4 évnél régebbi cikk

Veszélyben vannak a folyóink
Fehérvár Médiacentrum fotójaVeszélyben vannak a folyóink

Európában már egyetlen 1000 kilométert meghaladó, szabályozatlan folyó sincs, de a világon is mindössze 21 ilyen folyó található.

Egy különleges kutatás és az abból nyert adatok elemzése után megjelent az első teljes, átfogó, a világ minden szabályozatlan folyóvízére kiterjedő tanulmány. Mielőtt belecsapnánk a (nem, ezúttal nem a lecsóba) a vizes témába, tisztázzuk, mit jelent a szabályozatlan folyóvíz. A definíció roppant egyszerű, az, melynek folyását emberi kéz nem módosította, gátakkal, vízi erőművekkel nem befolyásolta.

Nos, ilyen folyó ma már szinte alig található szerte e világon, Európában konkrétan egyetlen egy sem, legalábbis az 1000 km hosszúságot meghaladó folyók között nincs. Pedig összesen a Földön 91 ilyen, legalább 1000 kilométer hosszú vízfolyás van, azonban mindössze 21 tekinthető szabályozatlannak, ennyi jut el úgy a forrástól a torkolatig, hogy egyetlen gát sem akadályozza útját. Ezek közül, ahogy fentebb kiderült, Európában egyetlen egy sincs, de a rövidebb folyókkal kapcsolatban sem jobb a helyzet, még hazánkban sem. A szabályozott folyókat rendszerint gátak, víztározók, vízi erőművek fosztják meg szabályozatlan, természetes folyásuktól, a világon például jelenleg 60 ezer gátat tartanak számon, hamarosan további 3700 épül, és ami a legnagyobb baj, egy folyón általában ezek nem szervezetten, az összeadódó hatásokat vizsgálva valósulnak meg.

Magyarországon ugyan nincsenek gátak vagy vízierőművek a folyókon, ám a 19-20. században  a folyószabályozások miatt nagyon sok mellékágat és holtágat levágtak a folyókról, és több tízezer hektár ártér került az árvízvédelmi töltéseken kívülre. Magyarországon lehetőség lenne az árterek visszacsatolására a Tisza mentén, vagy a mellékágak visszacsatolására a Duna vagy a Dráva mellett. A WWF szerint ezt a felelősséget vállalni kell, a lehetőségeket kihasználva hozzá kell látni a folyók helyreállításához, és a folyókra kockázatokat jelentő fejlesztéseket fokozatosan el kell hagyni.

De nézzük a teljes elemzés adatait, mely a Nature tudományos folyóiratban jelent meg. 34 kutató nem kevesebb, mint 12 millió kilométernyi folyóvíz vizsgálata után állította össze eredményeit, mely szerint a világ 246 leghosszabb folyójának alig egyharmada szabályozatlan, több mint 60 százalékuk szabad folyását gátak, vízerőművek vagy víztározók akadályozzák.

Az Európa kapcsán vázolt problémák minden kontinensen visszaköszönnek, a szabad folyású folyók nemcsak a természeti környezet állapotának megőrzése miatt jelentősek, hanem a társadalom számára nyújtott szolgáltatásaik miatt is. Az egészséges vízfolyásoknak sok országban döntő szerepük van a népesség élelmiszer-ellátásában, máshol a folyók és ártereik az aszály és az árhullámok esetén nyújtanak segítséget, valamint a folyókhoz kötődő fajok és élőhelyek megóvása szempontjából is kiemelkedő a jelentőségük. A még szabályozatlan folyók megőrzése és a gátépítések féken tartása a Föld egésze szempontjából kiemelkedő jelentőségű – hangsúlyozza a WWF.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek