Fair10 °C
2019. november 11. hétfő Márton
Menü

Tudom, mit néztél a számítógépeden tegnap: pornót!

Tudom, mit néztél a számítógépeden tegnap: pornót!
Tényleg létezhet, hogy saját webkameránkkal készítenek rólunk kompromittáló videókat? (Fotó: buzzworthy.com)

Az elmúlt pár napban a fél országról derült ki, hogy illetlen dolgokat csinál a számítógépén vagy a mobilján. Még rólam is kiderült, hogy a minap pornót néztem. Sőt, nemhogy néztem, de azt figyelve még más egyebet is tettem…

Jó, bevallom töredelmesen, vétkeztem! Igen, én is. De most őszintén, csak én? Más még sohasem tévedt felnőtt tartalmakat publikáló oldalra? Más még sosem nézett olyan tartalmat online, ahol megkérdezték először, hogy elmúlt-e már 18?

A mai online világban, ahol az egész internet tartalma letölthető 3-4 DVD lemezre - igaz pornó és szex nélkül -, ne lepődjünk meg, ha pont ebben a témában kapunk kétes és ijesztő tartalmú megkereséseket.

Az internet bugyrainak legújabb őrülete, hogy a lelkiismeretünkre és a bűntudatunkra akarnak hatással lenni. Vagyis inkább azt kihasználva akarnak lehúzni minket. Az elmúlt időszakban már a sokadik olyan megkeresést kaptuk az Excomban, hogy olyan tartalmú levelekkel keresnek meg már nem csak magánembereket, de sok esetben céges levelezést használó munkavállalókat is, melyben arra hívják fel a figyelmüket, hogy megszerezték a címzett jelszavát. A megszerzett jelszót az elküldött levélben publikálják is, ezzel igencsak nyomatékosítva a levél tartalmának a hitelességét.

Maga a levél arról szól, hogy a megszerzett jelszó ismeretében betörtek a gépünkre, és arra olyan programot telepítettek, mellyel naplózták azt, milyen oldalakat böngésztünk a neten. Sőt, nemhogy naplózták, de webkameránk, vagy az okostelefon kamerája segítségével még rögzítették is azt, hogy közben mit tettünk. Hmm. Nem mondom, ijesztő!

Ha véletlen pont még néztünk is belátható időn belül felnőtt tartalmat a neten, akkor tuti a para. De a levélnek itt még nincs vége! Most jön a bűntudat része az egésznek. Ha nem fizetünk a levélben jelzett összegű bitcoinnal a zsarolónak, akkor nyilvánosságra hozza az általa készített videó felvételt, melyet kameránkkal rögzített. Mégpedig olyan formátumban, hogy az osztott képernyő egyik felén azt mutatja meg facebookos ismerőseinknek, amit éppen böngésztünk, a másik felén pedig azt, amit böngészés közben éppen tettünk.

Tudom mit néztél a számítógépeden tegnap: pornót!

Nagyon gyakran látunk ilyen, vagy ehhez hasonló módon leragasztott webkamerát. A felhasználók jellemzően a notebookok esetében élnek ilyen házi praktikákkal, de mi a helyzet az okostelefonokkal?

Nos, mivel a szex és a pornó igen jelentős tartalmi részt tesz ki az online világban - és azon kívül is -, így a siker, melyet a zsaroló elkönyvelhet, igen nagy százalékban garantálható. Ha még azt is hozzáteszem, hogy legtöbbünk szemérmes, és nem osztja meg a külvilággal azt, hogy igen könnyen hozzáférhető felnőtt tartalmakat is szokott időnként nézni, akkor mondhatjuk, hogy ez a fajta zsarolás tuti siker.

Ki a fene akarná, hogy az ilyen böngészéseinkről a fél világ - na jó, csak a facebookos ismerőseink (ja, akkor mégis a fél világ) - tudjon. Ha nem gondolkodunk és nem vagyunk résen, már megyünk is a bankkártyánkért, és kattintunk a linkre a levélben, csak nehogy kiderüljön!

De ne tegyük! Az igaz, hogy jelszavunkat megszerezhették, az is igaz lehet, hogy webkameránkkal készíthettek felvételt, de hogy ez a valóságban meg is történt, abba azért ne legyünk biztosak. Az ilyen fajta "megkeresések" szinte kivétel nélkül csak vaktában eleresztett próbálkozások.

A hosszú évek alatt összegyűjtött, meghekkelt mail címekre eleresztett levelek összességét figyelembe véve képtelenség lenne minden egyes potenciálisan megzsarolt ügyfélről elkészíteni az ominózus videót, és azt még publikálni is a saját Facebook oldalára.

Ez akkora munka és energia, melyet nem fognak megtenni. Sokkal egyszerűbb a bűntudatunkra hatni, és azt várni, hogy félelmükben az áldozatok utalják a levélben várt összeget. És sajnos mindig lesz olyan, aki ki fogja fizetni a váltságdíjat. Így a pénzszerzés ezen módja sokkal kisebb befektetett munkával kivitelezhető, mint milliónyi megszerzett videó összeszerkesztése, és a már valós címre való kiküldése.

Tudom mit néztél a számítógépeden tegnap: pornót!

Ez egy kifinomult, igen szép megoldás arra az esetre ha még véletlenül sem szeretnénk, hogy kívülről kukkoljanak minket. Bármely távol-keleti webáruházban beszerezhető, fillérekért.

Az egésznek a tanulsága, hogy vigyázzunk személyes adatainkra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az online világban a jelszavak biztonsága. Lehetőség szerint ne használjunk egy jelszót több bejelentkezési felületen. Tudom ez nehéz, de megéri. Arra is érdemes figyelnünk, hogy a korábban már általam is említett megtévesztő e-mail próbálkozásokra se reagáljunk. Sőt, ha úgy véljük, hogy jelszavunkat megszerezhették, akkor ne legyünk restek az összes érintett felületen megváltoztatni azt. Esetleg azon is érdemes elgondolkodni, hogy megéri jelszavainkat félévente, évente újra cserélni.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ki is volt Szent Márton?
  Ki is volt Szent Márton?
 • Rajzfilmünnep - ingyenes vetítések a Barátság moziban
  Rajzfilmünnep - ingyenes vetítések a Barátság moziban
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 11.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 11.
 • Elpusztult ország rögös országútján - konferencia és vetélkedő Trianonra emlékezve
  Elpusztult ország rögös országútján - konferencia és vetélkedő Trianonra emlékezve
 • Nyugdíjprémium - holnap érkezik a bankszámlákra
  Nyugdíjprémium - holnap érkezik a bankszámlákra
 • Menüettek - Mozart-kéziratot árvereznek el Párizsban
  Menüettek - Mozart-kéziratot árvereznek el Párizsban
 • Európa Klub - Kiszelly Zoltán lesz a vendég
  Európa Klub - Kiszelly Zoltán lesz a vendég
 • Ember Mária díj – február 28-ig várják a fehérváriak javaslatait is
  Ember Mária díj – február 28-ig várják a fehérváriak javaslatait is

Eseménynaptár

 • Járulékmentesség - egyre több a nyugdíj mellett dolgozó
  Járulékmentesség - egyre több a nyugdíj mellett dolgozó
 • Diákhitel Központ: alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt
  Diákhitel Központ: alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt
 • People's Choice Awards - a Bosszúállók: Végjáték nyert
  People's Choice Awards - a Bosszúállók: Végjáték nyert
 • Ruben Brandt, a gyűjtő - a kínai mozikban is bemutatják a filmet
  Ruben Brandt, a gyűjtő - a kínai mozikban is bemutatják a filmet
 • Szétbombázva - előadás és közönségtalálkozó
  Szétbombázva - előadás és közönségtalálkozó
 • Beiskolázási tájékoztatók – ekkor várják a fehérvári gimnáziumok a diákokat
  Beiskolázási tájékoztatók – ekkor várják a fehérvári gimnáziumok a diákokat
 • Szent Márton napja - új helyszínen a programok
  Szent Márton napja - új helyszínen a programok
 • Királykúti beszélgetés - Szabó Péter rektor a vendég
  Királykúti beszélgetés - Szabó Péter rektor a vendég
 • New Kids, Lisa Stansfield, no, meg a Faxni: ezt hallgatta a világ 30 éve
  New Kids, Lisa Stansfield, no, meg a Faxni: ezt hallgatta a világ 30 éve