4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Etyeki Piknik, nyári gardróbfrissítés, szabadbattyáni várjáték és BL-döntő
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Etyeki Piknik, nyári gardróbfrissítés, szabadbattyáni várjáték és BL-döntő

A hétvégén hivatalosan is beköszönt a nyár, ám ennek semmi nyomát nem láthatjuk az időjárásban. Konkrétan idén még nem volt szükségem rövidebb ruhára. Remélem, hogy azért hétvégére kicsit alább hagy a záporok lendülete, így ha véletlenül kisütne a nap, akkor a Velencei-tó partján kastélykoncertet is láthatunk és hallhatunk, az Etyeki Pikniken jókat ehetünk és ihatunk, netalántán kilátogathatunk a szabadbattyáni várjátékokra, de a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok kínálata is érdekes programokat tartogat. 

Könyv: Fehérvári Ünnepi Könyvnapok
Mikor?: Május 30-június 6., péntek-csütörtök
Hol? Székesfehérvár könyvtárai

A Fehérvári Ünnepi Könyvnapok új kezdeményezés Székesfehérvár programkavalkádjában, amely elsősorban a kortárs irodalom megjelenésének ad teret. A május 30-tól június 6-ig lezajló esemény főleg könyvbemutatókkal, tartalmas beszélgetésekkel és dedikálásokkal operál, de különböző irodalmi előadásokon és kiállításokon is magukba szívhatják a tudást a könyvimádók.

Az első program május 30-án 17:00-kor kezdődik: a Macskatéka Olvasóklub nyitja a sort, ahol is Szabados Melinda meseórával várja a kíváncsiskodókat. Ezt követően 18:00-tól a Városháza Dísztermében Lackfi János ünnepi megnyitója után átadják a Vajda János-díjat, majd „Valaki jár a fák hegyén…” címmel a Kaláka együttes koncertjét hallhatják az érdeklődők Kányádi Sándor verseire írott dalokból. Május 31-én, pénteken író-olvasó találkozók (Dániel András, Krusovszky Dénes), és a Gárdonyi Kultúrdiszkó várja a kíváncsiskodókat. Június 1-én, szombaton pedig könyvbemutatóval egybefűzött virtuális koncerten lazulhatnak az irodalomkedvelők. A teljes programot itt találjátok.

Koncert: KastélyKoncert - udvari tánczenék az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral
Mikor?: Május 31., péntek 20:00
Hol?: Kápolnásnyék, Halász-kastély

Kastélyt látogatni mindig felemelő érzés. Olyankor eszünkbe jut, hogy milyen régóta állhatnak azok az impozáns falak, nem beszélve arról, vajon milyen érzés lehet kastélytulajdonosnak lenni. Hát ha még valamilyen zenét is csatolnak a nézelődés mellé, maga a tökély. Ha az időjárás is engedi, akkor péntek este hasonló élményben lehet részetek, ugyanis folytatódik a nagy sikerű KastélyKoncert sorozat a Halász-kastély parkjában. Az első fellépő az Alba Regia Szimfonikus Zenekar lesz, akik udvari tánczenékkel szórakoztatják az érdeklődőket a Velencei-tó partján. Mondom, csak el ne eredjen az eső!

Gasztro: Nyári Etyeki Piknik
Mikor?: Június 1-2., szombat-vasárnap 
Hol?: Etyek, Gasztrosétány

Ha már a hétvégén hivatalosan is tiszteletét teszi a nyár, akkor nem maradhat el Fejér megye egyik legérdekesebb gasztronómiai rendezvénye, az Etyeki Piknik sem. A pikniket 2013 óta látogathatják a kulináris élvezet-hajhászok nemcsak egy, hanem mindjárt két alkalommal: nyári, illetve őszi turnuson is tiszteletüket tehetik a gasztronómia szerelmesei. Az Etyeki Piknikre a belépés természetesen ingyenes, és a Piknik ligeten található népi játszótéren túl számos pincében és faházban kóstolhattok finomabbnál-finomabb falatok, illetve minőségi borokat. Persze itt még nem érnek véget a programok, szombaton kettő órától az x-faktoros Péterffy Lili énekel, majd a Scwab''N''Roll és a Retro Moss Band veszi át a gyeplőt, hogy fergeteges táncos bulival szórakoztassák a népet. Vasárnap harmónikazenére és swing koncerten is mulathatnak az érdeklődök, és ha ez még nem lenne elég, akkor a Korda Filmstúdióban is megleshetitek a 8. stúdió kulisszák mögött című kiállítását. A teljes programért katt ide.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

etyeki_piknik (@etyeki_piknik) által megosztott bejegyzés,

Ruha: Nagy tavaszi/nyári gardróbfrissítés
Mikor?: Június 1., szombat 9:00
Hol?: Fehérvári Civil Központ

Itt a tavasz, a hétvégén meg már a nyár is, így újra indul az ilyenkor szokásos gardróbfrissítés, amely során felkészíthetitek ruhatáratok a fülledtebb hónapokra. Mert hát kinek ne lenne otthon számtalan ruhadarabja, amelyet megunt, kinőtt, vagy szinte sosem vett fel, de sajnálja kidobni, mert többre hivatottak? Ugye, hogy ugye. A gardróbfrissítésen most ti is áruba bocsájthatjátok mindennemű ruhadarabjaitokat, így a nap végére mindenki elégedetten térhet haza. Néhány fontosabb szabály: a vásárra nemcsak női, de férfi holmikat is hozhattok, amelyek kifogástalan minőségben kell díszelegjenek, az árakat ti határozzátok meg, de arra figyeljetek, hogy magánszemély ingóságának értékesítése egy adóévben hatszázezer forintig működőképes. Asztalt foglalni az Excel-táblázatban tudtok, további infókat pedig ide kattintva találhattok.

Kultúra: Szabadbattyáni Történelmi Várjáték
Mikor?: Június 1., szombat 10:00
Hol?: Szabadbattyán, Kula-torony

A várjátékoknak nagy hagyománya van Magyarországon. Számos erődítmény bizonyítja, hogy a magyar nemzet nem viccel, ha csatározásra került sor. Hogy a hős lovagok emlékét sokáig megőrizzük, tiszteletükre várjátékokat szerveznek a váraknál, ahol az érdeklődők részesei lehetnek a középkori élet mindennapjainak. A hétvégén Szabadbattyánban, a Kula-toronynál is megelevenedik a történelem, és hagyományőrző csapatok bemutatójával, kézműves vásárral, illetve török ételekkel várják a kíváncsiskodókat. Ezen kívül a rendezvényen az Arasinda török népzenei együttes is tiszteletét teszi, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő programot.

Labdarúgás: UEFA-bajnokok ligája döntő, Tottenham-Liverpool
Mikor?: Június 1., szombat 21:00
Hol?: Madrid, Wanda Metropolitano Stadion/M4 Sport

És ez is elérkezett: szombaton este bonyolítják le minden futballszezon egyik - ha nem a - legfontosabb mérkőzését, az UEFA-bajnokok ligája döntőjét, amelynek ezúttal a madridi Wanda Metropolitano Stadion ad otthont. Az előző három szezonban - amióta UEFA-bajnokok ligájának hívják a sorozatot először - egyaránt a Real Madrid diadalmaskodott, ám a zsinórban negyedik győzelem már nem jöhet össze, ugyanis a 2018/2019-es évadban a döntőben szemben álló felek a Premier League nagyágyúi, a Tottenham és a Liverpool lesznek.

Úgy néz ki, hogy manapság angol csapatok uralják a legrangosabb európai kupasorozatokat, ugyanis május 29-én, szerdán játszották le az Európa-liga döntőt, ahol szintén brit csapatok, az Arsenal és a Chelsea néztek farkasszemen egymással (nem sokáig, ugyanis a Chelsea 4-1-re kiütötte az Ágyúsokat). Hogy idén ki nyeri a BL-döntőt, rejtély. Mindkét csapat kiváló teljesítményt tett le az asztalra, így talán a cserepad hosszúsága és minősége lehet a döntőfaktor. Vagy a fene tudja, győzzön a legjobb!

Mozi: Mami
Mikor?: Május 30-tól
Hol?: Cinema City Alba

Bár nem vagyok nagy horrorrajongó, egy ideje figyelemmel kísérem az olyan ijesztgetős mozikat, amelyek valamilyen érdekesebb témát boncolgatnak. Ott van például a 2018-ban Oscar-díjat (legjobb eredeti forgatókönyv) nyert Tűnj el!, amely a beilleszkedés problematikáját járja körbe, a szintén Jordan Peele vigyázó szemei előtt készült Mi, vagy jelen alkotásunk, a Mami.

Az igencsak stílusos címet (angolul még betegebb: Ma) kapó film Sue Ann (Octavia Spencer) történetét követi nyomon, aki egy csendes ohiói városkában magányosan tengeti mindennapjait. Egy szép nap egy fiatal lány, Maggie (Diana Silvers) azzal a kéréssel fordul a korosodó nőhöz, hogy vegyen neki és barátainak alkoholt. Sue Ann örömittasan teljesíti a tinédzserek kérését, majd felajánlja, hogy a piázás végeztével akár nála is meghúzhatják magukat. Persze van néhány szabály, amit be kell tartaniuk: egyiküknek mindig józannak kell maradnia, nem szabad káromkodni, tilos felmenni az emeletre, és úgy kell szólítaniuk őt, hogy Mami. Beteg, mi? Az igazi problémák akkor kezdődnek, amikor megpróbálnak hazajutni a srácok...

Mozi: Godzilla II. - A szörnyek királya
Mikor?: Május 30-tól
Hol?:Cinema City Alba

Gyerekkoromban nem igazán féltem a szörnyektől. Jó, nyilván volt bennem félsz, de inkább felnéztem rájuk és menőnek tartottam őket, mintsem magam alá csináljak a puszta látványuktól. Így lett az egyik kedvenc rajzfilmsorozatom a Godzilla is. Majd amikor kijött az első film a szörnykirályról, azt sem tudtam, hogy hirtelen hova szaladjak örömömben. Mondanom sem kell, minden percét imádtam, nem beszélve a mozihoz kapcsolódó játékfigurákról, de az más tészta volt. Aztán egy időre felszívódott a legkirályabb óriásgyík.

A tengerfenéken való bujkálás egészen 2014-ig tartott, amikor is újra tiszteletét tette Godzilla - inkább kevesebb, mint több sikerrel. Mivel Hollywoodban úgy gondolták, hogy a közönség nem tud meglenni a túlméretezett hüllő nélkül, gyorsan tető alá hozták a folytatást, amelynek előzetesei még több rombolást és brutálisan nagy szörnycsatákat ígérnek.

A történet kőegyszerű: a Földet a pusztulás veszélye fenyegeti (ismerős?), és ha ez még nem lenne elég, akkor az évezredek óta bolygónkon bujkáló titánok törzse (mindenféle ocsmány szörnyetegekből álló brigád) is tiszteletét teszi, hogy elpusztítsák az emberiséget. Az egyetlen, aki fel tudja venni velük a harcot, nem más, mint Godzilla.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek