4 évnél régebbi cikk

Magyar feltalálók napja: mennyire vagy képben a hazai találmányokkal?
Magyar feltalálók napja: mennyire vagy képben a hazai találmányokkal?

Június 13-a a magyar feltalálók napja. Az évtizedek során számos magyar tudós, számos találmánnyal rukkolt elő, így lájtos kvízzel készültem nektek, amelyből könnyen kiderülhet, hogy mennyire is vagytok képben hazánk feltalálóival és világhírű találmányaikkal.

A magyar feltalálók napja viszonylag új keletű ünnep. A Wikipedián talált infók szerint az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából, 2009. június 13-án ünnepelték legelőször.

A világ számos országában évtizedek óta rendeznek már ilyen nemzeti emléknapot, így hogy Magyarországon is méltó módon emlékezzünk meg a feltalálókról, megalkották a saját ünnepüket.

De miért június 13-a? Azért esett a választás arra a napra, mert az első magyar Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert, orvos, biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be: "Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására" című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar felfedezés indította el ennek a létfontosságú vitaminnak a gyógyszerré válását.

Érdekesség, hogy Argentínában a feltalálók napja szintén magyar tudóshoz köthető: a jeles ünnepet Bíró László József (aki a golyóstoll megalkotásáért felelős) születésének évfordulóján, vagyis szeptember 29-én tartják meg.

Most pedig az olvasás után jöhet a jól megérdemelt kvíz. Kellemes töltögetést!

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek