5 évnél régebbi cikk

Nézd meg Fehérvárt és az országot fentről, közel 150 ezer légifotón
Fehérvár Médiacentrum fotója
fentrol.hu
Nézd meg Fehérvárt és az országot fentről, közel 150 ezer légifotón

Már közel 150 ezer légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni a fentrol.hu oldalon.

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) légifilmtárában Magyarország összes településéről található legalább egy légifelvétel, amely az 1959-2007 közötti időszakban készült. Ezeket a képeket szkennelik és töltik fel a fentrol.hu oldalra, ahol jelenleg már (2019.04.10) 141 262 légifilmet böngészhetünk, köztük több száz Székesfehérváron és környékén készült fotót is. Jó hír, hogy a légifelvételek csökkentett és teljes felbontású verziói is ingyenesen letölthetők.

A légifelvételek között vannak csemegék, mint például a fenti, 1967-ben Székesfehérvárról készült fotó, és akadnak igazi kuriózumok is, mint a kolontári vörösiszap-tárolóról lőtt 1979-es felvétel, vagy az 1971-es dunai jégzajlás fentről, valamint például egy autóbusz és személygépkocsi koccanásának 1963-as légifotója.  

Bár az oldal kezelői felhívják a figyelmet, hogy a felvételek egy része sajnos a térképen nem pontosan azon a helyen jelenik meg, amelyet ábrázol, ettől még izgalmas utazás végigkattintgatni az országot fentről. Az igazi rajongók pedig időről-időre játszhatnak is, a képek elhelyezkedésének kiigazításáért pontok kapnak, illetve Toplistát is összeállítottak a legaktívabb tagokból.

Íme néhány különleges légifelvétel az oldalról:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek