5 évnél régebbi cikk

Nemzeti dal újraértelmezve: folyamatábrás adatvizualizáció készült Petőfi verséből
Fehérvár Médiacentrum fotója
Behance/Puskás Marcell
Nemzeti dal újraértelmezve: folyamatábrás adatvizualizáció készült Petőfi verséből

Piktogramokkal készített folyamatábrát az egyik legismertebb magyar versből Puskás Marcell. A fiatal grafikus március 15-e alkalmából gondolta újra vizuálisan a Nemzeti dalt. Ez még Petőfi Sándornak is tetszene.

1848. március 13-án írta a Nemzeti dalt Petőfi Sándor, napra pontosan 171 év múlva pedig újragondolta a forradalmi verset Puskás Marcell. A vers adatvizualizációs folyamatábráját két nappal a nemzeti ünnep előtt töltötte fel a vizuális szakemberek, grafikusok és designerek kedvelt közösségi platformjára, a Behance-re.

A fiatal grafikus mind a hat versszakból folyamatábrát készített és piktogramokból dolgozta össze a szöveget. Így ha valakinek fejből nem is megy rögtön az egész vers, a lapokra tekintve szinte azonnal beugrik a következő sor.

Mindez egyben így néz ki:

Ha valakinek így sem jutna eszébe, mivel is folytatódik a "Talpra, magyar", itt van az első nyomdai verzió, még 1848-ból. A vershez Petőfi Sándor saját kézírásával tesz rövid megjegyzést a szöveg alján:

Az 1848diki marczius 15kén kivívott sajtószabadság után legeslegelőször nyomtatott példány, s így a magyar szabadság első lélekzete. Petőfi Sándor

(A Nemzeti dal piktogramos folyamatábrájáról a Hétfőn Hét hírlevélben olvastunk.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek