4 évnél régebbi cikk

Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
Fehérvár Médiacentrum fotója
medium.com
Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon

Sok a stressz a munkahelyeden? Aggodalmaskodsz a párkapcsolatod vagy a családod miatt? Szeretnél gyereket, de valamiért nem sikerül? Akár kopaszodni is elkezdhetsz mindezek miatt!

 Ahogy korábban már többször szót ejtettünk róla, testi és lelki problémáink a hajunk állapotán is tükröződnek.

Havonta jelentkező sorozatunkban ezúttal arról beszélgettünk Álland Tünde hajgyógyász-fodrásszal, mennyire fontos, hogy ne csak a külső tüneteket kezeljük, hanem nézzünk a lelkünk mélyére is, és szó szerint a gyökerüktől kezdjük kiirtani a problémáinkat.
Ma már senki nem tagadhatja azt a tényt, hogy a lelki tényezők hatással vannak a fizikai testre. A betegségek hátterében életmódbeli hibák, környezeti ártalmak, túlterheltség, negatív szemléletmód, feldolgozatlan lelki problémák, érzelmi konfliktusok húzódnak meg. Ehhez járulnak azok a gondolkodási és viselkedési sémák, amelyek állandó újrajátszása idővel egészséghez vagy betegséghez vezet. Az életmódhoz hasonlóan azonban a szemléletmód is alakítható, amely test, lélek, és szellem egyensúlyát biztosítja. A belső munka éppen ezért olyan fontos, mint a kívülről ható kezelések” - hangsúlyozta Tünde.

Hozzátette: az ember alapvetően társas lény, a legtöbb lelki probléma forrása az emberi kapcsolatokban gyökerezik, amelyek minősége kihat a lelki és fizikai egészségre. Ha a stresszre ható hormon mennyisége megnövekszik a szervezetben, az is okozhat zsírosodási folyamatot a fejbőrön. A női lét nem megfelelő megélése elsorvaszthatja a hajszálakat, a hajkoronánk is megsínyli, ha nem törődünk magunkkal. „Egy esetet szeretnék elmesélni amin keresztül látni fogjuk, hogy egy erős hajhullás mögött milyen súlyos lelki okok állhatnak Egy 28 éves nő hajhullásról, zsírosodó fejbőrérről panaszkodott, sápadt karikás szemekkel. Rengeteg munkája mellet túl sok teher nehezedett rá, képtelen volt utolérni magát. Menstruációja kimaradozott. Hajhullása fokozódott, egy évvel ezelőtt dúsabb volt. Elmondása szerint jó állása van, sokan lennének a helyében, állandó megfelelési kényszer terheli. Esténként, munka után édességgel vigasztalja magát. Minden jel arra mutatott, hogy túlterheltségének oka a munkája. Alaposabb rákérdezéssel azonban kiderült, hogy a párja magyarázat nélkül elhagyta. Emiatt a munkába menekült, hogy ne maradjon ideje szembenézni a fájdalmas tényekkel. Mielőtt az életmódváltásra vonatkozó tanácsokat kapta, sokkal lényegesebb volt, hogy ne meneküljön, hanem első teendőjeként nézzen szembe saját érzelmi traumájával. Ez ugyanis minden panasz forrása, amely kimerültséget, pajzsmirigy alulműködést, hajhullást, menstruációs zavart, és más egészségkárosodást okozott.”

A menstruációs ciklus zavara intő jel lehet, hogy akad mit rendbe tenni az érzelemvilágunkban is. „A menstruációs ciklus megélése meghatározó, a női mivoltunkat jelképezi. Másként hat érzelmileg arra a nőre, aki épp gyermekre vágyik, és azért számolja a napokat izgatottan, és másként arra, aki épp azon izgul, hogy ne essen teherbe, mert nem akar több gyereket, vagy egyáltalán nem akar. Akinek rendszertelen a vérzése és fájdalmas, az eleve szenvedésként éli meg. Nagyon fontos, hogy rákészüljünk lelkileg, tudatosan álljunk hozzá.”

Tünde sokszor találkozik munkája során úgynevezett A típusos emberekkel, akik vezető beosztásban dolgoznak, sok beosztottért tartoznak felelősséggel. Náluk mutatkozik meg a stressz hatása a leglátványosabban a hajon, gyakori a hirtelen kopaszodás, erős korpásodás. De nem csak rájuk, hanem mindenkire igaz, hogy érdemes dolgozni az önértékelésünkön, és azon, hogy kevésbé próbáljunk megfelelni a külső elvárásoknak. Egészségi állapotunkon is meg fogjuk érezni, ha a lelki akadályokat megoldandó feladatnak tekintjük és nem hordozzuk őket hosszan magunkban, hanem merünk változtatni.

Figyeljünk tudatosan a testünk tüneteire, változásaira. Akkor bármifajta kezelés hatásosabbá válik! Ne feledjük, ha csak külsőleg valamit változtatunk, az nem elég, az okoknak is utána kell járni!”

 Sorozatunkban havonta kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek