4 évnél régebbi cikk

Jobban teljesítenek a távmunkában dolgozók, egyre több cég vállalja be
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Jobban teljesítenek a távmunkában dolgozók, egyre több cég vállalja be

A magyarországi cégek is egyre rugalmasabbak, szakemberek szerint 2021-ig akár háromszor annyian dolgozhatnak majd távmunkában, mint ma.

Dinamikusan emelkedik a távmunkában dolgozók száma, és míg kezdetben inkább csak az IT szektorban volt elfogadott és népszerű ez a foglalkoztatási forma, addig mára már rengeteg terülten biztosítják a távmunka lehetőségét a cégek. Ennek ellenére is még csak az európai uniós átlag fele, körülbelül 2,5 százalék a munkájukat folyamatosan távolról végzők aránya hazánkban.

A munkavállalók azért kedvelik ezt a formát, mert nagyobb szabadságot biztosít, míg a másik oldalon, vagyis a munkáltatók számára nagyon is kézzelfogható előnyökkel jár: jelentős költségeket takarítanak meg egy fix munkaállomás megszüntetésével, ráadásul egy most napvilágot látott kutatás szerint a dolgozók hatékonysága is nő.

A Stanford Egyetem két éven át tartó kutatása 500 munkavállalót vizsgált, és a végeredmény azt mutatta, a távmunkában dolgozók 13 százalékkal hatékonyabban végzik a munkájukat, mint az irodából dolgozó társaik. Kevesebb szabadnapot vesznek ki, és nagyobb valószínűséggel dolgozzák végig a teljes munkaidejüket, még úgy is, hogy 64 százalékuk néha, 13 százalékuk mindig beiktat egy-egy személyes intéznivalót a munkaóráikba.

A szakemberek szerint a gördülékeny átálláshoz azonban több feltételt is kell pipálni: a legfontosabb a megfelelő eszközök megléte, amelyek biztosítják a hatékony kommunikációt és a munkavégzés átláthatóságát. Ám amennyiben ezek megvannak, úgy a szellemi területen dolgozók hatékonysága bizonyítottan növelhető.

Egy korábbi kutatás eredményei ugyanis azt igazolták, hogy a nyitott irodában, illetve az egyedül dolgozó kreatív, alkotó és programozó munkakörben alkalmazottak teljesítménye között tízszeres eltérést is okoz a munkakörnyezet. A különbségre a válasz a szakemberek szerint kézenfekvő, ugyanis ha az agyunkkal alkotunk értéket, akkor az csak úgy megy, ha tudunk figyelni és belemélyedni a munkánkba.

Az úgynevezett flow pedig bajosan érhető el olyan környezetben, ahol percenként szólal meg egy telefon, fut be egy kolléga, vagy egyszerűen csak zajonganak, közlekednek a folyosón.
(forrás: Pénzcentrum.hu, Adózóna.hu, BrandTrend.hu, Forbes.hu) 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek