Clear sky18 °C
2020. április 8. szerda Dénes
Menü

Június 26-ig egyeztethetitek adataitokat a bankokkal

Már csak pár nap van hátra, hogy a bankok befejezzék ügyfélkörük átvilágítását.

A két éve életbe léptetett pénzmosás elleni törvény írja elő, hogy minden pénzintézet idén június 26-ig adatot egyeztessen ügyfeleivel. A határidő lejárta után a hitelintézetek kötelesek ideiglenesen zárolni a sikertelenül egyeztetett fiókokat.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény kötelezi a magyar pénzintézeteket, hogy ügyfélkörükön végezzenek egy átvilágítást, hogy a fiókok adatai megfelelnek-e a valóságnak. A pénzintézetek már korábban elkezdték az adategyeztetést, így van akinek már megtörténhetett az adategyeztetés az ügyintézések során.

A kiértesítés módja is eltérő lehet hitelintézetenként: van ahol e-mail-címes értesítés történt, de akad olyan is, ahol csak az internetes bankfiók oldalán értesülhetett a kötelezettségről.

Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, érdemes a hitelintézeteknél érdeklődni arról, hogy megtörtént-e már az adatfelvétel, mert a határidő letelte után a bankok kötelesek ideiglenesen zárolni azokat a fiókokat, ahol az átvizsgálás sikertelen volt.

Az OTP Bank sajtóosztálya a Magyar Hírlap megkeresésére azt válaszolta, hogy mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélkört érinti az adategyeztetési feladat. Az UniCredit Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy ügyfélnek a törvény által előírt átvilágítási adatai június 26-án nem állnak teljes körűen a bankja rendelkezésére, e dátumot követően az általa elindított ügyletet nem teljesíthetik.

A Budapest Bank arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy lakossági ügyfeleit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott ügyfél-azonosítási folyamatban már rögzítették.

A K&H pedig azt írta, hogy lehetőség van online átvilágításra is, de ez csak magyar hatóság által kiállított azonosító okmányokkal és magyar lakcímmel rendelkező magánszemélyek esetén végezhető el.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Gulyás Gergely: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra
  Gulyás Gergely: a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra
 • Sikeresen működik a videotelefonos kapcsolattartás a székesfehérvári idősotthonokban
  Sikeresen működik a videotelefonos kapcsolattartás a székesfehérvári idősotthonokban
 • Nem kell érintkeznünk a postással
  Nem kell érintkeznünk a postással
 • Folytatódik a Mindenki mindenkiért mozgalom.
  Folytatódik a Mindenki mindenkiért mozgalom.