Cloudy2 °C
2020. január 25. szombat Pál
Menü

E-könyv olvasó: a könyvmolyok véleménye is megoszlik

E-könyv olvasó: a könyvmolyok véleménye is megoszlik
Napjaink egyik trónkövetelője: az elektronikus könyv. Talán több az előnye, mint a hátránya. (Fotó: kavehazmagazin.hu)

Az e-book olvasók is, akárcsak a hozzá hasonló tabletek, már évek óta velünk vannak, mégis megoszlanak a vélemények velük kapcsolatban. Sokan kedvelik, használják, de többen vannak, akik elutasítják. Vajon van értelme az elektronikus könyvolvasónak?

Minap egy érdekes beszélgetés résztvevője lehettem. Kicsit talán bizarr volt a párbeszéd miliője, azonban lehet pont ez volt az, ahol a beszélgetés felszabadultsága messzire vitte a gondolatot. Történt ugyanis, hogy egy hatósági ellenőrzés igen hosszúra nyúlt procedúrája közben az ellenőrzött és az ellenőr - talán a feszültség oldása érdekében - beszélgetésbe elegyedett. Persze nyilván, hogy ez így alakult, azért sok mindennek egybe kellett esnie, de ott és akkor ez sikerült.

A beszélgetés abból pattant ki, hogy jövőre már a helyszíni ellenőrzések alkalmával sem lesz szükségük az ellenőröknek papírra, tollra és indigóra. Lesz helyette elektronikus helyszíni adatrögzítés. És innen már csak egy bájtnyira voltunk a vitrinben lévő e-book olvasótól.

A kérdés akkor és ott úgy hangzott:

Ajánlana-e egy kiskamasz korban lévő gyermeknek e-könyv olvasót?

Nos, messzire jutottunk abban a rendelkezésünkre álló szűkös pár percben. Azonban azt megállapítottuk, hogy - szemben az okostelefóniával - nem kell görcsösen elleneznünk az e-book olvasót.

Sok érv és ellenérv sorolható fel az elektronikus könyvek esetében. Azonban az tény, hogy az emberiség fejlődését, kultúráját, tudását könyv nélkül nehéz lenne elképzelni. Ezt a részt itt nem kell tovább grundolni. A könyv az jó és szükséges. Sokkal inkább napjaink megváltozott fogyasztói szokásait kell elemeznünk, és akkor majd látjuk a fától az erdőt.

Sok fiatal totálisan bele van zárkózva a monogám online világába. Igaz olvasni ott is kell, de a művelődés ebben a formában nem igazából jön át. Ha a gyermek ettől függetlenül “könyvbarát”, az igen nagy szerencse. Azonban vannak olyan fiatalok is, akik annyira kütyüfüggők, hogy az analóg világgal nem tudnak mit kezdeni. Tudom, nehéz ezt elképzelni, nekem sem megy könnyen. Nálunk a nagyobbik gyerkőc könyvimádó, szerencsére. A kisebbik meg még csak most ismerkedik a betűkkel.

De mi van azokkal a fiatalokkal, akiknek nem jön át a könyv illata, a lapozás suhogása, az olvasás élménye?

Ők az a generáció, akik már nem a nyomtatott világból tájékozódnak. De a világ irodalmára, netán az iskolai kötelező olvasmányokra nekik is szükségük van. És ez az a pont, ahol azt mondom, hogy ha egy “kütyüsített” regénnyel meg lehet velük szerettetni az olvasást, akkor miért ne? Ebből az aspektusból az e-book olvasó hasznos is lehet.

Persze lehet most sokan pálcát törnek felettem, de mi a jobb? Az örökös nyűglődés, hogy olvass már, vagy egy e-book olvasó, mellyel lehet, magától is olvas a lurkó. Persze nyilván az e-book olvasó sem váltja meg a világot. És azt is értem, hogy nem mindenkit lehet ezzel a talán már szakállas trükkel rávenni az olvasásra, de egy próbát megér.

E-könyv olvasó: a könyvmolyok véleménye is megoszlik

Elektronikus könyvet olvasni akár már egy nagyobb okostelefonon, sőt, tableten is lehet. Bár kétségtelen, hogy a legpraktikusabb, és talán a legkényelmesebb a klasszikus e-book olvasó. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy kijelzője háttérvilágítás nélküli, monokróm, E-Ink kijelzős. Az E-Ink kijelző, azon túl, hogy sokkal kevesebb áramot használ, így az akkumulátor időtartamára igen jó hatása van, még a szemünket is kíméli. Használata során szemünk úgy kezeli, mintha egy klasszikus könyvet olvasnánk.

Ha csak szigorúan a tényeket nézzük, maga az e-könyv is széles körben elérhető, már ami a technológiát érinti. A legtöbb nagy online könyváruházban - itthon is - már nem csak a klasszikus nyomtatott könyvek léteznek. Külön szekciójuk van az elektronikus-formátumban megvásárolható, és e-book olvasóra tölthető, fájlformátumban létező könyveknek. Sőt, van nagyon sok olyan elektronikussá tett szépirodalmi mű is, melyeknek szerzői jogai már lejártak, és ingyenesen elérhetőek.

Egy átlagos, nem eltúlzott felhasználói igényeknek megfelelő 6-7” kijelző méretű e-könyv már 20.000 forinttól elérhető. A könyvesboltokban elérhető fájlok pár ezer forintos tételek. Igen, gyakran olcsóbbak, mint a nyomtatott verziójuk. Hogy ez sok vagy kevés, az nyilván szubjektív. Azonban, ha ezzel rávehető a gyermek az olvasásra, szerintem megéri.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az e-könyv, ha nem úgy tekintünk rá, hogy a klasszikus könyv leváltója, akkor nagyon jó dolog. Praktikussága és előnye megkérdőjelezhetetlen: kis helyen elfér, egy eszközön pedig rengeteg olvasnivalót tudunk tárolni. Akár könyvtári méretekben is lehet gondolkodni, itt csak az e-book memóriája a határ.

Utazás során sokkal praktikusabb, rohanó világunkban is előnyös. Egy-egy újonnan megjelenő sikerkönyv szinte azonnal beszerezhető, még csak meg sem kell várnunk a kiszállító futárt. Ha a strandon nem áztatjuk el, akkor még ott is praktikus. Ráadásul kijelzője (megvilágítás nélküli, monokróm, E-Ink kijelző) sem szemfárasztó a hasonló funkciókra is alkalmas tabletekhez képest.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ukrán repülő - Iráni külügyminiszter: börtönben van a vétkes
  Ukrán repülő - Iráni külügyminiszter: börtönben van a vétkes
 • Hétfőn lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója
  Hétfőn lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója
 • 400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
  400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
 • Szálló por - Ismét többfelé kifogásolt a levegőminőség
  Szálló por - Ismét többfelé kifogásolt a levegőminőség
 • Folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás, nőtt a halottak száma
  Folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás, nőtt a halottak száma
 • Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban
  Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban
 • A tervek szerint halad a Szőke Tisza gőzhajó mentése Szegeden
  A tervek szerint halad a Szőke Tisza gőzhajó mentése Szegeden
 • Népszerű az ÉletMentő applikáció
  Népszerű az ÉletMentő applikáció

Eseménynaptár

 • Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Utazás Kiállítást
  Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Utazás Kiállítást
 • A hadsereget is bevetik a koronavírus terjedése elleni küzdelemben
  A hadsereget is bevetik a koronavírus terjedése elleni küzdelemben
 • Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
  Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
 • Visszahívott egy orosz eredetű kekszet a NÉBIH
  Visszahívott egy orosz eredetű kekszet a NÉBIH
 • Aláírta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást Boris Johnson
  Aláírta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást Boris Johnson
 • Koronavírus - Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet
  Koronavírus - Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet
 • Kerti izsóp: szép, hasznos, és különleges igényei sincsenek
  Kerti izsóp: szép, hasznos, és különleges igényei sincsenek
 • Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
  Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
 • Osztályviadallal és királyválasztással zárult a Ciszterci Diáknapok
  Osztályviadallal és királyválasztással zárult a Ciszterci Diáknapok
 • Balesettel indult a nap: busz és autó ütközött Gyöngyösön
  Balesettel indult a nap: busz és autó ütközött Gyöngyösön
 • Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel
  Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel
 • Eltűnt móri férfit keresnek
  Eltűnt móri férfit keresnek
 • Áron Nagy Lajos emlékmű lesz Székesfehérváron
  Áron Nagy Lajos emlékmű lesz Székesfehérváron