5 évnél régebbi cikk

Vigyázzunk egymásra az utakon!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Vigyázzunk egymásra az utakon!

A tavasz beköszöntével sokan választják a közlekedés kényelmes módját: előkerülnek a kétkerekű járgányok. Ezzel együtt azonban megszaporodnak a motoros és biciklis balesetek is!

Megjött a jó idő, egyre több a kétkerekű az utakon, ami fokozott kockázatot jelent a közlekedés minden résztvevőjének. A fehérváriak is egyre többen használják a környezetkímélő eszközt.

"Be kell osztani az utat a közlekedők között! A biciklisnek a kerékpáros nyomon kell haladnia, a parkoló autó sofőrje azonban kinyithatja az ajtót, de mellette is közlekednek gépjárművek. Ennek a három eszköznek kell elférnie egymás mellett.” – magyarázza a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvári Területi Szervezetének titkára, aki hozzáteszi: a közlekedés minden résztvevőjének figyelnie kell. – „A bringásoknak arra, hogy legyenek láthatóak és kiszámíthatóak. Ha az út széle rossz, akkor húzódjanak beljebb, igyekezzenek szabályosan közlekedni! Az autósoknak pedig arra kell ügyelni, hogy a bringásoknak hely kell. A biciklisek nagyon félnek, ha szorosan mennek mellettük az autók. Ezért fontos betartani az elkerülési távolságot!” – hangsúlyozza Pásztor László.

A biztonságos közlekedés alapja, hogy nézzünk körül! Azok a kereszteződések a legveszélyesebbek, ahol a kerékpáros egyenesen szeretne menni, az autós pedig kanyarodna. Ha a kerékpárút nem az úttesten van, hanem a járdán, akkor az autós nem látja a biciklist.

Egy másik sarkalatos probléma a kivilágítatlan kerékpár. Ennek elkerülésére a Magyar Kerékpárosklub idén is megrendezte az országos lámpaszámlálást március 28-án. A klub sok aktív programmal, különböző kampányokkal és úgynevezett bebiciklizésekkel próbál segíteni annak érdekében, hogy ne történjen baj. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évben nem történt halálos kerékpáros baleset Székesfehérváron. Azonban a szakemberek továbbra is azt tanácsolják: időről időre ismételjük át a KRESZ szabályokat, és tanuljunk meg együtt közlekedni, hogy mindenki hazaérjen!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek