5 évnél régebbi cikk

Fehérvár a hetedik legboldogabb megyeszékhely
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvár a hetedik legboldogabb megyeszékhely

A boldogság világnapja alkalmából publikált hazai kutatás szerint Tatabánya a legboldogabb magyar város, Székesfehérvár viszont kevésbé boldog, mint egy évvel korábban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professzor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve végzett felmérést: 832 településen 17-89 éves férfiakat és nőket kérdeztek meg arról, mennyire érzik boldognak magukat.

A kutatók az összegyűjtött válaszok alapján elkészítették Magyarország 2019-es Boldogságtérképét, amelyet a március 20-i boldogság világnapja alkalmából publikáltak. A kiértékelések alapján a megyék rangsorában a nyugati ország rész vezet: Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében élnek a legboldogabban a magyar állampolgárok. E megyékből kerül ki a legboldogabbnak megítélt város is, amely Tatabánya. Fejér megye a kutatás alapján nem áll jól a rangsorban, itt a válaszadók átlagon alul boldogok. A legrosszabb a helyzet Somogy, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a megkérdezettek itt kimondottan boldogtalannak vallották magukat.

A városokat tekintve míg Tatabánya a legboldogabb, addig az ellenkező oldalt Salgótarján és Miskolc jelenti, ezeken a helyeken ugyan emelkedett a boldogságszint, de továbbra is ez a két város foglalja el az utolsó két helyet a megyeszékhelyek boldogságszint-rangsorában, Salgótarján jelentősen alacsony értékekkel. A nagyvárosok közül Győr a legboldogabb, Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen csökkent a boldogságszint, Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron emelkedett. A Budapesten élők boldogságszintje változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van. Ami Székesfehérvárt illeti, városunk ugyan minimálisan rontott korábbi értékelésén, azonban még így is hetedik a megyeszékhelyek rangsorában, Tatabánya mellett Szombathely, Eger, Győr, Zalaegerszeg és Szekszárd előzi meg.

 

A kutatásban életkor és nemek szerint is elkészítették a kimutatást, ez a alapján a nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat. Az életkort figyelembe véve továbbra is a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb. A korábbiaktól eltérő eredmény, hogy a 65 év feletti férfiak fizikai állapotukról pozitívabban nyilatkoznak, és boldogabbnak is vallják magukat, mint a nők. 

A kutatás eredményeit részletesen ide kattintva olvashatjátok el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek