Partly cloudy19 °C
2019. október 16. szerda Gál
Menü

A haj az egészségünk tükre: számtalan problémára fényt deríthet a hajhagymák vizsgálata

A haj az egészségünk tükre: számtalan problémára fényt deríthet a hajhagymák vizsgálata
Álland Tünde hajgyógyász, fodrász (Fotó: Horváth Reni)

Számos korszerű diagnosztikai módszer létezik ma már szervezetünk általános állapotának felmérésére. Ezek közé tartozik a hajgyógyászat is, mely egy három-négyszázszoros nagyítással működő mikrokamera segítségével térképezi fel a hajhagymák, hajszálak, a fejbőr állapotát. Az eredmény pedig akár komoly anyagcsere vagy hormonproblémákra is sikerrel felhívhatja a figyelmet.

Viszkető, érzékeny fejbőr, kellemetlen tapintású haj, hajhullás, korpásodás – ezek közül a panaszok közül valamelyikkel szinte biztos, hogy mindannyian találkozunk életünk során. Arra azonban nem feltétlenül gondolunk, hogy a felszíni tüneteknek mélyebb okai is lehetnek, belgyógyászati, hormonális elváltozások, anyagcserezavar, ásványi anyagok vagy vitaminok hiánya.

A haj, a fejbőr kellemetlen elváltozásai tehát nem csak esztétikai problémát jelentenek. A tartós szépség valóban belülről fakad: a megfelelő életmód hosszú távon tükröződni fog a hajunk állapotán is. Amit persze kívülről is gondosan ápolnunk kell.

Ennek az összhangnak a megteremtésében segíthet egy képzett hajgyógyász, aki szakszerű vizsgálatokkal térképezi fel hajunk, fejbőrünk állapotát. Álland Tünde, székesfehérvári trichológus közel egy évtizede foglalkozik fodrász tevékenysége mellett a hajgyógyászattal. Egészségügyi tanulmányokat követően tanulta ki a hajgyógyászatot, melynek része a diagnosztika – azaz egy mikrokamerás fejbőr vizsgálat – és különféle kezelések is.

A trichológia a bőrgyógyászatból vált ki, de nem kizárólag a bőrfelszíni problémák megállapításáról szól - hangsúlyozta Tünde. - Számtalan jel utalhat a szervi elváltozásokra, betegségekre is. Maga a vizsgálat egy mikrokamerával történik, egy képernyőn három-négyszázszoros nagyításban látjuk a fejbőr állapotát, a tüszők helyzetét, állagát, nagyságát. Megfigyelhetjük, milyen lerakódások képződnek. A hámosodás állapota, a tüszőtágulatok megmutatják, hogy baktérium vagy gomba telepedett-e meg a fejbőrön. Egy fluoreszkáló lencse segítségével még pontosabban megfigyelhetjük az elszíneződéseket, eltéréseket a fejbőrön.”

A mikrokamerás vizsgálat során három-négyszázszoros nagyításban láthatóak a hajszálat és a fejbőr elváltozásai (Fotó: Horváth Reni)
A mikrokamerás vizsgálat során három-négyszázszoros nagyításban láthatóak a hajszálat és a fejbőr elváltozásai (Fotó: Horváth Reni)

Mindez teljesen fájdalommentes, körülbelül egy óra alatt elvégezhető vizsgálat. Bár sokaknak elsőre akár ijesztő is lehet ilyen mértékű nagyításban szembesülni fejbőrük állapotával, elgondolkodtató, mennyi mindenre adhatnak választ a hajhagymáink:

Sok szervi elváltozásra figyelmeztethet a hajhagymák állapota. Ezek feltérképezéséhez egy kis csipesszel, körkörös, finom mozdulatokkal eltávolítunk két-három hajszálat a fej bizonyos területeiről. A hajhagymák különféle deformitása utalhat tápanyag, ásványi anyag hiányra, egyes formájuk valamiféle hirtelen sokkhatásra, mint például a gyors fogyás vagy hízás. A hajszál vastagságából is sok mindenre tudunk következtetni.”

De mire is készüljünk, ha alávetjük magunkat egy ilyen vizsgálatnak? „Ne frissen mosott hajjal érkezzenek a kliensek, a legszerencsésebb két nappal mosás után vizsgálni - tudtuk meg Tündétől. - Ugyanis a mai, lakossági forgalomban lévő samponok olyan biokémiai folyamatok révén tisztítanak, melyek megbontják a fejbőr ph értékét, lebontják a természetes védő réteget is. Annak alapján, hogy mi termelődik ebből vissza negyvennyolc órán belül, milyen helyeken, milyen mennyiségben, az számunkra nagyon sok információt tud adni. A haj zsírosodása például egy tipikus stressztünet – a stresszhormonok hatására kezdenek a faggyúmirigyek fokozott termelésbe - , amin megfelelő testmozgással, életmódváltással sokat lehet enyhíteni.”

Tünde elmondta, a hajgyógyászatban éppen az összetettségét szereti, ahogyan segíthet az embereknek az egész életüket, komplett közérzetüket jobbá tenni. „Ha már körvonalazódik, mi a probléma, tudjuk, milyen szakorvoshoz érdemes tovább irányítani az illetőt. Ahhoz, hogy hosszú hónapok munkájával javulást érjünk el, az ásványi és vitamin hiányokat pótolni kell, az étkezésre tudatosan odafigyelni."

Mindemellett természetesen szükséges, hogy a haj és a fejbőr esztétikai problémáit, elváltozásait helyileg is kezeljük. Ehhez a hajgyógyásznál hozzájuthatunk különféle otthon használható készítményekhez is, ilyenkor természetesen egy-két hónapon belül kontrollvizsgálat szükséges, hogy mennyire váltak be. A szalonban igénybe vehető kezelések között a különféle előkezelő olajok, speciális samponok alkalmazása mellett gőzbúra használatával, ultrahangos illetve pórus összehúzó kezelésekkel igyekszik személyre szabottan javítani a kliensek állapotát.

Összességében személyre szabottan kezeljük az illető állapotát. Nagyon fontos, hogy ezeket a változásokat, az új életmódot ne drasztikusan vezessük be, hanem fokozatosan” - hívta fel a figyelmet a lényegre Tünde.

Ahogy azt a cikkben többször is említettük, rendkívül szerteágazó azoknak a tünetegyütteseknek illetve egészségügyi problémáknak a köre, amellyel a hajgyógyászok a munkájuk során találkoznak. Terveink szerint az elkövetkező hónapokban több témában is igénybe vesszük majd Álland Tünde szakértői segítségét ezek boncolgatásához.

Megtudhatjuk majd többek között, hogyan óvhatjuk meg nyáron a napfény káros hatásaitól (és az időjárás bármely más viszontagságaitól) a hajunkat és fejbőrünket, mi okozza a szülés utáni hajhullást, és tényleg bele kell-e nyugodnunk az örökletes kopaszodásba, valamint hogy hogyan ápolhatjuk a gyerekeink haját. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Megjelentek a Magyar Multi Program új pályázati felhívásai
  Megjelentek a Magyar Multi Program új pályázati felhívásai
 • Lezárták a nyomozást a Hableány ügyében
  Lezárták a nyomozást a Hableány ügyében
 • Haladékot kaphatnának a diákok a nyelvvizsga megszerzésére
  Haladékot kaphatnának a diákok a nyelvvizsga megszerzésére
 • Iskolákban oktatnák az újraélesztést
  Iskolákban oktatnák az újraélesztést
 • Megbírságolták a Coca-Colát a plakátok miatt
  Megbírságolták a Coca-Colát a plakátok miatt
 • Víz Világtalálkozó - Áder: a vízválság mára valósággá vált
  Víz Világtalálkozó - Áder: a vízválság mára valósággá vált
 • Tudtad, hogy az antibiotikum allergiás reakciót is kiválthat?
  Tudtad, hogy az antibiotikum allergiás reakciót is kiválthat?
 • Az újraélesztés tanulható - hetedikes diákoknak indul program jövőre
  Az újraélesztés tanulható - hetedikes diákoknak indul program jövőre

Eseménynaptár

 • Varga Mihály: folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése
  Varga Mihály: folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése
 • Utazási irodák szövetsége: jó utószezon várható
  Utazási irodák szövetsége: jó utószezon várható
 • Változnak holnap az üzemanyagárak
  Változnak holnap az üzemanyagárak
 • Külseje nem árulta el - vadmacskakölyköt fogtak be Somogyban
  Külseje nem árulta el - vadmacskakölyköt fogtak be Somogyban