5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Versünnep, Halünnep és Kockabarát Kiállítás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Fehérvári programok a hétvégére: Versünnep, Halünnep és Kockabarát Kiállítás

Ünnepel Fehérvár! Ezen a hétvégén legalábbis verseket és halakat. A Versünnep döntőjét szombat délelőtt rendezik, ugyanekkor van a Fehérvári Halünnep a Palotavárosi tavaknál. Koncertből rengeteg lesz a hétvégén, kettőt emeltünk ki: Splash retróbuli lesz a Club Le Grand XXL-ben, a Fran Palermo pedig a Petőfiben csinál világi bulit. Mindeközben LEGO-kiállítás van a Prémium Centerben. A mozik pedig bemutatták a Kedvencek temetője remake-et.

Gasztronómia: VII. Fehérvári Halünnep
Mikor?: Április 6., szombat 7:00-
Hol?: Palotavárosi tavak

Székesfehérvár második legnagyobb gasztronómiai fesztiváljának főszereplői ezekben a percekben még vígan úszkálnak valahol, és nem is sejtik, mi vár rájuk szombaton. A Palotavárosi tavaknál aztán reggel héttől indul a nagyüzemi sütés-főzés, a pontyoknak, keszegeknek, kárászoknak és társaiknak nem lesz kímélet. Ismét nagy kanállal merik a halászlevet, amiért - és erre lélekben érdemes felkészülni - hosszú, tömött sorokban állnak majd az emberek. Közben pedig fellép a Handabanda zenekar, Nagy Feró és a Big Time zenekar is. A gyerekeket se hagyjuk otthon: nekik szól a Tintaló Társulás bábjátéka, a Fanyűvő játékpark, de lehet majd lovagolni, kutyás bemutatót nézni és veterán autókban gyönyörködni is. Részletes program a hivatalos Facebook-eseménynél. Ez pedig egy beszámoló a tavalyiról, kedvcsinálónak az ideihez: 

Irodalom: X. Fehérvári Versünnep
Mikor?: Április 6., szombat 10:00
Hol?: Díszterem, Városháza

Kezdjük az áprilist mondjuk egy tucat jó verssel. A Versünnep idei huszonkilenc nevezőjéből végül tizenketten jutottak a döntőbe, melyet szombaton 10-től rendeznek a Városháza dísztermében. A mentorokat három hete sorsolták ki, így többek között Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, Krisztik Csaba és Kádas József készítik fel a diákokat a szombat délelőttre. A döntőre a belépés ingyenes.

Családi: Kockabarát Kiállítás
Mikor?: Április 3-7., szerda-vasárnap
Hol?: Prémium Center (Balatoni u. 44-46.)

Minden gyereknek és minden apának, aki újra gyerek - akár ez is lehetne a szlogenje az I. Székesfehérvári Kockabarát Kiállításnak. Akkora LEGO-kiállítást talán még nem is látott a város, mint ami szerdán kezdődött a Prémium Centerben és egészen vasárnap estig tart. Van Star Wars, középkori, autós, városi, space és egyiptomi életkép is. Lehet a kiállításon vonatozni, villamosozni, űrhajót és mindenféle egyéb gépeket is kipróbálni. 

Buli: Splash! - '90-es évek Retro Party
Mikor?: Április 6., szombat 22:00-
Hol?: Club Le Grand XXL

"Végy egy, a kor követelményeinek megfelelő jó csajt, adj hozzá egy kellően szexi pasit. A név fixen angol, még véletlenül sem magyar. Zene? Legyen valami. Ének? Minek?" A '90-es években nagyjából ennyi elég volt ahhoz, hogy egy többé-kevésbé sikeres popcsapatot összetákoljon az egyszeri producer, a többit megoldották a stúdiók technikusai. A zömmel egynyári, egyslágeres formációk úgy bukkantak fel és tűntek el pillanatok alatt, mint szürke szamár a ködben. Valamivel több ideig maradt életben a Splash, akik szombaton már a retró jegyében adják elő azt a két számot a Club Le Grand XXL-ben, amit még ma is ismer tőlük az ország, meg további néhányat.

Koncert: Fran Palermo - Frenk
Mikor?: Április 6, szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Ha van manapság nemzetközileg is piacképes magyar zenekar, akkor az a The Qualitons mellett mindenképpen a Fran Palermo. Utóbbiról annyit, hogy pár napja léphettek fel első magyar együttesként a legendás seattle-i KEXP rádió stúdiójában, míg a Fran Palermo zsinórban tolja a jobbnál jobb bulikat országszerte. A következő állomás - hál' istennek és végre - Székesfehérvár lesz. A leginkább jungle rocknak kategorizálható zenéről sokan talán nem is hallottak addig, amíg tavaly az Index.hu 45 perces dokumentumfilmet nem készített a csapat frontemberéről, Henriről. Ennek egyenes folytatása lett a legutóbbi videójuk is, a Yellow Man, amit hat koncerthelyszínen rögzítettek. 

Mozi: Kedvencek temetője
Mikor?: Április 4-től
Hol?: Cinema City Alba

Minden egy halott macskával kezdődik. Creedék kedvencét, Church-öt elgázolja egy kamion, de a kislány ahelyett, hogy a kedvencek temetőjében ásná el a tetemet, inkább a régi indiántemetőben földeli el a macskát. Church pedig visszatér a házhoz, bár egy kicsit megváltozva. Amikor valamivel később a Creed család kisebbik gyermekét szintén egy kamion üti el, az apa úgy dönt, hogy a kisfiút is a különös temetőben helyezi végső nyugalomra, hátha. A terv bejön, de nem pont úgy, ahogy elképzelték... Harmadszor fut neki Hollywood Stephen King '83-as regényének, az előzetesek alapján esélyes, hogy ez lesz a legjobb kísérlet. Egyébként is mostanában jól mennek a horrorszerző műveiből készült filmek, elég csak 2017 egyik legnagyobb filmes meglepetésére, az Azra gondolni, aminek ráadásul szeptemberben érkezik majd a folytatása. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek