Rain13 °C
2020. május 31. vasárnap Angéla
Menü

Hamarosan jöhet a vegán túró rudi?

Hamarosan jöhet a vegán túró rudi?
Csomagolják a túró rudikat a Pöttyös mátészalkai üzemében (Fotó: nepszava.hu)

Van már tejcsokis, epres, barackos és gesztenyés, sőt, már több ízben kapható fitt túró rudi is, akkor miért éppen vegán ne lehetne? Egy Londonban élő magyar férfi kitalálta, és még dizájnt is tervezett az egyelőre nem létező édességhez. A Pöttyös pozitívan állt a kezdeményezéshez.

Évente mintegy 22 milliárd forintot költenek a magyarok túró rudira, így egy év alatt nagyjából 10 ezer tonnányi, vagyis 330 millió darab rudit pusztítunk el. Akinek eddig kétségei lettek volna, ezek alapján pontosan tudhatja, hogy a túró rudi óriási üzlet. Piaci rést találni itt már csak azért sem egyszerű, mert millió ízben és kivitelezésben kapható az ország kedvenc túródesszertje: létezik belőle barackos, szatmári szilvás, meggyes-mákos, diós, gesztenyés, de egy ideje már csökkentett cukortartalmú, fitt néven futó termékeket is találhatunk a polcokon. Egy Londonban élő férfinak mégis sikerült valami újat kitalálnia. 

Molnár János Zeus múlt szombaton posztolta a Pöttyös hivatalos Facebook-oldalára ötletét: legyen vegán túró rudi is! A bejegyzéshez mellékelt egy dizájntervet is, amin a jól ismert piros pöttyöket zöldek váltották fel. 

Tök jó lenne ha a jövőben lenne növényi alapú Rudi. (...) Egy pálmaolajmentes növényi Pöttyös Köles Rudinak nem csak a vegánok, de a laktózérzékenyek is örülnének. Borzasztó jó lenne látni, ha egy ilyen nagy múltú cég nyitni merne ilyen fajta finomságra is. Igény kétség kívül lenne rá - írja a posztban a férfi. 

Az ötletet rövid idő alatt több ezren lájkolták, és az ilyenkor kötelezően felbukkanó trollok (pl. "Szerintem inkább kellene olyan amiben túró helyett darált hús van!") mellett zömmel lelkes és támogató hozzászólások érkeztek. A legjobb fej ezek közül mégis maga a Túró Rudi oldal kezelője volt:

Köszi, hogy írtál nekünk a vegán rudi felvetéssel kapcsolatban. Érzékeljük mi is, hogy egyre nagyobb rá az igény. Bár nagy ugrás a klasszikustól, de foglalkozunk a kérdéssel mindenképpen. Továbbítjuk is az illetékes kollégáinknak ezt a látogató bejegyzést.

Persze nagy kérdés, hogy a mátészalaki túró rudi gyárban dolgozó illetékes kollégák, és különösen a gazdasági osztály szakemberei hogyan állnak majd a kezdeményezéshez. Mivel részletes felmérés még nem készült a magyar vegetáriánusok és vegánok számáról, ezért csak közvetett források alapján lehet becsülni: a 2003-ban megjelent Mérlegen a vegetarianizmus című könyv a teljes lakosság 1 százalékára, vagyis 100 ezer fő környékére lövi be a számukat. 

Még ha ez az elmúlt években jócskán bővült, vagy akár duplázódott, triplázódott is, kérdés, hogy elég nagy piacot jelent-e a termékpaletta szélesítéséhez a Pöttyösnek. Meglátjuk. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Gyermeknap alkalmából számos program színesíti a mai napot
  Gyermeknap alkalmából számos program színesíti a mai napot
 • Akiknek a magyar vasúthálózatot köszönhetjük: a Sina bárók mesébe illő története
  Akiknek a magyar vasúthálózatot köszönhetjük: a Sina bárók mesébe illő története
 • Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
  Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
 • A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
  A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
 • Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
  Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben

Eseménynaptár