5 évnél régebbi cikk

Irány a Bakony, kihajtott a medvehagyma!
Irány a Bakony, kihajtott a medvehagyma!

Néhány helyen már zöldell a Bakony. A medvehagyma elkezdett kihajtani, lehet menni szüretelni, de nem összekeverendő a gyöngyvirággal. A limit fejenként napi két kiló.

A Bakonyban található Kígyó-völgy egyik pihenője már zöldell, itt előbújt a medvehagyma is. A megyében a Bakony szinte egész területe, illetve Soponya külterülete a legjelentősebb medvehagyma-lelőhelyek. Már lehet menni szüretelni, a zsenge levelek a legfinomabbak.

"A kora tavaszi időszak egyik első növénye a medvehagyma. Rengeteg turistát csal ki ilyenkor az erdőbe ez a növény, viszont ennek is vannak szabályai, nem lehet csak úgy halomszámra szedni. A jelenlegi erdőtörvény azt írja elő, hogy mindenki saját maga számára naponta maximum két kilót szedhet" - nyilatkozta Stumpf Róbert, a Vadex Mezőföldi Zrt. erdőgondnoka.

Érdemes is, hiszen a medvehagymából számos finomság is készülhet, többek között krémleves és pesto, de ízesíthető vele pogácsa vagy tojásrántotta is. A szüret alkalmával azonban fontos résen lenni, nehogy a mérgező gyöngyvirág levelét gyűjtse a hagymakedvelő.

Medvehagymát akár még áprilisban is lehet szedni, de érdemes minél hamarabb felkeresni az erdőket.

A medvehagymáról bővebben a Fehérvár Televízió készített anyagot:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek