Fair7 °C
2019. december 10. kedd Judit
Menü

Elment az ember, aki egy országgal kedveltette meg az amerikai focit

Elment az ember, aki egy országgal kedveltette meg az amerikai focit
Baló György (Fotó: femina.hu)

Tegnap reggel meghalt az ország egyik legelismertebb televíziós szakembere. A 71 éves politikai újságírót pályafutása alatt többek között Pulitzer-emlékdíjjal és Prima Primissima Díjjal is kitüntették, de erről valószínűleg fogalma sincs annak a több százezer embernek, akikkel közvetve ugyan, de egy életre megkedveltette az amerikai focit. Köszönjük, Baló György!

2004. február 1-je volt, a hónap első vasárnapja. Biztosan hideg volt, erre már nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy aznap egész oldalas cikket szentelt a Nemzeti Sport a Super Bowlnak. Úgy és olyan terjedelemben harangozták be a New England Patriots és a Carolina Panthers meccsét, mintha egyébként minden hétvégén dübörögnének a magyar tévékben az NFL-közvetítések. Holott ez nem így volt. Egészen addig összesen két összefoglaló (egy rövidebb, 1991-ben és egy hosszabb, 1996-ban) erejéig bukkant fel a sportág egyáltalán a Magyar Televízióban.

Ez a februári vasárnap volt viszont az első, amikor élőben közvetítette egy magyar csatorna a Super Bowlt. A 2001-ben indult Sport 1 kísérleti jelleggel tűzte műsorra az amerikai foci nagydöntőjét, a kommentátor Méhes Gábor volt, a szakértő pedig az addig leginkább politikai újságíróként ismert Baló György. Szinte biztos, hogy több tíz vagy százezer ember úgy ült le a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a tévé elé, hogy halvány fogalma sem volt arról, mi fog történni a következő négy-öt órában. Így voltam ezzel én is. 

Annyit tudtam az amerikai fociról, hogy egy óceánnal arrébb ez a legnépszerűbb sportág, sőt egyenesen a helyi tévék legnézettebb műsoráról beszélünk. Világszerte százmilliók figyelik, ahogy valami történik a sisakos fickók között, akik egy ránézésre érthetetlen szisztéma mentén futkároznak egy tojáslabdával. Szóval Balónak nem volt könnyű dolga. Úgy kellett nulláról elmagyaráznia egy országnyi embernek a pályán zajló eseményeket, hogy közben még valami meccshangulatot is teremtsen, mindezt hajnalban. Fokozottan nehezített pálya. 

Baló viszont darálta, és úgy nyomta egy generációba az infókat, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. A meccs eleje egyébként borzasztó volt, az első negyedben csak masszív gyömöszölés zajlott a pályán, különösebb akció nélkül. Aztán a másodikban már rákapcsolt Tom Brady és a New England Patriots. A félidőben ehhez még jött a minden idők talán legismertebb halftime showját lenyomó Janet Jackson és Justin Timberlake (igen, ez volt a cicivillantós műsor), a végén egy káprázatos utolsó negyed, és végül szűken, de nyert a Pats 32:29-re. 

Meghatározó meccs volt ez itthon és a sportágban is. Miközben itt dőlt el, hogy Tom Brady és Bill Belichick vezetésével a bostoni csapatnál egy elképesztő dinasztia formálódik, az is biztos lett, hogy néhány óra leforgása alatt megsokszorozódott Magyarországon a New England és a liga rajongóinak a száma. Borítékolható volt a folytatás, és hogy innentől kezdve a február első vasárnapja utáni hétfőre tömegesen kérnek majd szabadnapot az emberek. Két hónappal a meccs után megalakult az első magyar amerikai foci csapat, a Budapest Wolves. A Sport 1 kísérleti közvetítése pedig akkora siker lett, hogy ősztől már az alapszakasz meccseit is adta a csatorna - de már Baló nélkül, akinek ez csak egyszeri vendégszereplés volt. 

Persze erős túlzás lenne azt állítani, hogy ha nincs Baló György, akkor ma senki nem nézne amerikai focit Magyarországon, és még csak az sem igaz, hogy valamiféle alapjait rakta volna le a sportágnak itthon. De azt nem lehet elvitatni tőle, hogy ő volt az első Méhes Gáborral együtt, aki élőben közvetített NFL-meccset, ráadásul rögtön egy Super Bowlt. Tőle hallottuk először, hogy mi az a touchdown, milyen hosszú tud lenni egy yard, ki az a quarterback, mi történik, amikor mezőnygólt rúgnak, és miért jár 6, 3, 2 vagy csak 1 pont. Nem miatta, de kicsit (nagyon) rajta keresztül lett ez az ország szerelmes az amerikai fociba és a New England Patriotsba.

Természetesen sportriporter szerettem volna lenni. Néha éveket adtam volna egy labdarúgó Európa-kupa-döntő vagy egy olimpiai tízezres döntő közvetítéséért. Később is csak egyetlen dolog vonzott jobban a sportnál: a külpolitika. (Baló György) 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
  Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
 • Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
  Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
 • Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
  Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
 • További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
  További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
 • Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
  Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
 • Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
  Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
 • Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
  Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni

Eseménynaptár

 • Lövöldözés volt egy ostravai kórházban
  Lövöldözés volt egy ostravai kórházban
 • Ünnepi nyitvatartási rend a Szent István Király Múzeumban
  Ünnepi nyitvatartási rend a Szent István Király Múzeumban
 • Székesfehérvár néprajzi értékei - könyvbemutató a múzeumban
  Székesfehérvár néprajzi értékei - könyvbemutató a múzeumban
 • Kevesebb baleset történt a vasúti átjárókban
  Kevesebb baleset történt a vasúti átjárókban
 • Foglalkoztatásbővítés - újabb pályázattal támogatják a kkv-kat
  Foglalkoztatásbővítés - újabb pályázattal támogatják a kkv-kat
 • Töretlenül fejlődik az internet
  Töretlenül fejlődik az internet
 • Űrtakarítást indít az Európai Űrügynökség
  Űrtakarítást indít az Európai Űrügynökség
 • A túlélésért küzd egy négygyermekes édesapa
  A túlélésért küzd egy négygyermekes édesapa
 • Mesterséges intelligencia - a szűrővizsgálatokat segítheti
  Mesterséges intelligencia - a szűrővizsgálatokat segítheti