közben pedig folyamatosan az járt a fejemben, rövid időn belül biztos, hogy érkezik a harmadik etap. De minek? Persze A LEGO-kaland 2. szórakoztató meg minden, kellően változatos, tele van popkulturális kikacsintásokkal, kapunk új karaktereket (és jellemfejlődéseket), egy nem túl giccses befejezést, illetve tanulságot is, de érzésem szerint nem ütött akkorát ez a LEGO-világ, mint az első rész.

Ettől független egyszer mindenkinek ajánlom, ugyanis még mindig felemelő elmerülni a LEGO-kockákból megálmodott világban, ahol tényleg csak a képzelet szab határt. LEGO-fanoknak pedig kötelező!

10/7 - Még mindig szupi-szuper, de már nem üt akkorát, mint elődje

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek