Partly cloudy24 °C
2019. augusztus 21. szerda Sámuel
Menü

Magas ólomtartalmú ivóvíz lehet Székesfehérvár több területén

Magas ólomtartalmú ivóvíz lehet Székesfehérvár több területén
Érdemes bevizsgáltatni a csapvíz ólomtartalmát (Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON/AFP)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint elsősorban a régi épületek vízvezetékei jelentik a nagyobb vízminőségi kockázatot. Most bárki ingyen beméretheti otthona ivóvízének minőségét.

Országszerte mostanáig 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ezeknél a csapból folyó ivóvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött minták közel egyötödénél, jellemzően az 1945 előtt előtt épült lakóházaknál vett ivóvíznél mutattak ki határérték feletti ólomkoncentrációt - közölte a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Világgazdasággal.

A vizsgált minták eredményeit, illetve az ehhez kapcsolódó Feltáró monitoring program becsléseit térképre vitték az NNK munkatársai, így az úgynevezett csapvíz ólomkockázati térkép mindenki számára elérhető a központ honlapján. A székesfehérvári ólomkitettségi térképet böngészve láthatjuk, hogy a legmagasabb, piros színnel jelölt ólomtartalmú ivóvízmintákat főként a belvárosi épületeknél vették, de a legtöbb területen közepes szintű (sárgával jelzett) ólomtartalma lehet a csapból folyó víznek. 

Az NNK honlapján azt javasolja, aki magas kockázati szintű épületben él, családja és saját egészsége érdekében jelentkezzen most a „Nyitott laboratóriumba", ugyanis

az ivóvíz ólomtartalma elsősorban a magzatokra és a hat év alatti gyermekekre lehet kedvezőtlen hatással, a mentális fejlődésüket befolyásolhatja.  

Jó hír ugyanakkor, hogy a népegészségügyi központ mérési eredményei azt mutatták, a csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat: az erősen érintett régi épületekben folyatás hatására a határérték feletti minták több mint kétharmadában a határérték alá csökkent a fém koncentrációja.

"A Fejérvíz Zrt. egész teljes szolgáltatási területét érintően, vagyis Székesfehérváron is ólom csak ott lehet az ivóvízben, ahol a házi vízellátórendszer ólomból készült, és ezt nem cserélték ki. Korábban voltak bekötések is ólomból, de kicseréltük már, a Fejérvíz szolgáltatási területén csak a belső rendszerekből származóan lehet ólom a vízben. Ólomcsőből a múlt század első felében építettek házi vízellátó rendszereket, illetve a hetvenes évekig előfordulhatott, de az ezt követően épült házaknál szóba sem jöhet." - mondta el Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. szóvivője a Fehérvár Televíziónak.

Piros a magas, sárga a közepes ólomkitettségi szint (Fotó: efop180.antsz.hu)
Piros a magas, sárga a közepes ólomkitettségi szint (Fotó: efop180.antsz.hu)

A szakember kiemelte, két megoldás lehetséges, vagy kicserélni a csöveket, vagy pedig az NNK által is javasolt kifolyatás, azaz ivás, illetve főzés előtt ki kell ereszteni a csapot. A vízminőséggel egyébként Fejér megyében nincsen gond.

"A megye északi részén alapvetően karsztvizet szolgáltatunk, ott nagyon ritka, hogy vízminőségi kifogás van, egy-egy nagy esőzés után lehet esetleg zavarosabb a víz. A megye déli részén rétegvizet szolgáltatunk, és ott jó pár helyen vannak olyan összetevői a víznek, amelyek nem kellemesek, például vas és mangán. Ám ezek esztétikai szempontból okozhatnak csak problémát, hiszen ha felkeveredik, akkor opálosabb a víz tőle, de egészségre nem ártalmas. Van húsz olyan település a megye déli részén, ahol vagy már megvalósult, vagy most folyik vízminőségjavító-program, amelynek keretében, bár egyetlen helyen sincsen határérték feletti arzén és ammónium, ezeket kell kiszedni a vízből. Összességében kijelenthető: a Fejérvíz Zrt. területén a vízminőséggel nincsen gond." - emelte ki Zsebők Lajos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nyitott laboratórium programjában főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. Az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése projekt teljes költségvetése 11,43 milliárd forint, ezen belül az ivóvíz ólomvizsgálatára 500 millió forint áll rendelkezésre. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi házak, épületek. A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten.

A Világgazdaság cikkében azt is kiemelik, hogy Magyarországon a vízszolgáltatók felelőssége a vízóráig tart, az épületen belüli vízhálózat cseréje már a tulajdonosok feladata. A jó minőségű ivóvíz eléréséhez átmeneti megoldás lehet a megfelelő minőségi tanúsítványokkal rendelkező otthoni ivóvíztisztító berendezés alkalmazása vagy az ásványvízfogyasztás is.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
  Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
 • Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
  Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
 • Rengeteg baleset történt az utakon
  Rengeteg baleset történt az utakon
 • Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
  Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
 • Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
  Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
 • Lesz elegendő gáz télire
  Lesz elegendő gáz télire
 • Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
  Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
 • Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon
  Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon

Eseménynaptár

 • Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
  Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
 • Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
  Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
 • Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
  Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
 • Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
  Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
 • Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
  Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
 • Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
  Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
 • Áramszünet lesz a Belvárosban
  Áramszünet lesz a Belvárosban
 • A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
  A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
 • Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
  Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
 • Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
  Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
 • Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
  Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
 • Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre
  Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre