5 évnél régebbi cikk

A nyugalom szigete - egy fehérvári kutyakozmetikában jártunk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
A nyugalom szigete - egy fehérvári kutyakozmetikában jártunk

Te milyen hangulatban jössz ki a szépségszalonból? Felfrissülve, jókedvűen, feldobottan? Ha hiszed, ha nem, a kutyusok sincsenek ezzel másként!

Ahogyan a kozmetikusnál vagy a fodrásznál úgy érezzük, hogy nem csak a külsőnket, de a lelkünket is ápolták, ugyanúgy értő kezek között egy kellemes fürdetés, nyiratkozás után az állatok is kívül-belül jobban érzik magukat! „Ők is szeretik ha tiszták, ha szellőzik a bundájuk! - hangsúlyozza Magyar Gyöngyi kutyakozmetikus. - Látszik rajtuk, hogy a nagy szőrtől megszabadulva boldogabban mennek haza!”

Ezt jól bizonyítja az alábbi fotó is, ahol szemmel látható, mennyire jól érzi magát a négylábú kliens kedvenc kutyakozmetikusa asztalán.

Ehhez persze kell a szakember egyénisége, hiszen az állatokkal tudni kell észszerűen bánni, nyugodtan közelíteni feléjük. Magyar Gyöngyi pedig saját bevallása szerint is erre született, már gyerekkorában is imádta nyírni a kutyákat. Azt mondja, még akár ünnepnapokon is nagyon szívesen végzi ezt a tevékenységet, de igazából az sugárzik róla, hogy számára minden nap ünnep, amikor ezt csinálhatja.

„Kitapasztaltam már, hogy ha elölről kezdeném a fejüknél a nyírást, akkor idegesek az ollócsattogástól, a gép hangjától. De ha hátulról haladok előre, akkor aranyosan tartják már a fejüket, nyugodtak. Mire a fejükhöz érek megszokják, érzik, hogy nem fáj. Amikor legelőször jön ide egy kutya, akkor előbb is hívom be, hogy kicsit összeismerkedjünk. Mászkálhat, megszagol mindent, megmutatom neki a kádat, bemutatom az én kutyáimat. És csak akkor állunk neki, ha látom, hogy már nem remeg.”

Gyöngyinek jelenleg két gyönyörű, békés agara van, ők is vele vannak egész nap. Az első kutyusa pedig egy uszkár volt, akit szintén bőségesen lehetett fodrászolni. „Gyerekkoromban összegyűjtöttem minden kóbor kutyust, akit találtam, és ha hosszú szőrük volt, előszeretettel nyírogattam is őket. Csak sajnos a szüleim nem engedték, hogy megtartsam őket. Aztán amikor végre lehetett saját kutyám, eleinte kutyakozmetikába vittem, hamarosan viszont már magam vettem a kezembe az ollót. Elvittem több különböző szalonba, ellestem a fogásokat, meg könyvekből is ismerkedtem a fazonokkal. Ahogy egyre jobban belejöttem, az ismerőseim is kezdték hozzám hordani a kutyáikat. Végül a szüleim biztatására elvégeztem a szakirányú tanfolyamot. Eleinte egy másik vállalkozásom mellett, de tizennégy éve már teljes egészében ezzel foglalkozom.” - mesélte.

De mi is történik a kutyákkal a kutyakozmetikusnál? A fürdetés és a szőrzet ápolása, nyírása mellett a körömvágás, fültisztítás, a bűzmirigy kinyomása is a szolgáltatások közé tartozik, minden ami a kutyusok higiéniájához szükséges. Mert persze vannak trendek itt is, de a legfontosabb az egészség, az ápoltság. „Fontos, hogy ne lógjon a szemükbe a szőr, ne könnyezzenek. És a bunda tisztasága sem csak esztétikai kérdés: ha befülled kisebesedhet és megtalálják a köpőlegyek, akkor már nagy a baj!”

Az egyes kutyafajtáknak más-más típusú szőrzetét másként is kell ápolni. „A trimmelés, vagyis az elhalt szőr kézzel való kitépkedése – ami egyébként nem fáj a kutyának! - a spánieleknél, a szálkás szőrű tacskóknál hasznos például. És sokkal természetesebb látvány a végeredmény, mint ha ollóval vágnánk. Egyes fajtáknál lehet géppel is vágni a szőrt, másoknál csak ollóval szabad.”

Gyöngyi persze ismeri a legújabb trendeket, hiszen a kutyafrizuráknál is létezik divat, évről évre megújuló fazonok. Erre különösen nagy figyelem akkor irányul inkább, ha kiállításra viszik az adott kutyát, ahol vannak fajták szerinti követelmények. „Az egyik agarammal korábban én is jártam kiállításokra. De a hétköznapokban, ha behoznak egy kutyust, hogy nyírjam meg, azért nem a legújabb divat szokott a legfontosabb lenni, hanem a kényelem, a megszokott fazonok. Egy lakásban tartott kutyát nagyjából hathetente szoktak hozni, és ilyenkor tavasszal a kertben tartottak is megérkeznek, hogy megszabaduljanak a dúsabb, téli szőrzetüktől.”

Ahogy az emberi hajra, úgy a kutyák szőrzetére is léteznek mindenféle színes festékek, de ezt a divathóbortot Gyöngyi alapvetően nem tartja szerencsésnek. „Nem mondanám, hogy egészséges lenne a kutyák számára a festés. Egy-egy vicces alkalomra persze belefér, itt is meg tudjuk csinálni, de tartósan biztosan nem tesz jót.”

Ami viszont igen, az a sok mozgás és a szabadság. Ezért nem köti ki Gyöngyi fodrászolás közben sem a kutyákat. „A legtöbben egyébként sem mozgolódnak sokat. Engem nagyon megnyugtat a közelségük és bizonyára ezt ők is érzik rajtam. Egyedül a fejüknél kell nagyon figyelni, hogy egyik kezemmel biztosan tartsam, amíg nyírom, nehogy hirtelen megmozdítsák és belekapjak a szemükbe. Ezt szoktam nagyon tudatosítani a hozzám érkező tanulókban is.”

Gyöngyi szabadidejét is legszívesebben a kutyái társaságában tölti, egy barátnőjével nagy sétákat, kirándulásokat csapnak, sőt még strandolni is szoktak. „Ahogy beköszönt a jó idő, szívesen kirándulunk a hegyekbe vagy a Balaton-partra. Utóbbi helyszínen nyáron egyre többet fürdünk is, mert szerencsére egyre több a kutyastrand, és a fehér agaram imádja a vizet!”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek