4 évnél régebbi cikk

Ültess fát, hogy leérettségizhess!
Fehérvár Médiacentrum fotójaÜltess fát, hogy leérettségizhess!

A Fülöp-szigeteken igazán rendhagyó módon szerezhetik meg a jövőben az érettségit a lelkes nebulók: ha át akarnak esni a tűzkeresztségen, akkor a tonnányi bemagolt anyagon kívül el kell ültetniük egészen pontosan tíz fát. Tanulhatnánk tőlük!

Június 5-én, szerdán kezdődnek (és június 13-ig tartanak) a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, amelyek rátesznek egy jó nagy lapáttal az igencsak izgulós írásbeli megmérettetésekre. Ez az első komolyabb kihívás az emberek életében (az egyetemen meg kb. minden héten ez lesz a módi), ugyanis a szóbelik alatt nincs semmilyen kibúvó, nem menekülhetünk a feladatsorok biztonságot jelentő betűi és számai mögé: itt csak te vagy, na, meg az elmúlt évek alatt összeszedett tudás, amelyet olyan magabiztosan kell előadnod, hogy meggyőzd a bizottságot, te bizony készen állsz az életre!

Hogy idáig eljuss, egyrészt nem árt ha elvégzed mind a tizenkét osztályt, másrészt ha tovább szeretnél tanulni, akkor azért komolyabb teljesítményt is le kell tenned az asztalra - minél több pontod lesz, annál nevesebb suliba és szakra kerülhetsz be.

Na, már az a helyzet, hogy a Fülöp-szigeteken nem elég csak a tudás, ugyanis ha a tanulók a jövőben le akarják tenni az érettségit, akkor a környezetükért is tenniük kell: a faültetés ugyanúgy beletartozik a kötelező rituálék közé, mint a tételhúzás.

Igaz, a szigeteken már korábban is létezett olyan hagyomány, amely szerint a friss érettségisek fát ültetnek, csakhogy ez eddig nem volt kötelező. Most viszont már törvény is van rá: minden diáknak el kell ültetnie tíz fát, aztán jöhet csak a vizsga - legalábbis ha rábólint a javaslatra a délkelet-ázsiai ország szenátusa (a The Independent brit napilap információi szerint 2019. június 4-ig még nem fogadta el a Fülöp-szigeteki szenátus a kezdeményezést).

"Körülbelül tizenkétmillió tanuló végzi el évente az általános iskolát, ötmillió a középiskolát és ötszázezer a főiskolát. Ez azt jelenti, hogy ha minden végzős - bármely iskolatípust is fejezi be éppen - elültet tíz fát, akkor évente százhetvenötmillió fával több lesz az országban" - nyilatkozta Gary Alejano, a környezettudatos törvény kitalálója, amelyből kiderült, hogy nemcsak a középiskolát befejező nebulókra vonatkozna az új szabályozás.

A fákat mindenfelé ültetik az országon belül: a védett területeken, a létező erdőkben, a városokban, az elhagyatott külszíni bányák területén és a katonaság által használt földeken. Még arra is külön odafigyelnek, hogy egyes helyeken milyen fajta fákat lehet ültetni, hogy azok illeszkedjenek a klímához és a domborzathoz, illetve hogy megfelelőek legyenek számukra a körülmények.

A Fülöp-szigeteken számos erdőt vágnak ki illegálisan, a kormány az új törvénnyel és a frissen elültetett fákkal szeretné visszapótolni az okozott károkat, és olyan iránymutatást adni a jövő generációinak, amelynek köszönhetően remélhetőleg jobban megbecsülik majd az őket körülvevő környezetet. Regeln infördes av den svenska staten och spelinspektionen efter att onlinespelmarknaden reglerades 2019. Om du är en slotsautomat är detta uppenbarligen ett besvär men är en som du kan undvika genom att spela på vilket kasino som helst utan svensk licens .

(Forrás: travelo.hu, matadornetwork.com, independent.co.uk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek