4 évnél régebbi cikk

Fél évszázados hátrányban vannak a doppingellenőrök
Fehérvár Médiacentrum fotójaFél évszázados hátrányban vannak a doppingellenőrök

A fenti, elég merész megállapítást nem akárki jegyzi, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség korábbi főigazgatója nincs hízelgő véleménnyel a doppingellenőrzések hatékonyságáról.

Sajnos a dopping ma már annyira része a sportnak, hogy  fel sem kapjuk a fejünket, ha egy-egy sportolót tiltott szerek használata miatt megfosztják címeitől és eltiltják a versenyzéstől. A dopping él, virul, és a WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség korábbi főtitkára miatt erről leginkább a doppingellenőrzések maradisága tehet.

Az új-zélandi David Howman 13 évig, egészen 2016-ig a WADA főigazgatójaként dolgozott, jelenleg pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testületét (AUI) vezeti. Az egykori főigazgató szerint macska-egér játék zajlik a hatóság és a doppingoló sportolók között, és a WADA egyelőre nem az erősebb, vagyis a macska szerepét tölti be...

- Mindannyian tudjuk, hogy a vizeletelemzés nem sokat fejlődött. A tudomány és az orvostudomány mindenütt fejlődött, a doppingellenes küzdelemben viszont még mindig vizeletet elemeznek.

Megjegyeznénk, nem a fenti mondatok voltak a legkeményebbek a WADA felé megfogalmazott kritikából. Az egykori főigazgató szerint a statisztikák gyártása fontosabb a szervezet számára, mint a csalók fülön csípése. A technológiai fejlődés követésében is lát komoly lemaradást David Howman, aki szerint a vizsgálati módszerek még mindig az 1970-es éveket idézik, pedig manapság már sokkal hatékonyabb technológiákra lenne szükség.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek