5 évnél régebbi cikk

Ezt hallgatta a világ 30 éve - 1989 március
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzt hallgatta a világ 30 éve - 1989 március

Berobbant Madonna és a "Like A Prayer", tarolt Jason Donovan és Debbie Gibson - ők voltak a legnagyobb kedvencek 1989 márciusában.

Zenei időutazásunkat szokás szerint kezdjük a ködös Albion slágerlistájával, a Nagy-Britannia legnépszerűbb zenéit összegző UK Top 40 Chart harminc évvel ezelőtti rangsorával. 1989 februárját még a Simple Minds és a "Belfast Child" zárta az élen, a derék britek márciusban azonban már új listavezetőt köszönhettek, jött ugyanis a jóképű ausztrál, Jason Donovan és a "Too Many Broken Hearts", amely két hétre elfoglalta az első helyet. Jason barátunk már csábos mosolyával meghódította a brit hölgyek szívét, de azért nem csupán ennek köszönhette, hogy pályája során fergeteges sikereket aratott a UK Top 40 Chart-on: Összesen 16 dala került fel a slágerlistára, ezek közül tíz eljutott a TOP 10-be, míg négy nótája az első helyet is megcsípte. Ezek közül volt az egyik az a dal, amely 1989 márciusában két hétig uralta a brit rangsort.

Március 19-én aztán érkezett egy hölgy mai napig igen kedvelt gigaslágere, amely három hétre elfoglalta az első helyet. A hölgy neve Madonna Louise Veronica Ciccone. Bizony, Madonna, a pop koronázatlan királynője (ha már Jacko a koronázatlan király, akkor e titulus egészen biztosan kijár hősnőnknek) temérdek slágere közül ekkor épp a "Like A Prayer" hódított, amely a mai napig ikonikus dala Madonnának. A "Like A Prayer" 13 hetet töltött a brit listán, három hétig az első helyen állt, és az egyik alappillérének számít Madonna elképesztő népszerűségében: A UK Top 40 Chart-on 71 (!!!) nótája tűnt fel, ezek közül 63 jutott el a TOP10-be, 13 dal pedig összesen 29 hétig a britek legnagyobb kedvencének számított!

1989 márciusában olyan további remekművek tűntek fel a brit lista élmezőnyében, mint Michael Ball és a "Love Changes Evereything", a Guns N' Roses és a "Paradise City", vagy épp a Soul II Soul és Caron Wheeler remekműve, a "Keep On Movin".

Ugorjunk egy csatornányit és lessük meg, mi volt a menő 1989 márciusában Franciaországban. A gallok zenei ízlésével kapcsolatban mindig megjegyzem, hogy a Singles Top 100 hemzseg a hazai, vagyis jelen esetben francia daloktól, a listavezetők is általában e nóták közül kerülnek ki. Nem volt ez másként harminc esztendeje sem, a híres francia énekesek és együttesek közösen előadott dala, a "Pour Toi Arménie" 1989 februárjától egészen április közepéig tartotta első helyét. Mivel e nótáról már írtam részletesebben, érdemes egy kicsit a TOP 10 további gyöngyszemeit figyelnünk. Három évtizede olyan dalok fértek be a szűken vett legjobbak közé, mint például (maradva a hazai vonalnál) a Les Musclés bolondos sanzonja, a "La Féte Au Village", amely minden bohókásságát kihasználva öt hétig a második helyen tanyázott.

Haladjunk tovább keleti irányban: nézzük, hogy telt 1989 márciusa Németországban, az Offizielle Deutsche Chart-on. A németeknél harminc esztendeje egy olyan dal ugrott az élre, amely korábban Nagy-Britanniában már elérte az első helyet, Marc Almond és Gene Pitney "Something's Gotten Hold Of My Heart" című dalukkal négy hétig uralták a brit listát. Németországban is csúcsra jutottak, és ha már ott voltak, meg is tartották, szintén négy héten át.

Míg a fenti duó 1989 márciusában uralta a német listát, további remek slágerek tűntek fel a legjobbak között. Ilyen volt a Fine Young Cannibals és a "She Drives Me Crazy", Paula Abdul és a "Straight Up" vagy épp Holly Johnson és a "Love Train".

Az Egyesült Államokban is új listavezetőt köszöntött 1989 márciusa, Debbie Gibson és a "Lost In Your Exes" lépett csúcsra. Az amerikai énekesnő, producer, színésznő pályája során 11 dallal került fel a Billboard Hot100 kislemez listájára, kettő nótája pedig listavezető pozíciójába is eljutott. A "Lost In Your Exes" volt az egyik ilyen dala, amely három hétig uralta az Államokat.

Március utolsó hetében aztán a Mike And The Mechanics letaszította Debbie Gibsont az első helyről, Mike Rutherford bandája a "The Living Years" című dalával az élre ugrott, igaz, mindössze egy hétig sikerült megtartani a number one pozíciót.

Míg e kiválóságok az élen álltak, olyan remek nóták dübörögtek az alsóbb helyezéseken, mint a Roxette és a "The Look"Bobby Brown és a "Roni", vagy épp a Guns N' Roses és a "Paradise City".

A Billboard R&B és hip-hop listáján mozgalmasan telt 1989 márciusa, olyan remekművek adták egymásnak az első helyet, mint Anita Baker és a "Just Because", a LeVert feat. Heavy D és a "Just Coolin" vagy Surface és a "Closer Than Friends".

Zárásként nézzük, milyen volt harminc éve a könnyűzenei piac Magyarországon, ebben az IM, vagyis az Ifjúsági Magazin lemezajánlója lesz segítségünkre. Ekkor jött ki a Hobo Blues Band "Tiltott Gyümölcs" című albuma, amelyet a lap kimondóan jó értékeléssel bocsátott útjára. A Neoton Família is jelentkezett egy új koronggal, a "Vonalra Várva" azonban nem kapott túl jó kritikát, tény, erről a lemezről nem is jött ki igazi, időtálló Neoton-sláger.

Ez volt tehát a felhozatal 1989 harmadik havában, egy hónap múlva 1989 áprilisának legjobbjait elevenítjük fel.

(Az IM adott lapszámáért köszönet Németh Krisztiánnak, a Fehérvár TV sportriporterének.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek