4 évnél régebbi cikk

Magas ólomtartalmú ivóvíz lehet Székesfehérvár több területén
Fehérvár Médiacentrum fotója
FrankHoermann/SVEN SIMON/AFP
Magas ólomtartalmú ivóvíz lehet Székesfehérvár több területén

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint elsősorban a régi épületek vízvezetékei jelentik a nagyobb vízminőségi kockázatot. Most bárki ingyen beméretheti otthona ivóvízének minőségét.

Országszerte mostanáig 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ezeknél a csapból folyó ivóvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött minták közel egyötödénél, jellemzően az 1945 előtt előtt épült lakóházaknál vett ivóvíznél mutattak ki határérték feletti ólomkoncentrációt - közölte a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Világgazdasággal.

A vizsgált minták eredményeit, illetve az ehhez kapcsolódó Feltáró monitoring program becsléseit térképre vitték az NNK munkatársai, így az úgynevezett csapvíz ólomkockázati térkép mindenki számára elérhető a központ honlapján. A székesfehérvári ólomkitettségi térképet böngészve láthatjuk, hogy a legmagasabb, piros színnel jelölt ólomtartalmú ivóvízmintákat főként a belvárosi épületeknél vették, de a legtöbb területen közepes szintű (sárgával jelzett) ólomtartalma lehet a csapból folyó víznek. 

 

Az NNK honlapján azt javasolja, aki magas kockázati szintű épületben él, családja és saját egészsége érdekében jelentkezzen most a „Nyitott laboratóriumba", ugyanis

az ivóvíz ólomtartalma elsősorban a magzatokra és a hat év alatti gyermekekre lehet kedvezőtlen hatással, a mentális fejlődésüket befolyásolhatja.  

Jó hír ugyanakkor, hogy a népegészségügyi központ mérési eredményei azt mutatták, a csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat: az erősen érintett régi épületekben folyatás hatására a határérték feletti minták több mint kétharmadában a határérték alá csökkent a fém koncentrációja.

"A Fejérvíz Zrt. egész teljes szolgáltatási területét érintően, vagyis Székesfehérváron is ólom csak ott lehet az ivóvízben, ahol a házi vízellátórendszer ólomból készült, és ezt nem cserélték ki. Korábban voltak bekötések is ólomból, de kicseréltük már, a Fejérvíz szolgáltatási területén csak a belső rendszerekből származóan lehet ólom a vízben. Ólomcsőből a múlt század első felében építettek házi vízellátó rendszereket, illetve a hetvenes évekig előfordulhatott, de az ezt követően épült házaknál szóba sem jöhet." - mondta el Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. szóvivője a Fehérvár Televíziónak.

A szakember kiemelte, két megoldás lehetséges, vagy kicserélni a csöveket, vagy pedig az NNK által is javasolt kifolyatás, azaz ivás, illetve főzés előtt ki kell ereszteni a csapot. A vízminőséggel egyébként Fejér megyében nincsen gond.

"A megye északi részén alapvetően karsztvizet szolgáltatunk, ott nagyon ritka, hogy vízminőségi kifogás van, egy-egy nagy esőzés után lehet esetleg zavarosabb a víz. A megye déli részén rétegvizet szolgáltatunk, és ott jó pár helyen vannak olyan összetevői a víznek, amelyek nem kellemesek, például vas és mangán. Ám ezek esztétikai szempontból okozhatnak csak problémát, hiszen ha felkeveredik, akkor opálosabb a víz tőle, de egészségre nem ártalmas. Van húsz olyan település a megye déli részén, ahol vagy már megvalósult, vagy most folyik vízminőségjavító-program, amelynek keretében, bár egyetlen helyen sincsen határérték feletti arzén és ammónium, ezeket kell kiszedni a vízből. Összességében kijelenthető: a Fejérvíz Zrt. területén a vízminőséggel nincsen gond." - emelte ki Zsebők Lajos.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nyitott laboratórium programjában főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. Az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése projekt teljes költségvetése 11,43 milliárd forint, ezen belül az ivóvíz ólomvizsgálatára 500 millió forint áll rendelkezésre. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi házak, épületek. A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten.

A Világgazdaság cikkében azt is kiemelik, hogy Magyarországon a vízszolgáltatók felelőssége a vízóráig tart, az épületen belüli vízhálózat cseréje már a tulajdonosok feladata. A jó minőségű ivóvíz eléréséhez átmeneti megoldás lehet a megfelelő minőségi tanúsítványokkal rendelkező otthoni ivóvíztisztító berendezés alkalmazása vagy az ásványvízfogyasztás is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek