4 évnél régebbi cikk

Ennél sötétebb már nem is lehetne - Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül kritika
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaEnnél sötétebb már nem is lehetne - Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül kritika
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Újabb hét, újabb reboot vagy remake került a moziműsorba, amely ezúttal Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül címmel csalja a gyanútlan rajongókat a légkondival behűtött és popcornnal (na, meg nachosszal) felszerelt termekbe. Kíváncsi vagyok, mikor kapcsol Hollywood, hogy nagyon nem kéne erőltetni ezt a sokadik bőrlehúzós történetet. Bár amíg az emberek elmennek a filmekre, addig teljesen mindegy, hogy a kritikusok mit mondanak, a futószalag nem áll le. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Tudtátok, hogy a Sötét zsaruk-széria eredetileg képregényként kereste a kenyerét? Nem? Én sem, de zseniális, hogy előbb vagy utóbb minden nagyobb franchise-ról kiderül, hogy először a színes füzetek oldalain próbálta elvarázsolni a népeket. A Men in Black - Sötét zsaruk első három száma 1990-ben jelent meg Lowell Cunningham írásával és Sandy Carruthers rajzaival az Aircel Comics (amit később a Malibu Comics kaparintott meg) berkein belül. 1991-ben újabb három füzet követte a sort, majd miután a Marvel 1994-ben megszerezte a Sötét zsaruk jogait, '97-ben ki is nyomták az első mozit Will Smith és Tommy Lee Jones főszereplésével.

Ezt követően megjelent még néhány képregényes történet, ám a Marvel érezhetően a mozik irányába terelte a fekete ruhásokat: 2002-ben érkezett is a Men in Black - Sötét zsaruk 2. A harmadik felvonásra nem kevesebb mint tíz évet kellett várni (többet, mint a harmadik és negyedik mozi között), a Men in Black - Sötét zsaruk 3. pedig ezt meghálálva méltó búcsút vett a filmsorozattól. Hogy aztán negyedik résszel a földbe döngöljék mindazt, amit az elődök felépítettek...

A Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül az egyik legindokolatlanabb alkotás, ami valaha elkészült - még úgy is, hogy korunk két legfelkapottabb tehetsége (Chris Hemsworth és Tessa Thompson) is megmutathatta, mitől döglik a légy. A rendezést az a F. Gary Gray vállalta, akinek filmográfiájában olyan alkotás találhatóak, mint Az olasz meló, a Túl mindenen, a Törvénytisztelő polgár vagy a legutóbbi Halálos iramban-mozi. Tehát papíron működhetett is volna a szitu, de mégsem.

Sztori

Miután H (Chris Hemsworth) és T ügynök (Liam Neeson) megmentik a világot, az emberek és a Men in Black alkalmazottai hősként ünneplik őket - egészen addig, amíg a szemtanúkat jól meg nem neutralizálják (kitörlik emlékeiket). Éppen ilyen emléktörlésnek lesz a szemtanúja a fiatal Molly (Mandeiya Flory) is, aki a látottak ellenére - vagy hatására - elhatározza, hogy ő is fekete ruhás idegenvadász akar lenni. Persze ez nem úgy működik, hogy ír levelet, majd mellékelten csatolja önéletrajzát, hanem a Men in Black saját maga választja ki tagjait.

Miután az idősebb Molly (Tessa Thompson) már mindent tűvé tett utánuk, taktikát vált: ezúttal nem az öltönyös figurák, hanem az űrlények kerülnek érdeklődésének középpontjába. Terve részben bejön, ugyanis bár bejut a MiB főhadiszállására, rajta kapják, ám a góréknak olyannyira megtetszik a magánakció, hogy végül bizalmat szavaznak a lánynak: M ügynök próbaidős lesz.

Első bevetése egészen Londonig repíti, társa pedig nem más lesz, mint a korábban említett világmegmentő akció egyik hőse, H ügynök. Innentől pedig kezdetét veszi a nemzetközi utazás, amely során űrlények trutymós kupacai maradnak csak utánuk. 

Karakterek

Ha valamiért érdemes meglesni a Men in Black: Sötét szaruk a Föld körül című alkotást, akkor az Chris Hemsworth és Tessa Thompson párosa. Már a Thor: Ragnarökben (az alkotásról ide kattintva olvashattok), majd a Bosszúállók: Végjátékban (erről pedig itt értekeztünk) is megmutatták, hogy olyan filmben, ami kettejükre koncentrál, is zseniálisan kiegészítenék egymást, és láss csodát, nem is kellett olyan sokat várni erre a mozira. Csak kár, hogy rajtuk kívül körülbelül minden a kukában landolt.

Chris Hemsworth ugyanazt az meglepően vicces idiótát hozza, akit a Ragnarökben megismerhettünk (a Végjátékban is, csak ott a készítők csavartak egyet a történeten), Tessa Thompson pedig férfiakat megszégyenítő keménységgel aprítja az ellent, na, meg hébe-hóba társát is - főleg verbálisan. Rajtuk kívül feltűnik még a rutinos Liam Neeson és Emma Thompson, illetve a fiatal, ám annál profibb Rebecca Ferguson is, de karaktereik sajnos igencsak sablonosra sikeredtek.

Összegzés

Komolyan úgy voltam a Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül kritikájával, hogy egyáltalán nem fogom megírni. Már ki is agyaltam, hogy összerakok helyette valami videós összefoglalót, amely magába sűrítené az összes Men in Black-alkotást.

Aztán nagy nehezen rávettem magam - amúgy sem volt jobb dolgom hétvégén az agyonklimatizált házban. És hogy miért esett ilyen nehezemre a kritika? Hát mert egyszerűen belefáradtam már abba, hogy minden egyes reboot vagy remake után ugyan azt írjam le, csont nélkül ugyan azzal a végeredménnyel: miért kell erőltetni ezeket az újragondolásokat?

De ha már folyamatosan ez ömlik a nyakunkba, akkor legalább úgy csinálják meg, hogy senkinek ne legyen hiányérzete. Persze, tudom, ez lehetetlen, de figyeljétek meg, hogy például a jövő heti Toy Story 4. alulról fogja verdesni a tíz pontot. És nemcsak nálam. Hogy miért? Azért mert a Pixar nem sietett el semmit. Nyilván ott is érezhető lesz a pénzlehúzás ordas bűze, de olyan végeredményt produkálnak, amely legalább megpróbálja mindezt leplezni.

Hogy a Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül című alkotásról is ejtsek pár szót: a film egyetlen értékelhető aspektusa a főszerelők (Hemsworth, Thompson) játéka, ugyanis olyan jól érzik magukat, hogy bármilyen filmbe is pakolnák őket, simán elvinnék a show-t. Ezen kívül a történet kiszámítható, a mellékkarakterek érdektelenek, a poénok meg... inkább hagyjuk. Ha a Men in Black-mozikon (vagy sorozaton) nőttetek fel, akkor az új etap a ti filmetek lesz, esetleg a kánikulában lájtos kikapcsolódásra vágynátok, ne habozzatok. Minden más esetben nagy ívben kerüljétek el. Most pedig nekem is jöhet a neutralizálás...

10/4 - Újabb szükségtelen folytatás

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek