Clear sky4 °C
2019. december 11. szerda Árpád
Menü

Ribizli, a nyár szupergyümölcse!

Ribizli, a nyár szupergyümölcse!
Jöhet a ribizliszezon! (Fotó: wholesalesuppliesplus.com)

A nyári szezon első gyümölcsei közé tartozik a ribizli, mely élettani szempontból az egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk. Termesztése egyszerű, mert e növény nem igényel túl nagy gondoskodást.

Júniusban jelenik meg először a piacon a piros ribizli, melyet ribizke vagy vadegres néven is emlegetnek. A ribiszke- vagy köszmétefélék (Grossulariaceae) családjának tagja. A (latinul) Ribes rubrum valószínűleg Ázsiából és a Fölközi tenger vidékéről származik. A botanikai elnevezés első fele arab eredetű, a második fele pedig a piros színt jelzi, de a fehéres bogyókat termő növényt is ehhez a fajhoz soroljuk.

Érik a ribizli (Fotó: saga.co.uk)
Érik a ribizli (Fotó: saga.co.uk)

A ribizkét először a kolostorkertekben kezdték el termeszteni a XIV. században. Feltehetően a XV. században vált népszerűvé a világon, hazánkban pedig a XVII. századtól nevelgetik előszeretettel a kertekben. Az északi félgömb mérsékelt éghajlatú tájain mindenhol megtalálható. Sőt, még az Andokban is rábukkanhatunk: ott mintegy 150 faja ismert!

A ribizlivel főként kerti bokorként találkozunk, ám a középhegységi tájakon vadon is terem. Magyarországon a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Dunakanyarban (és környékén) termesztik nagyobb mennyiségben.

Vadon is megterem (Fotó: en.wikipedia.org)
Vadon is megterem (Fotó: en.wikipedia.org)

A cserje 1-1,5 méter magasra nyúlik, vesszői tüskétlenek, levelein 3-5 karéj található. A levelek fonákján olajmirigyek láthatók. Fehéres virágjai áprilisban-májusban nyílnak, s ezekből fejlődnek ki a bogyók, melyek júniusban, júliusban szüretelhetők.

A ribizlit nemcsak gyümölcse miatt érdemes termeszteni, hanem dísznövényként is tekinthetünk rá! Ültethetjük például a kerítés mellé sövényt alkotva, mert csodás látványt nyújtanak piros bogyói a zöld levelek között – még akkor is, ha a bokor sokszor nem túl sűrű.

Csodás látványt nyújtanak a piros gyümölcsök (Fotó: pinterest.com)
Csodás látványt nyújtanak a piros gyümölcsök (Fotó: pinterest.com)

E növény ültetését elvégezhetjük a rügyfakadás előtti (tavaszi), illetve a lombhullatás utáni (őszi) időszakban is. Magyarországon széles választékban kapható piros, fehér és fekete ribizke bokor vagy magas törzsű változatban is.

A szaporítóanyagot az ültetés előtt egy-két órára áztassuk be. Ássunk 40x40 cm alapterületű és 60 cm mélységű gödröt, s tegyünk bele érett istállótrágyát. Ezzel meggyorsíthatjuk a növény fejlődését. Csak a megfelelő tápanyaggal feltöltött talajban fog gyorsan fejlődni a ribizli, és csak így biztosíthatjuk azt, hogy éveken át magas legyen a terméshozam. A trágyát porhanyós földdel fedjük le.

Csak a megfelelő tápanyaggal feltöltött talajban fog gyorsan fejlődni a ribizli (Fotó: premaculture.org)
Csak a megfelelő tápanyaggal feltöltött talajban fog gyorsan fejlődni a ribizli (Fotó: premaculture.org)

Állítsuk bele az oltványt – figyelve arra, hogy az alsó két elágazás alsó két rügye a föld alá kerüljön. Töltsük fel földdel a gödröt, majd iszapoljunk. (Bő vízzel locsoljuk be.) Ezt követően tegyünk még rá földet a talajszintig, és tömörítsük. Alakítsunk ki egy kis tányért a sarjak tövénél, és locsoljuk meg.

Ha sövényt szeretnénk kialakítani, akkor hosszanti ültetőárokba kell telepítenünk a töveket kb. egyméteres tőtávolsággal számolva. Jól mutat egyébként a kert központi részén kialakított „ribizke sziget” is, amikor csoportosan ültetjük el a ribizlit.

Szigetszerűen is ültethetjük (Fotó: paradicsomos.blogspot.com)
Szigetszerűen is ültethetjük (Fotó: paradicsomos.blogspot.com)

A szakirodalom – és a „hivatalos” termesztők – szerint, ha nem terem a piros bogyós bokrunk, annak oka általában a rossz metszés! Az első évben 3-5 vesszőt ajánlott meghagyni, melyeket 4-6 szemre kell visszavágni – ahogy a következő évben is így vágjuk vissza a friss hajtásokat. Ezzel egy egyenletes koronát tudunk kialakítani. A gazdák azt mondják, hogy azért, hogy jó legyen a terméshozam, soha sem szabad elhanyagolnunk a metszést. Idősebb korban cseréljük az 5-6 éves vázágakat!

A fiatal, új hajtásokat egyébként tővesszőknek nevezzük, melyek a második évtől termőgallyakká válnak. A termőgallyak a második és a harmadik évben már bőségesen teremnek. A három évnél idősebb termőgallyak is teremnek, csak gyengébben.

 A termőgallyak a második és a harmadik évben már bőségesen teremnek (Fotó: en.wiktionary.org)
A termőgallyak a második és a harmadik évben már bőségesen teremnek (Fotó: en.wiktionary.org)

A törzses ribiszkéről tudni kell, hogy minél magasabb a törzs, annál kisebb lesz a korona, és rövidül az élettartalom is (5-6 termőévre).  – Párszor mi is próbáltunk törzses ribizkét termeszteni, de olyan rövid életű és alacsony terméshozamú volt, hogy nem érte meg foglalkozni vele.

Mindezekhez azért hozzátenném (utólagosan megmagyarázva, hogy miért emeltem ki az imént azt, hogy „a szakirodalom – és a hivatalos termesztők – szerint”), hogy a szüleim soha sem metszik a bokrokat, csupán az idős ágakat vágják ki, és mégis bőségesen terem minden bokrunk, melyek között akad 10-15 éves is!

Ha jól csináljuk, bőségesen terem! (Fotó: themarthablog.com)
Ha jól csináljuk, bőségesen terem! (Fotó: themarthablog.com)

A „fiatalnak” nevezhető bokraink úgy születtek, hogy anyukám a „régi” bokrokról levágott néhány ágat és ahogyan a szőlővesszőt szokás, úgy ledugta őket, két szemre visszavágta, és minden ág csodásan megeredt. Az elmúlt évek alatt gyönyörű bokorrá változtak, és minden nyáron hatalmas szemű, dús fürtökkel ajándékoznak meg minket. (A rózsát egyébként ugyanilyen módon szaporítja anyukám, amin mindenki csodálkozik…)

A folytatásban a gyümölcs egészségre gyakorolt jótékony hatásairól beszélünk majd.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • A fogyasztókat szolgálják a karácsonyi ellenőrzések
  A fogyasztókat szolgálják a karácsonyi ellenőrzések
 • Lassulás várható jövőre a gazdaságban
  Lassulás várható jövőre a gazdaságban
 • Többet költenek agrárbiztosításra a gazdák
  Többet költenek agrárbiztosításra a gazdák
 • Múlt hónapban is nőttek a fogyasztói árak
  Múlt hónapban is nőttek a fogyasztói árak

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
  Hétszáz tonna szaloncukor - rekordforgalomra számít az édességipar
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. december 10.
 • Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
  Szijjártó: siker magyar szempontból is a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozat
 • Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
  Nagyszülői gyed - biztosítottnak kell lenni az unoka születése előtti két évben
 • További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
  További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás
 • Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
  Erőszakos közlekedők a célkeresztben - civil autókból ellenőriz Budapesten a rendőrség
 • Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
  Banksy - karácsonyi témájú graffitit festett a rejtőzködő művész
 • Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
  Változás lesz a boltokban - a húsok származási országát is fel kell tüntetni
 • Figyelmetlenek a közlekedők - sok halálos baleset történt a vasúti átjárókban
  Figyelmetlenek a közlekedők - sok halálos baleset történt a vasúti átjárókban