5 évnél régebbi cikk

Így viseld jobban az óraátállítást!
Fehérvár Médiacentrum fotója
lifeofahomebody.com
Így viseld jobban az óraátállítást!

Vasárnapra virradóra egy órával kevesebbet alhatunk, kezdődik a nyári időszámítás. Az átállást bizony még néhány napig megérzi a szervezetünk. Hogyan regenerálódjunk ezekben a napokban? Íme néhány tipp, hogy könnyebben viseljük a változást.

Tudtad, hogy az óraátállítást követő napokban megemelkedik a közúti balesetek kockázata, és az arra hajlamosaknál a szívroham esélye is?
Ugyanis már egy órával kevesebb alvás is negatívan befolyásolhatja a szervezet megszokott működését: ingerlékenyebbek lehetünk, nehezebben koncentrálunk.

A megszokott ritmustól való hirtelen eltérés a szervezet hormonegyensúlyának felborulását eredményezi, és nagyjából két hét szükséges ahhoz, hogy hozzászokjunk a változáshoz.

Könnyű azt mondani, hogyha ezentúl egy órával korábban kell felkelnünk, akkor egyszerűen feküdjünk le ennyivel hamarabb is. Azért ez nem működik ennyire egyszerűen. Kisgyermekeknél, időseknél pedig még annyira sem…

Néhány dolgot mégiscsak tehetünk, hogy megkönnyítsük az átállást a testünk számára. Ha egyszóban kellene összefoglalni, akkor azt mondanánk: lazítsunk!

De tényleg, próbáljunk minél többet pihenni ezekben a napokban. 
Segíthetjük az elalvást citromfű- vagy orbáncfűtea kortyolgatásával. 
Mivel most már később sötétedik, becsaphatjuk a szervezetünket: hamarabb kezdi el termelni az elalvást segítő melatonin hormont, ha időben besötétítünk a szobában, nem használunk erős fényforrásokat, lehúzzuk a redőnyt.
Sétáljunk, mozogjunk minél többet a szabadban!
Közhely, de nem lehet elégszer hangoztatni: ne együk tele magunkat este nehéz ételekkel, mert attól biztos, hogy rosszabbul alszunk.


Mikor lesz vége?

A legfrissebb információk szerint 2021-ben lesz a legutolsó óraátállítás. De hogy nekünk a téli, vagy a nyári időszámítás kedvezőbb-e, arról egy másik cikkünkben bővebben olvashattok. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek