4 évnél régebbi cikk

A rendőrség interaktív térképén Te is megnézheted, milyen bűncselekmények történtek a környékeden
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
A rendőrség interaktív térképén Te is megnézheted, milyen bűncselekmények történtek a környékeden

Felhasználóbarát formában jelennek meg a rendőrség térképtárában a bűnügyekről és balesetekről készült interaktív térképek. Egy-egy településrészre ráközelítve szinte utcapontossággal ráközelíthetünk, hol, milyen esetek történtek a közelmúltban.

Megújult a magyar rendőrség bűnügyi és baleseti interaktív térképtára, júliusig még tesztüzemben működik az oldal, mely ezen a linken érhető el. 

A bűnügyeket és baleseteket tartalmazó interaktív térképen kiválaszthatják, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetünk az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére, csaknem utcaszintű pontossággal.

Persze ha hallunk egy a közelünkben történt eseményről, még nem rögtön aznap tudjuk ellenőrizni a térképen, hogy pontosan mi is történt: az adatok harminc napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. A bűnügyi információkat alapértelmezetten egy ponttérképen mutatják meg, de értelmezésüket, elemzésüket halmazokba rendezetten vagy hőtérkép nézetben is megjeleníthetik.

A tesztüzem lezárása után a rendőrség olyan egyedi térképeket is közzétesz majd, amik a most megújult felületen nem találhatóak meg. Az oldalon viszont külön menüpontban kapnak helyet a nagyobb érdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek. Emellett a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, amelyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval - áll a rendőrség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ORFK közleménye szerint a térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető.

A térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

A digitális térképészeti rendszer publikálásával az elektronikus megoldások terén is erősíti a rendőrség a szolgáltató jellegét, az inNOVA projekt keretében létrehozott alkalmazásokkal a hazai e-közigazgatási fejlesztésekhez csatlakozik. 

Forrás: MTI

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek