Partly cloudy23 °C
2019. július 18. csütörtök Frigyes
Menü

Adatmentés: vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?

Adatmentés: vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?
Adataink biztonságos tárolásáról nem elég csak beszélnünk. Tenni is kell érte, hogy ne kerülhessünk szorult helyzetbe. (Fotó: pcmag.com)

Azt mindenki tudja már, sőt, alapjában véve saját maga is érzi és használja, hogy a számítógép mennyire is tudja könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tenni életünket, legyen az akár munka vagy szórakozás. De belegondoltunk-e abba, hogy mi van akkor, ha egy reggel a gép nem indul el?

Nekem már-már unalmas az adatmentés téma, de sajnos időről időre beigazolódik, hogy nem lehet elégszer a felhasználók szájába rágni, hogy az adatmentés mennyire fontos. A hozzánk betérő ügyfelek egyik visszatérő problémája, hogy a számítógépen, notebookon, külső merevlemezen tárolt adatok nem érhetők el. Annak ellenére sem, hogy tegnap este még működött minden. Igen, erre szoktam azt mondani, hogy egyik műszaki eszköz sem fog e-mailt küldeni, hogy: figyelj, reggelre elromlok!

De nem akarok mások nem is kicsi problémáiból viccet fabrikálni. A dolog, vagyis a digitális adataink biztonságos tárolása véresen komoly. Azonban sajnos addig, amíg ezt csak beszélgetés formájában érintjük az ügyfelekkel az Excomban, addig sokan úgy vannak a témával, hogy: á, ez engem úgysem érint! Volt olyan ügyfelünk, aki egyenesen azzal védekezett, hogy most vettem maguktól egy új számítógépet, nem is olcsón, ne akarjanak még több pénzt lehúzni rólam!

Nos, erre ilyenkor nehéz érdemben válaszolni, de mindig meg kell próbálni elmagyarázni a dolog lényegét. Azt kell látni, hogy régen, nagyanyáink idejében leírták egy kockás füzetbe a dolgokat, vagy az ügyintéző a hivatalban létrehozott az ügyünknek egy kartotékot, melyek aztán szinte az örökkévalóságig megvoltak. Ha éppen nem égett le a hivatal épülete, az adatok visszakereshetők még ma is. És ez így van a családi fotókkal, dokumentumokkal, levelezésekkel, adóbevallásokkal is. Még ma is kerülnek elő olyan 40-50 éves fotóalbumok, melyek tele vannak régi, már nem pótolható emlékekkel.

Adatmentés - Vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?

Az egyik legjobb megoldás irodai, de akár otthoni használatra is a hálózati adattároló eszköz. Segítségével az általunk előre megadott adatainkat akár automatizáltan is, rendszeres időközönként menthetjük. A hálózati adattárolók (NAS) jellemzően 2 azonos merevlemezre mentik egyszerre adatainkat, ezzel fokozva a fontos adatok biztonságát. De a komolyabb típusok, akár 4 vagy 8 merevlemezzel is képesek dolgozni, ezzel komoly adatmennyiséget is lehet már biztonságban tudni.

Azonban napjainkban ez már messze nem így van. Az elmúlt időszakban egyre több olyan megkeresés érkezik hozzánk is, ahol az ügyfél adatai elvesztek, de pótolhatatlanok és szükséges az adathelyreállítás - már ha egyáltalán lehetséges még.

Csak az elmúlt hónapban volt ügyfeleink között étterem, ahol a munkavállalók teljes nyilvántartása veszett el. Azért, mert a számítógépes adatfeldolgozást egy több, mint húsz éves számítógépre bízták, annak ellenére, hogy ennek veszélyeiről beszélgettünk. De volt olyan ügyfelünk is, aki egy peres ügyének a komplett sok éves adatbázisát veszítette el szoftveres (Windows) probléma miatt. És volt olyan kliensünk is, akinek a céges szerverének a karbantartása közben történt (valószínűleg figyelmetlenségből) teljes adatvesztés.

Az esetek nagy részében - jó eséllyel - van mód az adatok helyreállítására, de azt tudnunk kell, hogy ezek a munkák nagyon speciális tudást, még speciálisabb munkafolyamatokat igényelnek, melyek költsége az esetek zömében több százezres kiadást jelentenek. És még a speciális munka ellenére is előfordulhat, hogy az adathordozóról nem lehet adatokat helyreállítani.

Ezért is nagyon fontos az adatmentés. És akkor azt még nem is említettem, hogy mi van akkor, ha az adatok véglegesen elvesztek? Mi fog történni az elveszett könyvelési adatok után, hogyan tovább, ha elvesztek a fontos céges adatok, tudom-e pótolni az eltűnt családi fotókat? A kérdések csak akkor lesznek égbekiáltók, ha már ott állunk a problémával szemben.

Gondoljunk bele abba, hogy mi lett volna, ha történetesen áldoztunk volna a megfelelő, biztonságos adatmentésre? Ne azt lássuk, hogy ez mennyi plusz költséget jelent számunkra. Igaz, hogy az adatvesztés lehetősége nem mindennapos dolog, de elég ha csak egyszer történik meg. Kicsit hasonló az eset a lakásbiztosításhoz. A lakásbiztosítás megkötésénél is sokan azon gondolkodnak: de minek? Elég ritka az, hogy leégjen a házunk. Igen, ritka, de ha egyszer megtörténik a baj, és nincs aki segítsen, egy életre földönfutóvá válhatunk. És a megfelelő adatmentésre még csak nem is kell havi rendszeres költség tekintetében gondolnunk. Elég egyszer beruházni, mely évekre megoldhatja a biztonságos adattárolást.

Adatmentés - Vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?

Az adattárolás egyik lehetséges megoldása a külső merevlemez (USB HDD). Elérhető ára és kellő kapacitása révén a háztartások egyik legnépszerűbb biztonsági megoldása. A pendrive-nál sokkal megbízhatóbb és jobb megoldás, azonban ez csak rész megoldásnak lehet jó, mert a külső merevlemezek viszont a hordozhatóságukban rejtik a veszélyt. Nagyon érzékenyek a külső fizikai behatásra. Ha tudunk rájuk vigyázni jobb megoldás a pendrive-nál, melyet rettentő megbízhatatlansága miatt soha ne használjunk hosszútávú biztonsági adattárolásra!

Egy otthoni számítógép esetében alapszintű védelmet biztosító külső merevlemez (kapacitás függvényében) már bőven 20 ezer forint alatt beszerezhető. Igaz, az is tönkremehet, de ha gondoskodunk arról, hogy az adatok a számítógépen is megbízható adathordozón legyenek tárolva, pluszban még egy külső adathordozón, akkor már sokat tettünk adataink biztonsága érdekében.

Az ennél is profibb és megbízhatóbb adattároló eszközök azért magasabb árkategóriát képviselnek. Azonban mindig érdemes párhuzamba állítani az ajánlott és elvárt adatmentésre elköltött összeget a szükséghelyzetben, adatmentésre elköltött igen magas összeggel. Pláne, hogy az adatok nem kötelező jelleggel helyreállíthatók. Ilyen tekintetben a profi adattároló egységek költsége, melyek 100 - 200 ezer forinttól indulnak, nem jelenthetnek feleslegesen kidobott pénzt.

A fenti esetekből is levonható tanulság mindenki számára az, hogy digitális adatainkat - akár csak egyéb értékeinket - fontos biztonságban tudnunk. Ahogy költünk lakásunk védelmére, autónk biztonságára, gondoskodunk egészségünk biztonságáról, úgy igenis gondoskodnunk kell, vagy legalább szükséges volna digitális adatainkkal is hasonlóan körültekintően bánnunk. Ha ezt megtesszük, biztos lesz még családi fotóalbum, melyet mutogathatunk unokáinknak, és nem lesz több napos kényszerleállás vállalkozásunk életében, mert éppen nincsenek adatok, melyekkel dolgoznunk kellene.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Campus Fesztivál - Megnyílt az Egyetem tér a nulladik napon
  Campus Fesztivál - Megnyílt az Egyetem tér a nulladik napon
 • Egy motorkerékpárossal ütközött össze egy kisbusz Móron
  Egy motorkerékpárossal ütközött össze egy kisbusz Móron
 • Kamionokon elhelyezett plakátokkal növelnék a közlekedésbiztonságot
  Kamionokon elhelyezett plakátokkal növelnék a közlekedésbiztonságot
 • Drágul a gázolaj péntektől
  Drágul a gázolaj péntektől
 • Királyok a Belvárosban című program szombaton folytatódik
  Királyok a Belvárosban című program szombaton folytatódik
 • A gyermekkorban összegyűjtött sok UV sugárzás komoly szembetegségekhez vezethet
  A gyermekkorban összegyűjtött sok UV sugárzás komoly szembetegségekhez vezethet
 • Tíz év alatt csaknem négyszeresére emelkedik az ápolási díj összege
  Tíz év alatt csaknem négyszeresére emelkedik az ápolási díj összege
 • Elfogadta a francia a parlament a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt
  Elfogadta a francia a parlament a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt

Eseménynaptár

 • Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban
  Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban
 • Négy újonc lánglovag kezdte meg munkáját Fejér megyében
  Négy újonc lánglovag kezdte meg munkáját Fejér megyében
 • A csángóföldről érkeztek vendégek Fehérvárra
  A csángóföldről érkeztek vendégek Fehérvárra
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • Ausztrália és Madagaszkár élővilága elevenedik meg a Szegedi Vadasparkban
  Ausztrália és Madagaszkár élővilága elevenedik meg a Szegedi Vadasparkban
 • Holnap rajtol a Kékszalag Nagydíj
  Holnap rajtol a Kékszalag Nagydíj
 • Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében
  Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében
 • Az Ab elutasította a lakástakarék-pénztárak ügyében benyújtott ellenzéki indítványt
  Az Ab elutasította a lakástakarék-pénztárak ügyében benyújtott ellenzéki indítványt
 • Agyonlőttek három török diplomatát az észak-iraki Erbílben
  Agyonlőttek három török diplomatát az észak-iraki Erbílben
 • Bankkártyával is fizethető a helyszíni pótdíj Budapesten
  Bankkártyával is fizethető a helyszíni pótdíj Budapesten
 • Estére 20, 24 fok lesz, holnap reggelre 15, 16 fokig hűl a levegő
  Estére 20, 24 fok lesz, holnap reggelre 15, 16 fokig hűl a levegő
 • Palóc Világtalálkozó - összművészeti fesztivál Nógrádban
  Palóc Világtalálkozó - összművészeti fesztivál Nógrádban
 • Ős-operák - különleges helyszínen folytatódik a Harmonia Albensis
  Ős-operák - különleges helyszínen folytatódik a Harmonia Albensis