Clear sky4 °C
2019. december 11. szerda Árpád
Menü

A fehérvári Starbucks kávészemináriumán jártam

Részt vettem életem első kávészemináriumán, ahol is a kávékóstolás fortélyai mellett megtudtam, hogyan készülnek a Starbucks kávéi, illetve egy új itallal, a Blonde Roasttal is megismerkedhettem. Kávéimádók előnyben!

Megmondom őszintén, hogy teljesen tudatlanként vágtam bele életem első kávészemináriumába, ugyanis - bár korábban már kóstolgattam kávékat - nem számítok rendszeres fogyasztónak. És akkor még finoman fogalmaztam... Ezt az apróságot leszámítva nagyon is érdekelt a történet, ugyanis a nemrég nyílt fehérvári Starbucks első ilyen akciójának lehettem a szem- és fültanúja.

A kávészemináriumot Szabó Dominika és Török Tamara baristák tartották, akik - miközben a kíváncsi közönség szendvicsekkel és egyéb finomságokkal melegített be - részletesen elmesélték a Starbucks kávék eredetét, illetve elkészítésük módszerét.

A kávészeminárium résztvevői lelkesen figyelték az instrukciókat (Fotó: Pápai Barna)
A kávészeminárium résztvevői lelkesen figyelték az instrukciókat (Fotó: Pápai Barna)

Amíg körbeért az első adag kávé (Espresso Roast), addig megtudtam, hogy a Starbucks szemeskávé-kínálatában a kezdetek óta szerepel világos, közepes és sötét pörkölésű kávé, az italokat pedig alapvetően a sötét pörkölésű Espresso Roastból készítik a baristák. Alternatívaként eddig is választhattak a vendégek ehelyett valamilyen szezonális kávékeveréket, ám januártól bármely kávé alapú italt Espresso Roast vagy Blonde Roast keverékekből is kérhetik.

Maguk a forró élénkítő italok kávépréssel készültek, amely azért is nagyon praktikus, mert ezzel a módszerrel az itóka megőrzi azokat az értékes természetes olajokat, amelyeket a papírfilter felszív, így a kávéból minden íz kinyerhető, az eredmény pedig sűrű és zamatos lesz.

A kóstolás nem csak abból állt, hogy amint megkaptuk a magunk kis csészéjét, egyből nekiálltunk italunk fogyasztásának, hanem első körben annak illatával kellett közelebbi kapcsolatot kialakítanunk. Magyarul jól bele kellett szagolni a gőzölgő itókába, majd az elsőre eszünkbe jutó tulajdonságot megosztani a többiekkel. Ezt követte a hangos szürcsölés, majd miután jól megízleltük áldozatunkat, akkor végre bele is ihattunk. Az Espresso Roast nekem nagyon keserű volt, de akadt olyan, aki csokoládés és gyümölcsös ízeket is vélt felfedezni benne.

A kóstolás után megtudtam, hogy az Espresso Roast a klasszikus olasz kávézás élményét eleveníti fel, és 1975 óta megtalálható a Starbucks kínálatában. Itt már illatra is érezhetjük, hogy markáns italról van szó, köszönhetően igazán sötét pörkölésének, valamint a latin-amerikai és óceániai régióból származó kávébakok keverékének. A baristák elmondása szerint a kóstolás során egy nagyon testes, közepesen savas ízélményt kapunk, jegyeiben csokoládéra, karamellre emlékeztet. Tehát a testességet eltaláltam.

Ezután következett az új kávé, a Blonde Roast, amely (legalábbis nekem) mind illatra, mind pedig ízre egy sokkal finomabb ital élményét adva. Ez az első olyan kávé, amelyet latin-amerikai és kelet-afrikai kávébabok keverékéből, kifejezetten espresso lefőzéshez alkottak meg. Illatában az afrikai régiókra jellemző citrusos aromákat fedezhetjük fel, ízjegyeiben a citromos, narancsos jelleg mellett a kellemes, karamellás íz is érvényesül.

A Blonde Roast munka közben (Fotó: Pápai Barna)
A Blonde Roast munka közben (Fotó: Pápai Barna)

Végül mindkét korábban kóstolt kávéból kaptunk újabb adagot, annyi különbséggel, hogy ezúttal tejeskávé formájában kellett kitalálnunk, hogy melyik csésze mit tartalmaz. Mivel a kávék ízvilága igencsak meghatározó, gyorsan kitaláltam, hogy melyik pohár rejti az új italt, majd felhajtva a maradék kávém, mint aki jól végezte dolgát, elballagtam a naplementébe. 

Összességében nagyon jól éreztem magam a kávészemináriumon, és nem gondoltam volna, hogy ennyire magába tud szippantani a kávézás világa. Most, hogy tudom, milyen szempontok alapján kell megszakértenem a kávékat, gyakrabban fogok beülni kávézni a világ bármely kávéházába. Legalábbis a nullánál biztosan többször.

A jól megérdemelt jutalom (Fotó: Pápai Barna)
A jól megérdemelt jutalom (Fotó: Pápai Barna)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • A fogyasztókat szolgálják a karácsonyi ellenőrzések
  A fogyasztókat szolgálják a karácsonyi ellenőrzések
 • Lassulás várható jövőre a gazdaságban
  Lassulás várható jövőre a gazdaságban
 • Többet költenek agrárbiztosításra a gazdák
  Többet költenek agrárbiztosításra a gazdák
 • Múlt hónapban is nőttek a fogyasztói árak
  Múlt hónapban is nőttek a fogyasztói árak

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
  Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
 • Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
  Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
 • Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
  Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
 • További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
  További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
 • Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
  Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
 • Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
  Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
 • Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
  Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
 • Figyelmetlenek a közlekedők - sok halálos baleset történt a vasúti átjárókban
  Figyelmetlenek a közlekedők - sok halálos baleset történt a vasúti átjárókban