4 évnél régebbi cikk

Az év eddigi legszabálytalanabb előzése tegnap történt az M7-es fehérvári szakaszán
Az év eddigi legszabálytalanabb előzése tegnap történt az M7-es fehérvári szakaszán

Egy teherautó, egy kamion és egy kisbusz a főszereplője egy tegnap készült közlekedési videónak. A felvételt az M7-es autópálya fehérvári szakaszán, az Auchan-lehajtó után néhány méterrel rögzítette a kamion fedélzeti kamerája.

Aki gyakran vezet autópályán, már minden bizonnyal belefutott abba az idegörlő helyzetbe, amikor a kétsávos úton néhány km/h sebességgel gyorsabban haladó kamion vagy teherautó hosszú másodperceken keresztül előz egy másik hasonlóan lomha óriást. Az elvileg maximum 80 km/h sebességgel haladó járművek mögé 130-cal érkező autósok pedig szépen feltorlódnak egymás mögé, és csak telnek a másodpercek, amíg újra felgyorsulhatnak, mert befejeződött a végtelennek tűnő előzés.

Egy ilyen szituációt unt meg tegnap egy kisbusz sofőrje, és a lehető legmeredekebb helyen, az M7-es autópálya fehérvári szakaszán, pár méterrel az Auchan-lehajtó (Székesfehérvár centrum) után döntött úgy, hogy többet ér neki az a pár másodperc, amit totojázással töltene a két óriás mögött, és inkább a surranópályán előz. Esetünkben ez azt jelenti, hogy amíg egyébként (szabálytalanul) a teherautó előzi a szélső sávban szabályosan haladó kamiont, addig ezzel párhuzamosan a piros kisbusz sofőrje jobbról, a leállósávon keresztül legyorsulja az egész mutatványt. 

Nehéz eldönteni, hogy a helyzetben ki a szabálytalanabb, hiszen a KRESZ világosan fogalmaz: 

Tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton - 6 és 22 óra között - a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

Vagyis a teherautó biztosan szabálytalanul előz, de a kis piros busz felbukkanása jobbról, a leállósávból talán még ennél is jóval meredekebb. Az egész jelenetet a Bp-i Autósok Közössége töltötte fel a YouTube-ra: 

Borítókép: Youtube/Bp-i Autósok Közössége
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek