Rain13 °C
2020. május 31. vasárnap Angéla
Menü

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására
Az eredeti xiaolongbao (Fotó: absolutechinatours.com)

Mindenkivel előfordult már, hogy a kelleténél több kaját főzött hétvégén vagy akár hétköznap is, és mivel az ételeket nem szívesen dobjuk ki, kell egy másik megoldást találnunk, hogy ne vesszenek kárba. Legyen szó sült, vagy főtt húsról, pörköltről vagy raguról, ez az eddigi legjobb recept a megmaradt ételek újragondolására.

Az alapötlet a Xiaolongbao receptjéből indult, ami egy tradicionális kínai fogás (töltött gőzölt tésztagombóc), amiben a töltelékeknek csak a képzelet szabhat határt. Őszintén szólva nem is tudom, mi lehet ennek az ételnek a neve, amit mi hoztunk össze, mert a tésztája más, mint kínai társáé: ez egy kelt tészta megtöltve, gőzölve. Amikor először megkóstoltam, az jutott eszembe róla, hogy olyan, mintha "töltött knédlit" ennék. Egy biztos, állati jó kaja! 

A tészta receptje rendkívül egyszerű:

  • 500 gramm búzaliszt
  • 1 evőkanál instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 280 ml langyos víz
  • 1 teáskanál só

A hozzávalókat összekeverjük, egy órán keresztül pihentetjük lehetőleg meleg helyen. Amíg kel, addig meg tudjuk csinálni a töltelékünket. Ez lehet a hétvégéről megmaradt husi, friss zöldségekkel lepirítva (gomba, répa, karalábé, káposzta, zeller, újhagyma, hagyma, fokhagyma), de sima zöldséges töltelékkel is kiváló.

Nálam épp nem volt megmaradt husi, ezért darált húsból készítettem egy tölteléket, mindenféle zöldségekkel, mutatom:

Megpirítottam a vöröshagymát, újhagymát, fokhagymát.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Erre jöhet a gomba, szintén lepirítás következik.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a gombánk is lepirult, jöhet a darált hús, megint pirít!

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a húsunk kellően megpirult, jön a végjáték, a reszelt répa, zeller, zöldséggyökér. Ekkor jön a fűszerezés is, de ez is teljesen egyedi, én kínai fűszerkeveréket használtam amiben volt gyömbér, fahéj, római kömény, kurkuma. Ha a zöldségeink a hússal kellően összefőttek (kb. 10 perc, hogy roppanósak maradjanak a zöldségek), a töltelékünket hagyjuk kihűlni.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagra), majd kiszaggatjuk. Én fánkszaggatóval szaggattam, de egy pohár is megteszi.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Kanállal óvatosan a tészta közepére halmozzuk a tölteléket, majd kis batyukat formázunk belőle. Az lenne a lényeg, hogy alul vastagabb, felül vékonyabb legyen a tészta. Bevallom, nekem ez nem jött össze, de gondolom egy kis gyakorlás után ez is egyre jobb lesz. Nekem nem volt egyszerű ezzel a tésztával dolgoznom, de a gyakorlott háziasszonyoknak biztosan nem fog problémát okozni.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Hivatalosan bambusz gőzölőben kéne a gombócainkat gőzölni 7 percen keresztül, de ennek hiányában a tésztaszűrő is megteszi. Érdemes alá sütőpapírt tenni, hogy ne ragadjon le a szűrőben, és a gombócokat is kellő távolságra tenni egymástól, hogy ne ragadjanak össze. Ha elkészült, tálalhatjuk is. Nagyon jól passzol hozzá a szója és a teriyaki, de az édes chili szósz is.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha esetleg maradt tésztánk, de a töltelékünk elfogyott, lekvárral is megtölthetjük a gombócainkat, így a desszert is letudva! Jó étvágyat! 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

  • Megkéseltek két embert Gyulán
    Megkéseltek két embert Gyulán
  • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
    Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
    Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  • Megkoszorúzták a Balatont
    Megkoszorúzták a Balatont
  • Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
    Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
  • Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
    Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  • Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
    Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  • Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
    Rekordáron, 46 millió forintért kelt el egyetlen üveg konyak
  • Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
    Napok óta tartanak a tüntetések az Egyesült Államokban
  • Jól halad a Magyar falu program
    Jól halad a Magyar falu program
  • Mentősre támadt egy férfi Budapesten
    Mentősre támadt egy férfi Budapesten
  • Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
    Több százezer zarándok otthon követte a csíksomlyói Pünkösdi Búcsút
  • Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus
    Bővüléssel zárhatja a nyarat a belföldi turizmus