4 évnél régebbi cikk

VB-re készülnek a fehérvári kempósok
VB-re készülnek a fehérvári kempósok

Alig két hét van vissza a harcművészetek ünnepségének is méltán nevezett portugáliai kempo VB-ig. A Word All-Styles Championship rendezvényen a Székesfehérvári Kempo Egyesület részéről Burián Bendegúz, Burián Bence, Koza Márk és mesterük, Polgár Tamás fogja képviselni városunkat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vesz a portugáliai viadalon a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség. A szövetség minden évben kiválasztja legjobb versenyzőit, és azokat küldi a világbajnokságra, ahová körülbelül 40 országból érkezik több ezer harcművész, hogy különböző szabályrendszerben megméresse magát.

A Székesfehérvári Kempo Egyesület tagjai nem állnak ismeretlenül e megmérettetés előtt. Koza Márk például a tavalyi világbajnokságról négy aranyérmet is elhozott.

A VB-re a 2018-as versenyszezonban nyújtott teljesítményével tudta kvalifikáltatni magát: az ifik és a juniorok között második lett az eredményei alapján. Minden versenyen hat versenyszámban indult, és mindig mindenben sikerült a dobogóra felállnia. (Általában egyébként minden versenyen, amin elindult, három arany, 1-2 ezüst és 1-2 bronzérem került a nyakába.) A legutolsó pontszerző versenyen négy arannyal és két ezüstéremmel tért haza.

Az idei VB-felkészülése két részre osztható, hiszen februárban sérülést szenvedett el az egyik edzésen. (Egy lábfeszítés során meghúzódott a szalagja.) Így közel három hét intenzív edzést volt kénytelen kihagyni – egy hétig fekvőgipszben is feküdt. A baleset után fokozatosan kezdett el edzeni, mert nem szerette volna, hogy nagyobb baja legyen. Február előtt heti 5-6 edzésen vett részt, ami box, jiu jitsu és kempo gyakorlatokból állt össze. A sérülésből való felépülést követően 8-9 növelte a heti edzések számát.

Sajnos nem így terveztem, de ugyanúgy formában érzem most magam, mintha nem sérültem volna le.” – mesélte – „Szerencsére nagyon sokat fejlődtem az utóbbi időben technikailag és fizikálisan egyaránt. Minden versenyt próbálok ugyanolyan komolyan venni, legyen szó nemzetközi vagy regionális megmérettetésről. A VB esetében azonban az intenzitás nagyobb szinten van.”

A székesfehérvári fiú alvásmennyisége mostanában észrevehetően csökken. Általában 18.00 órakor kezdődik az első edzése – ha előtte nem megy el futni –, és 22.00 óra környéken ér haza, ami rendesen kiszívja belőle az energiát. Általában pénteken érzi magát a legfáradtabbnak, mivel addigra már hét edzés van a háta mögött. Az étkezésnél próbál odafigyelni arra, hogy ne a legzsírosabb, legegészségtelenebb tápanyagokat vigye be a szervezetébe, de azért nem olyan szigorú magával, hogy ne férjen bele egy kis „csalás” is.

 „A VB-re idén is édesapám fog elkísérni – immár harmadik éve. Ő indított el ezen az úton, és nagyon várom már az apa-fia utazást. Óriási támogatást nyújt nekem apukám. Nélküle nem tudom, hogy mit értem volna el az életben vagy a sportban. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a hazámat képviselhetem, hogy Magyarország színeiben harcolhatok a legrangosabb kempoversenyen. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor a győztesmeccs után magasba emelhetem a piros-fehér-zöld zászlót.”

Ahogyan Márk, úgy Burián Bendegúz is sokadszorra látogat el Portugáliába, hogy bemutassa harctudását. A 15 éves csőszi fiú heti 8-10 edzéssel készül a versenyre, melyből három kempo – mint fő edzés, kiegészítésként pedig: három judo és két kettlebell. A judo a dobásokban és a földharcban fejleszti tudását, a box pedig az álló harcra készíti fel jobban.

 „Teljesen máshogyan készülök a VB-re, mint a többi versenyre.” – mesélte – „Van egy komplett edzésterv, amit kifejezetten erre a megmérettetésre állítottunk össze. Úgy látom, hogy nagyon sokat fejlődtem az elmúlt évek során. Ez megmutatkozik a versenyeken is.”

Bendi a tavalyi VB-n fegyveres kata-ban negyedik helyezést ért el, NoGi földharcban első lett, önvédelemben negyedik, Gi földharcban pedig első – vagyis két számban is világbajnoki helyezést szerzett!  Annak ellenére, hogy a VB előtt volt egy sérülése, ami miatt meg kellett műteni, a baleset után pedig hat hétig nem edzhetett, amit technikailag, valamint állóképesség-ügyileg is igencsak megérzett, amíg aztán újra tatamira állhatott.

A korábbi VB-n is szerzett egyébként két aranyat és egy ezüstöt, 2017-ben pedig az EB-n is aranyérmes lett. A 2018-as év szintén számos aranyat hozott számára. Nem csoda, hogy eredményei alapján jogosan került a válogatottba most is.

Nagyon örülök, hogy a bátyámmal, Bencével együtt megyünk a VB-re.” – mesélte –„Nagyon jó a kapcsolatunk, s mióta csak elkezdtem a kempo-t, azóta együtt gyakorlunk. Nagyjából egy súlycsoportban vagyunk, így az edzések is könnyebben mennek. Gyakran szoktunk egymás ellen földharcolni és bunyózni. Mivel ő erősebb, mint én, és technikásabb is, így nem kell félnem, hogy megsérül harc közben. Inkább magam miatt szoktam aggódni, de szerencsére még soha nem sérültem meg, amikor együtt edzettünk. Mivel ő pár évvel idősebb nálam, ezért nem kerülhetünk össze a versenyen, nem leszünk ellenfelek, ami megnyugtató érzés.”

Bence szintén kiemelte beszélgetésünk során, hogy nagyon szeret az öccsével edzeni, bár mindig aggódik, hogy nehogy megsérüljön testvére.

„Kíváncsi leszek, hogy boldogulunk ketten majd Portugáliában, és hogy mennyire tudjuk majd támogatni egymást.” – mondta – „Ha kell, akkor nagyon összetartó csapat vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy fantasztikus élmény lesz a VB!”

Bence heti 6-7 edzéssel trenírozza magát a versenyre: ebből négyet a kempo tett ki, kettőt a TRX, és hétvégente egy Sparing a kempos barátaival. Ő még soha nem járt Portugáliában a világbajnokságon, ám igen szép eredményeket tudhat magáénak így is: 2017-ben például a Global Grappling Bajnokságon földharc kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott.

Aztán ott volt a UWSKF European Open Championship, mely nagy lépést jelentett a hazai és a nemzetközi életben, mert ez volt az első verseny (UWSKF Sport Kempo European Open and Hanshi Cup Európa kupán) a szövetség megalakulása óta. A versenyen 620 versenyző indult, 2000 kategórianevezést adtak le. Az induló országok pedig Anglia, Franciaország, Szlovákia, Románia, Portugália, Ukrajna, Libanon, Irán, Banglades, Nigéria, Olaszország, Marokkó, Románia, Csehország, Magyarország voltak. Ezen a versenyen is remekül szerepelt Bence!

 

A fiú egyébként az utóbbi években rendszeresen a felette lévő korosztályban és súlycsoportban indult kempo-ban, ahonnét legtöbbször elhozta az első helyezést. A grappling-versenyeken már nehezebb dolga volt a tapasztaltabb versenyzők miatt, de ott is mindig szépen megállta a helyét. Az utóbbi időben leginkább a háta meghúzódása okozott számára problémákat.

„Az elmúlt hónapokban rengeteget fejlődtem. Sokat változott a testem, a mozgásom, az állóképességem.” – mondta – „Nagyon koncentráltam arra, hogy összekapcsoljam a föld- és az állóharcot, mivel nagyon nagy szerepe lesz most ezen a versenyen. A táplálkozásra is igyekeztem odafigyelni, ami teljesen sikerült is. Elhagytam a cukros üdítők rendszeres fogyasztását, ami látszik is a teljesítményemen. Ezen kívül annyira nem sikerült figyelni az étrendemre, mivel nagyon sűrű napjaim vannak. Itt van az iskola, a késői edzések, az edzés tartása és a munka, s ezek mellett nem mindig tudtam energiát fordítani a tiszta étkezésre.”

Burián Bence, Burián Bendegúz és Koza Márk már a gyakorlatilag az első kempoedzésen ott volt, amit tartottam.” – nyilatkozta az FMC-nek Polgár Tamás, a fiatalok edzője, aki elmondta, hogy a srácok az évek során oszlopos tagjaivá váltak a Székesfehérvári Kempo Egyesületnek. Folyamatosan versenyeznek, haladnak a kempo-övfokozatok megszerzésében. Sőt, a szövetség versenyein már bíráskodnak, illetve a fehérvári egyesület utánpótlás-nevelésében is részt vesznek.

Mindhárman nagyon lelkiismeretesen, szorgalmasan végzik el az edzéseket, amiket Gáncs Ferenc mester vagy én vezénylünk nekik. Rendszeren edzőtáboroznak, s mindent megtesznek azért, hogy edzésről edzésre ügyesebbek és jobbak legyenek. A portugáliai VB-re külön sparing- és technikai edzésekkel készültünk, közösen a Kordás István és Koncz Gábor vezette Sárosdi Kempo SE versenyzőivel.”

A versenyzők a felkészülés során a küzdelmi számok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a technikai számok, önvédelmek és formagyakorlatok begyakorlására.

Mindhárom versenyző kellőképpen felkészült, s biztos vagyok abban, hogy érmekkel és remek helyezésekkel fognak hazatérni a portugáliai világbajnokságról, ahová április 10-én indul a magyar zen bu kan kempo válogatott.” – mondta Polgár Tamás.

Borítókép: facebook.com/kempofehervar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek