5 évnél régebbi cikk

Már építi a fészkét és várja a párját az Új Csóri úti gólya
Fehérvár Médiacentrum fotója
Csete Gábor
Már építi a fészkét és várja a párját az Új Csóri úti gólya

Emberre nem vártam még annyit, mint arra, hogy Székesfehérvár első hazatérő gólyáját lefényképezhessem. A sors fintora, hogy végül nem nekem sikerült megörökíteni, de ettől még a jó hír, jó hír marad: az Új Csóri úti gólya már a párját várja haza.

Kicsit több, mint egy hete érkezett haza épségben és egészségben Székesfehérvár első gólyája, és foglalta el az Új Csóri úton frissen tatarozott fészkét, amelyet a Városgondnokság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai építettek újjá. Gyerekes vagy sem, engem - ahogy minden évben lázba hoz - most is örömmel töltött el a hír: szerencsésen hazatért az első gólya városunkba, most már biztosan jön a tavasz is. Ráadásul néhány nappal később a börgöndiek is köszönthették a maguk gólyáját. 

Hogy hány órát töltöttem el a fészekkel szembeni autókereskedés parkolójában ücsörögve, nem is számolom, mindössze azon csodálkoztam, hogy senki sem kérdezte meg: úgy egyébként mi a francért parkolgatok és bámulom látszólag céltalanul az út túloldalát?

Mert kitartóan bámultam és közben szorongattam a telefonomat, hogy azonnal fényképezhessek, amint őméltósága leereszkedik a fészkére. De nem tette meg nekem ezt a szívességet, magasról tojt tett a terveimre, és teljesen mindegy, hogy a nap mely szakában érkeztem, ő bizony a dolga után járt. Én meg már kezdtem izgulni: valami érte a gólyámat.

De felesleges volt az izgalom: az Új Csóri úton minden rendben, épül-szépül a fészek, bár a bizonyítékul szolgáló fotót nem nekem sikerült elkattintanom (köszönet érte Csete Gábornak, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetőjének). Remélhetőleg a madár párja is túlélte/kikerülte/megúszta a libanoni gólyamészárlást, és hamarosan itthon köszönthetjük. Vagy esetleg már itthon is van, csak éppen ő sem szereti a rivaldafényt... De a lényeg, ha valakinek még nem tűnt volna fel: itt a tavasz!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek