4 évnél régebbi cikk

Meseszép bélyegeket és plakátokat is alkot a fehérvári tervezőgrafikus, Nádi Boglárka
Fehérvár Médiacentrum fotója
Nádi Boglárka
Meseszép bélyegeket és plakátokat is alkot a fehérvári tervezőgrafikus, Nádi Boglárka

A székesfehérvári származású tervezőgrafikus, Nádi Boglárka tervezett már karácsonyi és húsvéti bélyeget is a postának, de gyönyörű óriásplakátokat és könyvborítókat is. Most nem csak különleges munkáit, de magát a művészt is megismerhetitek.

Gyerekkorodban voltak már jelei annak, hogy ezt a pályát választod? Kicsiként is sokat rajzoltál?

Az általános iskola óta rajztagozatos voltam, a szüleim elég hamar meglátták, milyen irányba terelgessenek. A fehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskolába jártam rajztagozatra, ahol minden évben tanulhattunk új művészeti technikákat is, mint például festészet, kerámia, szövés, tűzzománc, analóg fotózás, így volt szerencsém sok mindenben kipróbálni magam.  

Mikor döntötted el konkrétan, hogy ezt a pályát választod?

Azt hiszem, ez mindig is egyértelmű volt számomra, de tudatosan a tervezőgrafika mellett középiskolában döntöttem. Középiskola óta tanulok célzottan grafikát, az egyetemi évek alatt pedig kifejezetten erre az irányra összpontosítottam, azóta pedig ezzel foglalkozom. A diplomám átvétele után négy osztálytársammal együtt megalapítottuk a budapesti székhelyű Halisten Stúdiót, ami azóta is boldogan működik.

Hogyan dolgozol, honnan merítesz ihletet? Milyen körülményekre van szükséged az alkotáshoz? (Fontos-e a napszak, a helyszín, szól-e valami kedvenc zenéd például?)

Sokszor használom a Pinterestet, ha inspirálódni szeretnék, de mindig máshonnan érkezik az ihlet. A reggeli órákban általában hatékonyabb vagyok és igen, sokszor zenét is hallgatok munka közben. A kitalálás fázisában szeretek egyedül lenni vagy legalábbis egy fülessel, de amikor már megvan az irány, akkor jó a barátommal, barátaimmal, munkatársaimmal konzultálni, hogyan is legyen legjobb a végeredmény.

Milyen eszközöket használsz munka közben?

Vázlatoláshoz használok rotringot, ha kézi rajz a munkám alapja, akkor többnyire egy kihúzófilcet és pauszpapírt. Kalligráfiához tusokat, de manapság már főként digitálisan dolgozom. Kísérletezni főleg stílusokkal szoktam, szívesen ismerek meg új megoldásokat, lehetőségeket. Nagyon szeretem például a Skillshare-t, ami egy szuper önképző oldal, tele rengeteg oktatóvideóval. Sok inspiráló és számomra kedves designernek vannak fent az előadásai az oldalon. Rengeteget tanultam már belőlük, csak ajánlani tudom!

Milyen feladataid, megrendeléseid vannak mostanában? Hol találkozhatunk még a munkáiddal?

Jelenleg kisebb projekteken dolgozom, mint például ex librisek, logók, esküvő arculatok, de az aktuális munkáimat többnyire a Facebook-oldalamon   vagy az Instagram-oldalamon posztolom.

Mely témák a kedvenceid, amiket legszívesebben ábrázolsz?

Mivel elsősorban tervezőgrafikus vagyok, ezeket leginkább az aktuális megbízások határozzák meg. Amikor nem munkáról van szó, hanem kedvtelésről, akkor legszívesebben illusztratív tipográfiával foglalkozom.

Mit gondolsz, miről lehet leginkább felismerni a Te munkáidat? Mik a rád jellemző motívumok, színvilág, ha van ilyen?

Talán az aprólékosság és kedvesség azok, amikkel általában a munkáimat jellemzik.

Hogy telik egy napod, mi mindennel foglalkozol?

Jelenleg épp fordulóponthoz érkezett a napi rutin a márciusban érkezett kisfiam miatt, úgyhogy most elsősorban ő alakítja a beosztásom. Nagyon kegyes hozzám, mert megengedi, hogy mellette is rajzolhassak és még aludhassak is, csak több előreszervezést igényelnek a napok. Érkezése előtt a reggeli kávét követően általában a stúdióba vezetett az utam. Azért is választottam a szabadúszást, hogy mindig azt csinálhassam, amihez kedvem van, így bőven voltak olyan napjaim, amikor itthonról dolgoztam inkább, vagy sehonnan, csak csavarogtam. Fontos számomra, hogy a magam ura lehessek, és kedvemre oszthassam be az időm, ez a munkáimnak is jót tesz.

Milyen hobbik, kedvtelések fontosak számodra?

Azt hiszem, annyira szeretem a munkám, hogy ha tehetem, szabadidőmben is legtöbbször rajzolok. Ezen kívül nagyon szeretem a növényeket, itthon is egy szobadzsungel nevelkedik, úgyhogy talán a kertészkedés tekinthető valamelyest hobbinak, de egyéb konkrétum, amit nagy rendszerességgel csinálnék, nem jut eszembe.

Volt, van-e mestered, példaképed, akitől sokat tanultál?

Olyan szerencsés vagyok, hogy több is! Életem eddigi szakaszaiban mindig elkísért valaki, aki motivált. Általános iskolában Laki István rajztanár, akivel szakkörökben ismerkedtem meg. Többek között miatta is jelentkeztem a Munkácsyba, mert ő jött az óvodánkba bemutatni az iskolát, és olyan kedves előadást tartott, amire máig emlékszem. Már akkor tudtam, hogy szeretnék tőle tanulni. Középiskolában a grafika tanárom, Csala Sándor volt, aki inspirált a tervezőgrafikára való szakosodásban.

Egyetem óta  Juhász Mártonra tekintek mesteremként, aki emberileg és szakmailag is örök példaképem marad, és felsorolni se tudnám az erényeit. Mind a két diplomamunkám alatt ő volt a témavezetőm.

És nem utolsósorban rengeteget tanultam Jancsó Árontól, akivel élete utolsó éveiben élhettem. Áron nemzetközileg elismert tipográfus és tervezőgrafikus volt, aki mindig a szívemben, gondolataimban és az összes vonalamban benne marad.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek