Light rain18 °C
2019. május 22. szerda Júlia, Rita
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: tojáskereső verseny, nyuszisimogató és bábszínház

Fehérvári programok a hétvégére: tojáskereső verseny, nyuszisimogató és bábszínház
A tavalyi nyuszisimogató egyik sztárja (Fotó: Fiers Gábor)

A négynapos hétvégén főszerepben a nyuszik, a tojások, a sonka, a család, Jézus Krisztus, na és persze a tavaszi időjárás. Utóbbira szükségünk is lesz, hogy jó idő és hangulat legyen a Zichy ligetben a tojáskereső versenyen. A HEROSZ hétfői nyuszisimogatója zárt térben lesz, így aznap akár szakadhat is az eső. A Koronás Parkban szombat délután bábszínház és húsvéti programok várnak mindenkire. A mozikban pedig már látható a film, amiben egy újságíró Istennel próbál interjút készíteni.

Családi: Húsvéti Tojáskereső Verseny
Mikor?: Április 20., szombat 15:00
Hol?: Zichy liget

Ötezer tojás keresi gazdáját és valószínűleg mind meg is fogja találni. Vagy inkább őket találják meg. A szokásos Húsvéti Tojáskereső Versenyen öt korosztályban várják a 2-12 éves gyerekeket, akiknek a Zichy ligetben eldugott (?) műanyag tojásokat kell minél nagyobb számban megtalálni. A színes tojásokban édesség lapul, de valószínűleg nem sokáig... A családi és egyben közösségi programhoz elengedhetetlen a szülői kíséret, na meg a jó idő is. Ha így lesz, akkor amíg a legkisebbek a füvet túrják, apa és anya szabadon barátkozhat a többi szülővel. Ráadásul a nagyjából egyórás keresgélés után még családi játékokkal is készülnek a szervezők. Két éve mindez egyben ilyen volt:

Családi: Nyuszisimogató 
Mikor?: Április 22., hétfő 14:00-16:00
Hol?: HEROSZ Fejér Megyei Szervezete (Takarodó út 5.)

Tényleg nem lehet elégszer hangsúlyozni: csak akkor ajándékozzunk nyulat húsvétra, ha a következő tíz év fejben megvan előre újdonsült barátunkkal. Ellenkező esetben maradjunk inkább a csokoládé verziónál, vagy ha már mindenképpen egy tapsifüles társaságában szeretnénk húsvétolni, akkor a HEROSZ-nál a helyünk hétfő délután. Az egyik legtüneményesebb fehérvári ünnepi szokás lett az elmúlt években a nyuszisimogató, bár nyilván nem a nyulak szerint. A zömmel ijedt nyuszik örülnek, ha átvészelik azt a két órát, amíg a gyerekek hada alaposan átsimogatja őket, de aztán egy évre le van a gondjuk erről is. Aki pedig nem fér a nyulas szoba közelébe, egy percig se habozzon, és keresse fel a kutyákat, cicákat meg a többi állatot a HEROSZ telephelyén.

Bábszínház: Az aranyszőrű bárány
Mikor?: Április 20., szombat 16:00
Hol?: Koronás Park

Húsvét = nyúl, tojás és bárány. Tojásról és nyúlról már fentebb volt szó, míg az utóbbit idén az Álomzug Társulás pipálja Székesfehérváron. A Koronás Parkban szombat délután kettőkor kezdődik a húsvéti program. Két órán keresztül lehet itt is nyuszikat simogatni vagy tojást festeni, ugrálóvárazni, csillámtetováltatni és kincskeresőst játszani, majd négykor kezdődik a bábszínház. A népmesékből jól ismert furulyás fiú és a táncoló aranyszőrű bárány kalandjait mindenki jól ismeri (aki nem, vagy már elfelejtette, nézze meg a lenti videót), most pedig majd bábelőadás formájában lehet egy jót nevetni családilag az egymáshoz ragadó furcsábbnál is furcsább szerzeteken. 

Film: A passió
Mikor?: bármikor
Hol?: bárhol

Akkor ha túl vagyunk a nyuszikon, tojásokon és báránykákon, rá is térhetünk arra, akiről leginkább szól a húsvét. A tévés felhozatalt végigpásztázva feltűnő, hogy idén egyik adó sem tűzi műsorára A passiót. Pedig, pedighát... Mel Gibson idén már 15 éves (!!!) filmje minden idők egyik legellentmondásosabb, ugyanakkor leghitelesebb Jézus Krisztus ábrázolása is. A másfél évtizeddel ezelőtti premier után a filmet sokan antiszemitizmussal vádolták, mert úgy érezték, hogy a rendező kizárólag a zsidókat teszi felelőssé Jézus halála miatt. Ennél is erősebb volt azoknak a hangja, akik egyszerűen leszadistázták A passiót. Tény, hogy a 122 perces film végignézéséhez a belső szerveink nagy részére szükség van, hiszen egyszerre kell bírni a Megváltó utolsó 12 óráját szívvel, aggyal és gyomorral is. A hamarosan folytatást kapó film (várható magyar címe: A passió: Feltámadás) igyekszik úgy ábrázolni Jézus halálát és a körülötte zajló eseményeket, ahogyan az a fennmaradt emlékek alapján történhetett. És hát valljuk meg: kimondani azt, hogy keresztre feszítették, sokkal egyszerűbb, mint elképzelni a szenvedéseket, vagy esetünkben végignézni azt. Aki még nem látta, azért, aki pedig már látta, azért szánjon rá két órát az életéből. Pláne így, húsvét idején.

Buli: Szűcs Judith - '80-as, '90-es évek Retro Party
Mikor?: Április 20., szombat 22:00-
Hol?: Club Le Grand XXL

Na jó, akkor legyen erre a hétre egy buli is. Magyarország leghíresebb olyan fodrásza érkezik szombaton a városba, akiből végül énekesnő lett. Szűcs Judith már a '70-es években is bálvány volt (nőknek és férfiaknak egyaránt), kinek így, kinek úgy. Idén nyáron lesz 66 éves, de bájából mit sem vesztett, dalai meg örökéletűek, különösképpen a Táncolj még!, amit néhány évtizeddel később a Fresh is feldolgozott. A Diszkókirálynő a Club Le Grand XXL vendége lesz szombat este, igazi retróhangulat várható kicsit a '70-es, nagyon a '80-as és '90-es évek stílusában. 

Film: Interjú Istennel
Mikor?: Április 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

Nem először készül film arról, amikor egy földi halandó a hétköznapok során belebotlik Istenbe. Amíg A minden6ó és folytatása az Evan, a minden6ó ezt a csöppet sem mindennapi helyzetet a humoros oldaláról fogja meg (képes-e egy halandó elvégezni az Úr hétköznapi teendőit és mit kezd a rá osztott hatalommal?), addig az Interjú Istennel ennél lényegesen komolyabb kérdéseket boncolgat. Adott egy újságíró, aki az afganisztáni háborúban látottakat nem tudja feldolgozni, ráadásul még a házassága is gallyra megy. Ekkor toppan az életébe egy különös interjúalany, aki azt állítja magáról - még betűzi is a nevét -, hogy ő Isten. Minél inkább elmerülnek a beszélgetésben, annál gyanúsabb lesz a riporternek, hogy a férfi nem hazudik. De ha így van, akkor mégis mit lehet, kell és érdemes kérdezni a Teremtőtől?

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Újra olimpiai és világbajnok atléták Székesfehérváron
  Újra olimpiai és világbajnok atléták Székesfehérváron
 • Négy óvodaudvar újul meg a KÉPES program keretében
  Négy óvodaudvar újul meg a KÉPES program keretében
 • Járdafelújítások Felsővárosban - az Agyag utca után a Kertalja és a Havranek jön
  Járdafelújítások Felsővárosban - az Agyag utca után a Kertalja és a Havranek jön
 • Te reggeliztél már a Novotelben? Kedvezményes büféreggeli várja a fehérváriakat!
  Te reggeliztél már a Novotelben? Kedvezményes büféreggeli várja a fehérváriakat!
 • Novák: január elején életbe lép a négygyermekes anyák szja-mentessége
  Novák: január elején életbe lép a négygyermekes anyák szja-mentessége
 • Patakból mentettek ki egy kutyát a tűzoltók
  Patakból mentettek ki egy kutyát a tűzoltók
 • Új munkahelyek – bővítette szabadbattyáni üzemét a LogSol
  Új munkahelyek – bővítette szabadbattyáni üzemét a LogSol
 • EP-választás - hamarosan kezdődik a szavazás, nálunk még kérhetik az átjelentkezést
  EP-választás - hamarosan kezdődik a szavazás, nálunk még kérhetik az átjelentkezést

Eseménynaptár

 • Gyulai Memorial - újra olimpiai és világbajnok atléták Székesfehérváron
  Gyulai Memorial - újra olimpiai és világbajnok atléták Székesfehérváron
 • Elszabadult lovak - nyomoz a rendőrség
  Elszabadult lovak - nyomoz a rendőrség
 • Lakossági fórum a 11. számú választókörzet lakóinak
  Lakossági fórum a 11. számú választókörzet lakóinak
 • Adótudatosság - egyre népszerűbb az elektronikus adóbevallás
  Adótudatosság - egyre népszerűbb az elektronikus adóbevallás
 • Otthon Melege - a fűtési rendszert korszerűsíthetik
  Otthon Melege - a fűtési rendszert korszerűsíthetik
 • Bizalmatlansági indítvány - hétfőn szavaznak az osztrák kancellár ügyében
  Bizalmatlansági indítvány - hétfőn szavaznak az osztrák kancellár ügyében
 • 20 millió beruházás a Királysoron – megújult járdákat, lépcsőket, támfalat adtak át
  20 millió beruházás a Királysoron – megújult járdákat, lépcsőket, támfalat adtak át
 • Mesebeli számok, gólyalábas térjáték, koncertek - hétvégén Játékfesztivál
  Mesebeli számok, gólyalábas térjáték, koncertek - hétvégén Játékfesztivál
 • Növények és madarak a középpontban – Európai Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón
  Növények és madarak a középpontban – Európai Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón