4 évnél régebbi cikk

A fehérvári Boka Boogie Band képviseli Fejér megyét az Együtt a Rock and Rollért! fesztiválon
Fehérvár Médiacentrum fotójaA fehérvári Boka Boogie Band képviseli Fejér megyét az Együtt a Rock and Rollért! fesztiválon

Április 14-én, vasárnap Budapesten bonyolítják le az Együtt a Rock and Rollért! zenés programot, amelyen a Boka Boogie Band képviseli Székesfehérvárt, ezzel együtt pedig Fejér megyét is. Az egész napos fesztiválon a rock and roll hatvanötödik születésnapját ünneplik, így mondanom sem kell, hogy őrült időutazással várják az érdeklődőket.

2019. április 12-én, pénteken lesz hatvanöt éves az egyik legősibb zenei műfajként számon tartott rock and roll. Bár az első pörgős ütemek a rhythm and blues, a hillbilly (vagy más néven rockabilly) és a western swing elemeiből álltak össze az 1940-es évek végén, a stílus hivatalos születését Bill Haley 1954. április 12-én felvett Rock Around The Clock (amikor a '80-as években bejött Magyarországra, akkor Éjjel-nappal rocknak fordították) című nótájával határozták meg.

Persze olyan rocktörténészek is vannak, akik Elvis Presley That's All Rightját (szintén hatvanöt éve, július 5-én rögzítették) előrébb sorolják, ám abban mindenki egyetért, hogy a rock and roll hivatalosan is 1954-ben tette le először a névjegyét. Azóta pedig olyan világ körüli útra indult, amely során emberek millióinak hódította meg a szívét. Bárhonnan származol, bármilyen muzsikán is nőttél fel, a legtöbbünknek azonnal táncra perdül valamelyik testrésze, amint rock and rollt észlel a füle.

Hogy a népszerű műfaj szelleme sokáig fennmaradjon a Rocky Monday Egyesület létrehozta az Együtt a Rock and Rollért! nevű programot, amellyel egészen egyszerűen a rock and roll születésnapjának önfeledt megünneplését tűzte ki célul. Mivel a fesztiválra az ország számos pontjáról érkeznek előadók, a szervezők úgy döntöttek, hogy a Boka Boogie Bandet kérik fel Székesfehérvár, ezzel együtt pedig Fejér megye képviseletére.

"Ez egy óriási dolog, számtalan rock and roll bulin és fesztiválon játszottam már, de ahol direkt magát a műfajt ünnepeljük, ráadásul Székesfehérvár képviseletében, még nem voltam. Azért is nagy poén ez a rendezvény, mert számos zenekar lesz különböző generációkból. Mi már kicsit pocakosabb, idősebb rock and roll-zenészek vagyunk, de ott lesznek a fiatalok is, akik ugyanúgy tolják a népszerű műfajt, mint én amikor elkezdtem a zenélést" - tudtuk meg Bokányi Zsolttól, a Boka Boogie Band frontemberétől.

Az április 14-én, vasárnap 11-től 23 óráig tartó Együtt a Rock and Rollért! zenés rendezvényen a fellépők mellett lesz amerikai autós találkozó, amely látványos felvonulással zárul, pin-up girl bemutató, és természetesen a korszakra jellemző eszközök, illetve hangszerek is tiszteletüket teszik.

A Boka Boogie Band várhatóan 17:25-kor lép majd a budapesti Analog Music Hall színpadára, elmondásuk szerint pedig klasszikusabb dallamokkal készülnek a szülinapi bulira: "Ez azt jelenti, hogy semmilyen önmegvalósítás nem lesz. Azt a koncepciót választottuk, hogy a korszak legnagyobb slágereiből csinálunk egy csokrot: lesz Stand By Me, Jailhouse Rock, Johnny B. Goode, Come On Everybody, és természetesen felcsendül a Rock Around The Clock is, amelyhez hozzáteszünk egy apróbb poént is. Csak egy részt fogunk eljátszani belőle, majd továbbküldjük a következő zenekarnak, hogy ők folytassák."

Az Együtt a Rock and Rollért! fesztivál minden programja ingyenes, köszönhetően annak, hogy a rendezvényen a rock and rollt ünneplik, így mindenki hozzáadja azt, amit tud. A szervezők elmondása szerint április 14-e az összefogásról kell szóljon, így a Magyar Elvis Klubbal, American Car Clubbal Hungary, a Ver-deco Művészeti körrel, valamint az Alkotó egyesülettel karöltve egy petíciót szeretnének eljuttatni a Kulturális Államtitkárság és az Igazságügyi Minisztérium részére az alábbi szöveggel: "Alulírottak, aláírásunkkal kívánjuk kinyilvánítani azon véleményünket, hogy április 12. legyen a Rock and Roll napja!"

Remélem összejön. Addig is ne feledjétek: április 14., Budapest, Boka Boogie Band, Együtt a Rock and Rollért!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek