4 évnél régebbi cikk

Cél a fogvatartottak reintegrációja
Cél a fogvatartottak reintegrációja

Fogvatartottak reintegrációja címmel indította el a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Belügyminisztériummal közösen szervezett projektjét, amely 2020-ig tart.

Az akció célja, hogy a bűnelkövetők piacképes szakmát szerezzenek és könnyebben visszailleszkedjenek a társadalomba. A programban megvalósított szakmaképzések által elért eredményeket június 7-én, pénteken mutatták be Székesfehérváron.

Az egyik friss diplomás, Althammer Norbert másfél évet töltött előzetesben, amely során négyszáznyolcvan órás képzésen sajátította el a szobafestő szakmát, az oktatás pénteken vizsgával zárult. Norbert elmondta, szerinte nagyon jó lehetőség a szakmaképzés a börtönökben: "Azt gondolom, a fogvatartottak számára mindenképp szükséges bármi, ami a társadalomba való visszailleszkedésük segíti. Akár versenyképes szakma elsajátítása, akár csoportos foglalkozások, ahol elfelejthetik azt, ami itt körülveszi őket. Tény, hogy általában valamiféle hiba folytán kerül ide az ember, de ettől függetlenül nehéz feldolgozni az itteni eseményeket."

A fogvatartottak nagy részét érdekelte a projekt, a székesfehérvári intézetből tizenketten vettek részt benne: "Első körben azokat szűrtük le, akik nincsenek előzmény nélkül az EFOP-projektben, korábban vettek már részt kompetencia fejlesztő foglalkozásokon és konfliktus kezelő tréningeken is. Nyilván ezt követően került sor azok kiválasztására. Akik részt vettek a projektben - ez tizenkilenc fő -, azok belekerültek a szűkebb kalapba, majd a későbbiek folyamán az egészségügyi vizsgálat, szabadulás végett tizenkettőre csökkent a létszám" - nyilatkozta Kurusa János, a székesfehérvári büntetésvégrehajtó intézeti szakmai vezetője.

A büntetés-végrehajtási intézetekben megvalósuló EFOP-projekt az elítéltek és letartóztatottak reintegrációját segíti elő és csökkenti a bűnismétlési kockázatot. A programban azok vehetnek részt, akik öt éven belül szabadulnak az intézetekből. Az akció teljes ideje alatt ez a rabok több mint egynegyedének, azaz négyezer-hatszáz főnek a bevonását jelenti hazánkban. Közülük ezeregyszáz fő piacképes szakmát tanulhat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek