4 évnél régebbi cikk

Minden hónap első hétfőjén csendes nyitvatartás a fehérvári Decathlonban is
·Hírekfigyelem·Utolsó frissítés: undefined
Minden hónap első hétfőjén csendes nyitvatartás a fehérvári Decathlonban is
·Hírekfigyelem·Utolsó frissítés: undefined

A Decathlon valamennyi magyarországi áruházában minden hónap első hétfőjén 14 és 16 óra között úgynevezett csendes órákat biztosítanak, hogy ezzel kedvezzenek az autista vásárlóiknak és családtagjaiknak.

A minap érdekes posztra bukkantam a Facebookon, miszerint az egyik felhasználó olyan decathlonos szórólapot osztott meg, amely úgynevezett csendes nyitvatartásról ad tájékoztatást. Kicsit utánalesve a történetnek kiderült, hogy az áruházlánc kezdeményezésének indulása egészen 2018. október 1-ig nyúlik vissza, amikortól számítva minden hónap első hétfőjén 14 és 16 óra között csendes órákat biztosítanak a magyar Decathlonokban (így a székesfehérváriban is), elsősorban az autista vásárlóiknak és családtagjaiknak kedvezve ezzel.

Az elsősorban sportszerekben utazó cég tájékoztatása szerint ezekben az órákban természetesen mindenki számára nyitva tartanak, ám arra kérik vendégeiket, hogy vegyék figyelembe a szándékukat és segítsék munkájukat: csökkentett zaj és fényviszonyokkal szeretnének megteremteni a csendes vásárlás lehetőségét az autizmussal élő mozgáskedvelőknek és családjuknak.

Mi az autizmus?

A Wikipedián talált információk szerint: az autizmus spektrumzavar (a kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van) egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Okait jelenleg is kutatják.

Autista társaink egy részének érzékszervei érzékenyek, ezért nagyon nehéz elviselniük már az átlagos zajokat, szagokat és fényeket is, így a csendes nyitvatartás - amely során csökkentik az ingereket - nagyban megkönnyítheti számukra a vásárlást. A Decathlon munkatársai az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével előzetesen autizmus ismereteket szereztek az autizmusbarát vásárlás támogatása érdekében.

Mire számíthattok a csendes nyitvatartás két órájában?

  • Amennyiben szükséges a kasszasorban előreengedik az érintett családokat
  • Mint minden segítő kutyát, úgy az autista társainkat támogató kutyákat is szívesen látják a Decathlonban
  • Hangosbemondónkat csak biztonsági esetben használnak
  • Az áruházlánc üzleteiben nem szolgáltatnak zenét
  • Csökkentett üzemmódban működik a világítás

A csendes nyitvatartásról további infókat az akció hivatalos honlapján találhattok, ha pedig bármilyen észrevételetek van, akkor jelezzétek az ugyfelszolgalat@decathlon.com e-mail-címen, vagy a 06-1-920-1020 telefonszámon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek