5 évnél régebbi cikk

Tudom, mit néztél a számítógépeden tegnap: pornót!
Fehérvár Médiacentrum fotójaTudom, mit néztél a számítógépeden tegnap: pornót!

Az elmúlt pár napban a fél országról derült ki, hogy illetlen dolgokat csinál a számítógépén vagy a mobilján. Még rólam is kiderült, hogy a minap pornót néztem. Sőt, nemhogy néztem, de azt figyelve még más egyebet is tettem…

Jó, bevallom töredelmesen, vétkeztem! Igen, én is. De most őszintén, csak én? Más még sohasem tévedt felnőtt tartalmakat publikáló oldalra? Más még sosem nézett olyan tartalmat online, ahol megkérdezték először, hogy elmúlt-e már 18?

A mai online világban, ahol az egész internet tartalma letölthető 3-4 DVD lemezre - igaz pornó és szex nélkül -, ne lepődjünk meg, ha pont ebben a témában kapunk kétes és ijesztő tartalmú megkereséseket.

Az internet bugyrainak legújabb őrülete, hogy a lelkiismeretünkre és a bűntudatunkra akarnak hatással lenni. Vagyis inkább azt kihasználva akarnak lehúzni minket. Az elmúlt időszakban már a sokadik olyan megkeresést kaptuk az Excomban, hogy olyan tartalmú levelekkel keresnek meg már nem csak magánembereket, de sok esetben céges levelezést használó munkavállalókat is, melyben arra hívják fel a figyelmüket, hogy megszerezték a címzett jelszavát. A megszerzett jelszót az elküldött levélben publikálják is, ezzel igencsak nyomatékosítva a levél tartalmának a hitelességét.

Maga a levél arról szól, hogy a megszerzett jelszó ismeretében betörtek a gépünkre, és arra olyan programot telepítettek, mellyel naplózták azt, milyen oldalakat böngésztünk a neten. Sőt, nemhogy naplózták, de webkameránk, vagy az okostelefon kamerája segítségével még rögzítették is azt, hogy közben mit tettünk. Hmm. Nem mondom, ijesztő!

Ha véletlen pont még néztünk is belátható időn belül felnőtt tartalmat a neten, akkor tuti a para. De a levélnek itt még nincs vége! Most jön a bűntudat része az egésznek. Ha nem fizetünk a levélben jelzett összegű bitcoinnal a zsarolónak, akkor nyilvánosságra hozza az általa készített videó felvételt, melyet kameránkkal rögzített. Mégpedig olyan formátumban, hogy az osztott képernyő egyik felén azt mutatja meg facebookos ismerőseinknek, amit éppen böngésztünk, a másik felén pedig azt, amit böngészés közben éppen tettünk.

Nagyon gyakran látunk ilyen, vagy ehhez hasonló módon leragasztott webkamerát. A felhasználók jellemzően a notebookok esetében élnek ilyen házi praktikákkal, de mi a helyzet az okostelefonokkal?

Nos, mivel a szex és a pornó igen jelentős tartalmi részt tesz ki az online világban - és azon kívül is -, így a siker, melyet a zsaroló elkönyvelhet, igen nagy százalékban garantálható. Ha még azt is hozzáteszem, hogy legtöbbünk szemérmes, és nem osztja meg a külvilággal azt, hogy igen könnyen hozzáférhető felnőtt tartalmakat is szokott időnként nézni, akkor mondhatjuk, hogy ez a fajta zsarolás tuti siker.

Ki a fene akarná, hogy az ilyen böngészéseinkről a fél világ - na jó, csak a facebookos ismerőseink (ja, akkor mégis a fél világ) - tudjon. Ha nem gondolkodunk és nem vagyunk résen, már megyünk is a bankkártyánkért, és kattintunk a linkre a levélben, csak nehogy kiderüljön!

De ne tegyük! Az igaz, hogy jelszavunkat megszerezhették, az is igaz lehet, hogy webkameránkkal készíthettek felvételt, de hogy ez a valóságban meg is történt, abba azért ne legyünk biztosak. Az ilyen fajta "megkeresések" szinte kivétel nélkül csak vaktában eleresztett próbálkozások.

A hosszú évek alatt összegyűjtött, meghekkelt mail címekre eleresztett levelek összességét figyelembe véve képtelenség lenne minden egyes potenciálisan megzsarolt ügyfélről elkészíteni az ominózus videót, és azt még publikálni is a saját Facebook oldalára.

Ez akkora munka és energia, melyet nem fognak megtenni. Sokkal egyszerűbb a bűntudatunkra hatni, és azt várni, hogy félelmükben az áldozatok utalják a levélben várt összeget. És sajnos mindig lesz olyan, aki ki fogja fizetni a váltságdíjat. Így a pénzszerzés ezen módja sokkal kisebb befektetett munkával kivitelezhető, mint milliónyi megszerzett videó összeszerkesztése, és a már valós címre való kiküldése.

Ez egy kifinomult, igen szép megoldás arra az esetre ha még véletlenül sem szeretnénk, hogy kívülről kukkoljanak minket. Bármely távol-keleti webáruházban beszerezhető, fillérekért.

Az egésznek a tanulsága, hogy vigyázzunk személyes adatainkra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az online világban a jelszavak biztonsága. Lehetőség szerint ne használjunk egy jelszót több bejelentkezési felületen. Tudom ez nehéz, de megéri. Arra is érdemes figyelnünk, hogy a korábban már általam is említett megtévesztő e-mail próbálkozásokra se reagáljunk. Sőt, ha úgy véljük, hogy jelszavunkat megszerezhették, akkor ne legyünk restek az összes érintett felületen megváltoztatni azt. Esetleg azon is érdemes elgondolkodni, hogy megéri jelszavainkat félévente, évente újra cserélni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek