4 évnél régebbi cikk

Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen
Fehérvár Médiacentrum fotója
impressio.dir.bg
Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen

Mi fér el egy lakótelepi lakás erkélyén? Hogyan válasszuk ki az ideális bútorokat? Milyen legyen a térelválasztás? - Tippek a balkon otthonosabbá tételéhez.

Ha valakinek van erkélye, az szeretné is minél jobban kihasználni. Főként, ha itt a jó idő, és a napsugarak hívó szava áthatol a falakon, s szinte kézen fogja az embert, kihúzza a természet egy picinyke szegletére, a balkonra.

Jó meginni egy pohár bort az erkélyen ücsörögve, miközben sütkérezünk a nyári(as) fényben. A reggeli is jobban esik, ha csicseregnek körülöttünk a madarak, ahogy a vacsorához társuló békakuruttyolás is idillikusnak mondható.

S még mielőtt bárki azt hinné, hogy mindez csak vágy lehet, elárulom, hogy nem így van! Székesfehérváron, a Fecskeparton élek, ahol minden nap – a hely nevéhez illően – madárhangra ébredek, napközben fecskék csivitelnek az ablakoknál, esténként pedig békák, tücskök zaja árasztja el a környéket.

Otthonom nem családi ház, hanem egy második emeleti lakás. Erkélye kissé keskeny, csupán két szék és egy kicsiny asztalka fér el rajta. Ha az emeletes ruhaszárítót is kinyitom, akkor már nem lehet megmozdulni sem. Mégis szeretek itt időzni, s egy kicsit hagyni, hogy gondolatban ott heverjek a közeli Bregyó fáinak tövében, s szemléljem a fűben hasalva a nyüzsgő bogarakat.

Az erkély tehát fontos szerepet tölt be az életemben – és gondolom másokéban is. Ezért is született meg a Tavaszi megújulás az erkélyen című cikk, s most jöjjön a folytatás, melyben ismét Kegye Krisztina segített szakértelmével.

A lakótelepi lakások erkélyei, kis méretükből adódóan nem látszanak ideális átmeneti térnek. Sokszor pont a tájolás miatt nem szívesen rendezkedünk be itt, de valójában egy kis fantáziával, némi kreativitással mindegyik pici oázissá varázsolható.” – tudtam meg a lakberendezőtől – „Tudom, hogy lehangolónak hat néha egy-egy lakótelepi lakás külső homlokzata, de tulajdonképpen rajtunk múlik, hogy bentről nézve mit szeretnénk látni. Nyilván nem mindegy, hogy hol van a ház, hiszen egy forgalmas út mentén inkább csak este ülne ki az ember.”

Ez utóbbi mondatát csak megerősíteni tudom, mivel az én erkélyem is zajos helyen van, a Móri útra néz. - Az erkélyek elsődleges funkciója a szellőztetés, levegőzés, és persze a teregetés. Ez utóbbit a szárítógépek egyre szélesebb körű elterjedése miatt már kevesebben veszik igénybe, így az emberek inkább már arra használják az erkélyeket, hogy jó időben a „szabadban” érezzék magukat, majd ahogy rosszra fordul az idő, visszavonulhassanak a lakásba.

A kis erkélyeket jópofa ötletekkel lehet komfortossá, vagány külső térré változtatni.” – tudtam meg Kegye Krisztinától – „Az fontos, hogy ha nyitott erkélyről beszélünk, akkor mobil bútorokban gondolkodjunk, vagy olyanokban, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait.”

A korlátra akasztható asztallap például két ember számára remek reggeliző, vagy vacsorázóhely lehet egy-egy bárszékkel kiegészítve. Sokan nem gondolnak bele, de a keskeny erkélyeket is jól lehet dekorálni!

Kis helyen elférnek a falra helyezett farácsok, amelyekre virágokat akaszthatunk. Az összecsukható, kisméretű, trópusi fából készült bútorok remekül használhatók az ilyen helyeken. Nagy divatja van a raklapból készült bútoroknak, ezek felületét néhány évente át kell kezelni, sőt, előfordul, hogy az időjárástól függően szezononként. Ezekre aztán elég néhány színes párna, és már egy plusz nappalit alakítottunk ki a lakáshoz.

Vásárolhatók kültéri rolók, függönyök is, amik védenek a napsütéstől, és nagyon mutatósak. Ahol a korlátok között átlátni, ott sokan használnak valamilyen természetes anyagból készült „paravánt” is. Erre a legjobb megoldás a lefutó növény, amely nem változtatja meg a homlokzatot. Sajnos nálunk az éghajlat olyan, hogy télen elárvulnak a nyitott erkélyek, de szerencsére tavasszal ugyanúgy felélednek, mint a kis kertek.

A lakberendező elmondta, hogy az emberek általában nem foglalkoznak annyit az erkélyekkel, mint a lakások belsejével. A legtöbben kitesznek egy kis asztalt és két széket, s úgy gondolják, ezzel meg is van oldva a külső tér berendezése. Az igényesebbek már növényeket is kihelyeznek a korlátra, vagy cserepekbe, ami egy idő után magával hozza a kis kerti napelemes lámpácskák beszerzését, aztán jönnek a kerti világító girlandok és mécsesek.

Krisztina szerint különösen fontos, hogy a burkolatok időtállósága mennyire megbízható, hiszen ebből komoly beázások alakulhatnak ki, akár olyan mértékben, hogy az épület homlokzati burkolata is veszélybe kerülhet. Továbbá a jó minőségű nyílászárók kérdése sem elhanyagolható, hiszen hány olyan régi épület van, ahol nemcsak azért kell plédeket tenni az erkély küszöbe alá, mert télen süvít be a szél, hanem mert egy nagyobb esőnél a víz is befolyik. Ezekre minden szempontból érdemes odafigyelni.

Krisztina azt tanácsolja mindenkinek, hogy a külső szélfogó tervezését mindig bízzuk szakemberre, ne magunk kezdjünk el barkácsolni, mert az eredmény minden bizonnyal nem fog egyezni az elképzeléseinkkel.

S higgyünk neki, hiszen húsz éve dolgozik lakberendezőként. Már kisgyermekként is szeretett rajzolni, alkotni.

Valamilyen alkalmazott művészettel szerettem volna foglalkozni, bár ezt akkor nem tudtam, hogy így hívják.” – mesélte – „Nagy hatással volt rám a nagymamám, aki egy rendkívül tehetséges varrónő volt, így bármilyen ruhát terveztem, megvarrta. Először a divattervezés érdekelt. Aztán érettségi után kirakatrendező iskolába jártam, ahol nem csak kirakatot tanultunk rendezni, hanem grafikával, üzletberendezés, kiállítás és portáltervezéssel is foglalkoztunk. Egyébként a konkrét oka az volt a szakmai váltásnak, hogy a multik miatt a szakmánk szinte eltűnt, így valami mást szerettem volna csinálni, megmaradva az alkalmazott művészetnél.”

Kriszta egy asztalos cégnél kezdett el dolgozni, mint tervező, ahol a kiállításokkal, üzletberendezésekkel kapcsolatos tapasztalatait kiegészíthette a lakossági bútorok tervezésével. Az ott töltött három év alatt rengeteget tanult a műhelyben dolgozó kollégáitól.

Magántervezőként tizenhét éve dolgozom. Gyakorlatilag mindenféle megbízásom volt. Még templombútorzatot is terveztem.” – árulta el – „Szeretem a kihívásokat, mindegy, hogy magánszektor, vagy közületi. Legfantasztikusabb munkám a megyei kistelepülések könyvtárainak tervezése volt, amelyekből jó néhány meg is valósult. Magánszemélyeknek is nagyon szeretek tervezni. Nagyszerű dolog segíteni abban, hogy a lakás tulajdonosának elképzeléseit úgy valósítsam meg egy kreatív együttműködés során, hogy ebből az ő számára alakuljon ki megfelelő otthon, ne csak nekem legyen ez szép referencia. Örülök, ha azt látom, hogy hozzáadhatok valamit a vizuális kultúrához.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek