Clear sky29 °C
2019. augusztus 19. hétfő Huba
Menü

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1989 február

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1989 február
Paula Abdul abszolút kedvenc volt 1989-ben (Fotó: twitterceleb.com)

Paula Abdul, Michael Jackson, Hithouse - nagy slágerek és csendes dallamok uralták 30 esztendeje a slágerlistákat, nézzük, melyek voltak a lehallgatottabb zenék 1989 februárjában.

Három évtizeddel ezelőtti körsétánkat szokás szerint kezdjük Nagy-Britanniában, ahol a UK Top 40 Singles Chart ad lehetőséget az akkori zenei ízlés pontos felmérésére. Ahogy előző visszatekintőnkben már írtam, 1989 elején Marc Almond és Gene Pitney számított komoly kedvencnek, "Something's Gotten Hold Of My Heart" című dalukkal négy hétig vezették Albion slágerlistáját, egészen február közepéig. 1989 február 19-én aztán jött a trónfosztás, ugyanis egy legendás zenekar, a Simple Minds ugrott az első helyre "Belfast Child" című nótájával, a dal két hétig, egészen március elejéig állt az élen. Érdekesség, hogy ez volt a szigetországban oly népszerű együttes egyetlen brit listavezető nótája, pedig a Simple Minds hosszú és eredményes munkássága alatt nem kevesebb, mint 24 dallal szerepelt a UK Top 40 Singles Chart-on.

A listavezetőkön kívül is volt persze élet Albionban, olyan kiválóságok tűntek fel a legjobb tízben, mint Michael Jackson és a "Leave Me Alone", Michael Ball és a "Love Changes Everything" vagy Holly Johnson és a "Love Train".

Ugorjunk át Franciaországba, nézzük, hogy festett akkoriban a Singles Top 100. A galloknál az előző hónap nagy kedvence, David Hallyday és a "High" kitartott február elejéig, ekkor azonban szó szerint robbant a zenei bomba, egy új belépő rögtön az első helyen nyitott. Ez nem volt más, mint a híres francia énekesek és együttesek közösen előadott dala, a "Pour Toi Arménie". A dal egy jótékonysági kezdeményezés kapcsán született meg, mely az 1988-as, súlyos örményországi földrengés áldozatait és károsultjait igyekezett segíteni. A nótát Charles Aznavour és Georges Garvarentz jegyezte, és elképesztően sikeresnek bizonyult, egymilliós példányszámban fogyott, a francia slágerlistán pedig tíz hétig az első helyet foglalta el.

Menjünk tovább Németországba, ahol a januárban trónra lépő Robin Beck és a "The First Time" februárban is megtartotta első helyét, a nóta összesen hét héten át uralta a germán slágerlistát. Mögötte azonban nagy volt a mozgás, kiváló dalok ostromolták (hiába) az első helyet. Ilyen volt Neneh Cherry és a "Buffalo Stance" vagy épp Tanita Tikaram klasszikusa, a "Twist In My Sobriety". De nem jött össze a listavezető státusz az Inner City számára sem, pedig a "Good Life" kimondottan jól ment a németeknél, a dobogót is elérte 1989 februárjában.

Egy másik ikonikus sláger is feltűnt 30 esztendeje a német lista legjobbjai között. Kicsit magam felé húz a kezem, mert egyik nagy kedvencemről van szó, melyet az elmúlt három évtizedben már rengetegen feldogoztak. Ez nem más, mint a Hithouse és a "Jack To The Sound Of The Underground".

Menjünk tovább, irány az Egyesült Államok, ahol a Billboard Hot 100 élén mindig nagy a mozgás, ritka, hogy egy nóta hetekre kibérelje a lista első helyét. Nem volt ez másként ez 30 esztendeje sem, a februárt Sheriff és a "When I'm With You" kezdte az élen, de csak egy hétig tudta megtartani listavezető státuszát, mert jött a kor egyik nagy szexbombája, Paula Abdul és a "Straight Up". A dal meghódította Amerikát, 25 hétig tartózkodott a Billboard Hot 100 listáján, és három héten át nem mozdult az első helyről. Paula Abdul egyébként még ebben az évben további kettő nótával elérte az első helyet. Mivel pályája során összesen hat dala lett number one, így nem túlzás, 1989 az ő éve volt a tengerentúlon.

A Billboard R&B és hip-hop listája is viszonylagos állandóságot mutatott 30 esztendeje, két nóta igazságosan megosztozott a februári listavezető pozíciókon. A hónap első felében a New Edition és a "Can You Stand The Rain", a második részben pedig Vanessa Williams és a "Dreamin" állt 2-2 hétig az első helyen.

És hogy mik voltak 1989 februárjában a hazai slágerek? Erről az Ifjúsági Magazin lemezajánlója ad hű képet. 30 esztendeje jött ki a Viki And The Flirt albuma, a "Fiery Night" és a Dolly Roll "Zakatol a szív..." című korongja. Előbbit erősen közepesre értékelte az IM? utóbbit viszont (talán a már lecsengőben lévő nyolcvanas évek hangzásvilága miatt) nem illette túl pozitív kritikával a lap.

Ez volt tehát a felhozatal 1989 februárjában, egy hónap múlva már 1989 harmadik havának legjobbjait elevenítjük fel.

(Az IM adott lapszámáért köszönet Németh Krisztiánnak, a Fehérvár TV sportriporterének.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
  Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
 • Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
  Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
 • Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
  Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak