Rain9 °C
2019. november 12. kedd Jónás, Renátó
Menü

A szemünk előtt pusztuló Fejér megyei történelem: drónvideó a lovasberényi Cziráky-kastélyról

A szemünk előtt pusztuló Fejér megyei történelem: drónvideó a lovasberényi Cziráky-kastélyról
A lovasberényi Cziráky-kastély (Fotó: Youtube/John Feher)

A lovasberényi Cziráky-kastély és környéke még úgy is csodaszép, hogy lassan az enyészeté lesz. John Fehér ismét lenyűgöző drónvideót készített.

Valamivel több, mint 20 percnyi autózásra, nagyjából 19 kilométerre áll Székesfehértól Fejér megye egyik legszebb kastélya. Már ameddig áll. A lovasberényi Cziráky-kastély állapota kilátástalan, annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt bekerült Nemzeti Kastély- és Várprogramba. Majd a megújuló kastélyok végeleges listáján már nem szerepelt. Pedig a szó legszorosabb értelmében a szentlélek tartja össze az épületet.

A legenda szerint a kúriát 1945-ben hagyta sorsára a tulajdonosa. A grófnő ekkor a háború elől autóval menekült Bécsbe. A sofőrt visszaküldte Lovasberénybe azzal az utasítással, hogy zárja a kocsit a garázsba, és majd értesíti, ha mehet érte az osztrák fővárosba. Az úrnő végül soha nem tért haza, a minden értékkel egyszerűen kulcsra zárt kastélyt pedig gyorsan, még a háború alatt megtalálták a fosztogatók. A vagyontárgyakat gyorsan kipakolták, a birtokhoz tartozó parkban kivágták a fákat, a létesítményeket is a földdel tették egyenlővé, és ha mindez nem lenne elég, az ötvenes években az egyik szárny szinte teljesen leégett.

A Wikipedia szerint a Cziráky-kastély felújítása 1996 óta folyik, vagyis idén már éppen 23 éve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a főépület tetőszerkezetét rendbe hozták, néhány további belső munkálattal tulajdonképpen olyan állapotban van a kastély, hogy nem ázik be, és nem dől össze. Kívülről pedig jól áll az épületnek a távolság. 

Távolságból pedig van elég John Fehér legújabb videójában. A magyar-amerikai drónvideósról már többször írtunk: készített filmet többek között Csókakő váráról és a fehérvári Belvárosról is, a napokban pedig a lovasberényi videót töltötte fel a Youtube-ra. A láthatóan lerobbant állapotban lévő Cziráky-kastély még így is impozáns: a kert hatalmas és elképesztően zöld, a kápolna meseszerű, a legrosszabb állapotban talán a film elején és végén látható, amúgy tekintélyt parancsoló kőoroszlánok vannak. A főépület bejárati ajtaján egy odaragasztott A4-es lapon felirat hirdeti: 200 forint ellenében bárki tehet egy sétát az egykor szebb napokat látott rezidencián. Az egész látványhoz tökéletesen passzol a fenséges, de mégis végtelenül szomorú zene. 

A Seattle-ben élő videós még tavaly májusban készítette a felvételeket, de csak most lett kész a film. (Fájó, hogy az elmúlt közel egy év alatt mit sem változott a kastély állapota - a szerk.) John Fehér aznap egyébként öt másik drónvideó nyersanyagát is rögzítette, a lovasberényi volt az utolsó helyszín, közvetlenül napnyugta előtt.

– Ahogy a romos falak mellett sétáltam, bentről kitartóan ugatott egy falka kutya –  emlékezett vissza a videós. – Szegények, gondoltam készültek az éjszakai műszakra, láttam az ablakon keresztül ahogy az üres szobákban szabadon rohangásztak. Szándékosan kivágtam azokat a legszomorúbb részleteket, ahol a nyers téglákig lepusztult a fal, tátongó lyukakkal gazdagon díszítve, és az ajtók is inkább csak a kutyáknak jelentenek kihívást. Remélem, azért látható a videón is, hogy úgy az épület, mint a park is, egy nap még ismét kellemes célponttá válhat. Ez volt a lényeg! Ki tudja, mikor elkészül, egyszer talán én is szívesen visszalátogtanék...

A drónvideót itt lehet megnézni a lassan elkopó épületről és környezetéről:

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Ma utalják a nyugdíjprémiumot
  Ma utalják a nyugdíjprémiumot
 • Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában
  Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában
 • Önkormányzat 2019 - Lejár a határidő a plakátok eltávolítására
  Önkormányzat 2019 - Lejár a határidő a plakátok eltávolítására
 • HÍRADÓ 2019. november 11.
  HÍRADÓ 2019. november 11.

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Tűzvész - szükségállapotot hirdettek Ausztrália több államában
  Tűzvész - szükségállapotot hirdettek Ausztrália több államában
 • Épületenergetikai fejlesztések - ismét pénzt kapnak a kkv-k
  Épületenergetikai fejlesztések - ismét pénzt kapnak a kkv-k
 • Tiltakozás - ismét kaotikussá vált a helyzet Hongkongban
  Tiltakozás - ismét kaotikussá vált a helyzet Hongkongban
 • Járulékmentesség - egyre több a nyugdíj mellett dolgozó
  Járulékmentesség - egyre több a nyugdíj mellett dolgozó
 • Diákhitel Központ: alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt
  Diákhitel Központ: alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt
 • People's Choice Awards - a Bosszúállók: Végjáték nyert
  People's Choice Awards - a Bosszúállók: Végjáték nyert
 • Ruben Brandt, a gyűjtő - a kínai mozikban is bemutatják a filmet
  Ruben Brandt, a gyűjtő - a kínai mozikban is bemutatják a filmet
 • Szétbombázva - előadás és közönségtalálkozó
  Szétbombázva - előadás és közönségtalálkozó
 • Beiskolázási tájékoztatók – ekkor várják a fehérvári gimnáziumok a diákokat
  Beiskolázási tájékoztatók – ekkor várják a fehérvári gimnáziumok a diákokat