4 évnél régebbi cikk

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás
Fehérvár Médiacentrum fotója
believeit.gr
Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos pedig elmondta, hogy tizenhárom és tizenhat hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amire mintegy 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A teljes védettséghez két oltásra van szükség.

A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a huszadik században indult hazai immunizációs programnak köszönhetően Magyarország „biztonságos szigetté” vált Európában.

A magyar védőoltási rend példaértékű: a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság nagyon jó, mintegy kilencvennyolc százalékos, ennek köszönhetően pedig azok is védve vannak, akik valamilyen egészségügyi ok miatt nem olthatók.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja. A bárányhimlő egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat. A betegséget komolyan kell venni. A szeptembertől kötelező bárányhimlő elleni védőoltást a 2018. július 31. után született gyerekek kapják meg két sorozatban, tizenhárom és tizenhat hónapos korukban. Müller Cecília hozzátette: a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek mára szinte eltűntek, évente néhány, jellemzően behurcolt esetet jelentenek csak.

További részletek a Fehérvár Televízió riportjában:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek