5 évnél régebbi cikk

2019 az online bankolás éve lesz
Fehérvár Médiacentrum fotója2019 az online bankolás éve lesz

Akár informatikai, akár pénzügyi témában kutakodunk szakmai portálokon, egybehangzó álláspontokat hallunk, hogy az idei év meghatározó lehet a pénzügyi szektorban az információtechnológia tekintetében. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy az idén igen sok újdonságra számíthatnak, akik netbankolnak.

Azt már korábbról tudjuk, sőt, igazából legtöbbünk tapasztalja is, hogy az online bankolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Míg jó tíz évvel ezelőtt az volt a menő újdonság, ha a nyugdíjas nagyszülő nem a postást várta a nyugdíjjal, hanem a butatelefon pittyegését a nyugdíj átutalásáról, addig napjainkban az okostelefonnal való fizetés az, amin még csodálkozunk.

Igaz, hazánkban is egyre több banknál érhető el ez a fajta bankkártya kiváltó fizetési lehetőség, de még sokan vannak, akik rácsodálkoznak arra, ha valaki a telefonját tartja a terminálhoz a kasszánál. Pillanatnyilag öt hazai pénzintézet kínál ügyfeleinek ilyen lehetőséget, mely az idei évben minden bizonnyal növekedni fog.

Azonnali átutalási rendszer

Ennek legnagyobb mozgatórugója az lesz, mely egyben 2019 legnagyobb pénzügyi újítása is: az azonnali fizetés rendszer bevezetése. Ennek értelmében 2019. július 1-től a hazai forint átutalásaink legfeljebb 5 másodpercen belül, 0-24 órában, a hét minden napján célba érnek. Ez az újítás, valamint a 2013-óta létező utalásainkat terhelő tranzakciós illeték jelentős csökkentése (január 1-től a 20.000 forint alatti lakossági utalás esetén nem vetnek ki tranzakciós illetéket) hatalmas lökést ad(hat) az online fizetés és a netbankolás sokkal jelentősebb elterjedésének.

Fókuszban az okostelefonok

A fenti tények egyértelmű pozitív hatásaival számolnak a pénzügyi szektorban. Ez magával hozza azt a fejlesztési kényszert is, mely az online bankolás egyik rákfenéje, mégpedig az okostelefonos banki alkalmazások fejlesztését, jelentősebb elterjedését. Hazánkban a legtöbb bank kínál ügyfelei számára okostelefonra letölthető banki alkalmazást.

A Budapest Bank, az OTP és a CIB Bank is ráérzett a felhasználói igényekre, és alkalmazásaik szinte a teljes banki spektrumot felkínálják. Hogy példával is éljek, meg kell említenem a CIB Bank Mobilalkalmazását, amelyen többek között olyan funkciók is találhatóak, mint a csekkbefizetés átutalással, biometrikus azonosítás, teljesen online igényelhető személyi kölcsön és a #withPAY (telefonszám alapján történő utalás). Emellett a CIB Banknál is van már 3D Secure szolgáltatás is, amely a netes vásárlásokat könnyíti meg.

Az azonnali fizetési rendszer bevezetésével sok olyan funkció is meg fog jelenni a bankoknál, melyek használatához szükséges lesz az okostelefonos alkalmazások fejlesztése. Ilyenek lehetnek például az üzleti életben a fizetési kérés küldése, illetve az az újítás, hogy júliustól már nem csak bankszámlára, hanem amennyiben az ügyfél regisztrálta e-mail címét, telefonszámát bankjánál, akkor már annak megadásával is lehet pénzt utalni vagy fogadni.

Hazánkban is egyre több banknál érhető el a bankkártyák mobiltelelfonba digitalizálása. A lehetőség használatához részben az szükséges, hogy bankunk okostelefonos alkalmazása támogassa ezt a funkciót. Segítségével bankkártyánkat nem kell magunkkal vinnünk, elég csak az okostelefonunk a fizetéshez.

Az persze nagy kérdés, hogy ez hol és hogyan fog jelentkezni a klasszikus bankkártyás fizetés tekintetében, és lehet-e egyáltalán valamilyen hatása a bankkártya szektorra. Elemzők szerint nem lesznek felhőtlen évei a nagy bankkártya társaságoknak. Az idei évben itt is jelentős fejlesztés várható.

Többlépcsős biztonság a bankkártyáknál is

2019. szeptemberétől kötelező lesz az erős ügyfél-hitelesítés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár netes, akár fizikai vásárlások esetében az eddigi egyfaktoros hitelesítésről át kell állni a kétfaktorosra, ezzel is csökkentve a visszaélések kockázatát. Például a netes vásárlásokhoz nem feltétlenül lesz elégséges a kártyaadatok megadása, hanem a vevő mobiljára küldött jelszóra vagy biometrikus adatra is szükség lesz. Tehát az online bankoláshoz hasonló módon szükség lesz egy további, telefonra érkező kód megadására a netes vásárlások esetében is.

A rendszer használatára nyilván nem csak a bankoknak és a bankkártya társaságoknak kell felkészülniük, hanem a webáruházaknak is. Azonban már hazánkban is vannak olyan bankok, melyek a szeptemberi határidő előtt is elérhetővé tették ezt a szolgáltatást. A K&H Bank, a Budapest Bank és a CIB Bank ügyfelei például már tudnak ezzel a megemelt biztonsági szintet használó módon vásárolni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek