Fair18 °C
2019. október 17. csütörtök Hedvig
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Tűzzel-vassal Fesztivál, Múzeumok Éjszakája és egészségpiac

Fehérvári programok a hétvégére: Tűzzel-vassal Fesztivál, Múzeumok Éjszakája és egészségpiac
A Tűzzel-vassal Fesztivál idén is számos meglepetést tartogat a kilátogatóknak (Fotó: Bácskai Gergely)

Most, hogy az időjárás is az évszaknak megfelelően teljesít, nyugodtan tervezhetünk szabadtéri programokat a hétvégékre. Szerencsére az előttünk álló napokban sem lesz ez másképp, így ismételten számos székesfehérvári (és túli) rendezvény közül válogathattok: kilátogathattok Fehérvár egyik legérdekesebb rendezvényére, a Tűzzel-vassal Fesztiválra, nézelődhettek a Múzeumok Éjszakáján és belevethetitek magatokat az idei év első nyári bulijába, a Beach Fesztiválba, ahol garantált lesz a hajnalig tartó őrület.

Fesztivál: XVI. Tűzzel-vassal Fesztivál
Mikor?: Június 22., szombat 10:00
Hol? Rác utcai Skanzen

Tudjátok, hogy melyik Székesfehérvár egyik legnépszerűbb rendezvénye, amelyet ráadásul június 22-én, szombaton zavarnak le? Hát persze, hogy a Tűzzel-vassal Fesztivál, amely során már tizenhatodik alkalommal lepik el a késkészítő mesterek, a kovácsok és   a fegyverművesek a Rác utcai Skanzent, hogy csodálatos vasmunkáikkal levegyék a népeket a lábukról. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében zajló fesztivál tíz órakor nyitja meg a kapuit, majd a nyitóbeszéd és az emléktábla felszögelése után kezdődhet is a haddelhadd: késes beszélgetések, zenés előadások, bábelőadások és tűzugrás is várja a kilátogatókat.

Koncert: Apostol
Mikor?: Június 21., péntek 19:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

A hétvégén ismételten Székesfehérvárra látogat a legendás Apostol együttes, amely során a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban csendülnek fel ismerős és szívet melengető dallamaik. Az Apostol 1970-ben Budapestről indult hódító útjára, majd Salgótarjánban mutatták meg magukat az amatőr könnyűzenei fesztiválon, ahol aranydiplomát nyertek. Onnantól pedig nem volt megállás: 1971-től kezdve számos kis- és nagylemezzel, illetve válogatás- és koncertalbummal bővült a repertoárjuk, és olyan ismert nótákat alkottak meg, mint a Nincs szerencsém, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Homokvár, légvár, kártyavár vagy a Nem tudok élni nélküled.

Életmód: VII. Fehérvári Egészségpiac
Mikor?: Június 22., szombat 8:00
Hol?: Jancsárkert

Immár hetedik alkalommal bonyolítják a Fehérvári Egészségpiacot, amelynek a Jancsárkert és vele szemközt található A1 Magma Fitness - Wellness Sportközpont ad otthont. A rendezvény célja, hogy a fehérváriak megismerjék az egészséges életmód alappilléreit, az egészséges élelmiszereket, a testmozgás jelentőségét, illetve hogy részt vegyenek a betegségmegelőzést célzó szűrővizsgálatokon is.

A Jancsárkert termelői piacon az egészséges ételek és italok kóstolhattok (ha pedig bejövős, akkor vásárolgattok), így közel ötven Fejér megyei termelő mutatja be finomabbnál-finomabb portékáját. A Fehérvári Egészségpiacon ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon és táplálkozási, diabetikus konzultációkon is részt vehetnek az érdeklődők, az A1 Magma Fitness - Wellness Sportközpontban pedig személyi edző vezeti be a sport rejtelmeibe a kíváncsiskodókat.

Kiállítás: Múzeumok Éjszakája
Mikor?: Június 22., szombat 10:00
Hol?: 27 helyszínen Székesfehérváron

Amióta tudom az eszem, azóta valamilyen formában részt veszek Magyarország és Székesfehérvár egyik legnépszerűbb programján, a Múzeumok Éjszakáján, amely során  - ahogy a nevéből is kiderül - egész éjszaka áldozhatunk a kultúra oltárán, és magunkba szívhatjuk a töménytelen mennyiségű tudást. A látnivalók huszonhét helyszínen (nekem mindig is a csillagvizsgáló volt a kedvencem) várják az érdeklődőket, többek között meglátogathatjátok a Hetedhét Játékmúzeumot, a Tűzoltó Múzeumot, a Bory-várat, a Fekete Sas Patikamúzeumot és a Fehérvárról induló buszjáratokkal még Herendre is kilátogathattok (regisztrálni ezen az e-mail-címen tudtok).

A rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni, amely minden helyszínen belépőként, a KNYKK Zrt. helyi buszjáratain pedig menetjegyként használhatók június 22-én 16 órától. A karszalagokat beszerezhetitek (200 forintért) június 12-től elővételben a Tourinform Irodában, június 22-én pedig 5-23 óráig a Városház téren a Tourinform faházában, valamint a legtöbb helyszínen. További infókért a Múzeumok éjszakájáról katt ide.

Fehérváron túl: Beach Fesztivál
Mikor?: Június 20-23., csütörtök-vasárnap
Hol?: Balatonfűzfő

Tudjátok, hogy mi hiányzott az idei nyárból? Az egész éjszakán át való tombolás a haverokkal, a hazai és külföldi sztárok felejthetetlen koncertjei és a sohavégetnemérős-feeling, amelynek hatására pár napig magunk mögött hagyjuk a világot. Egyszóval: a fesztiválszezon. Most, hogy a nyár nagyjából lehorgonyozott a harminc fok körüli hőmérsékletnél, és a július is látótávolságba került, már igazán kijárt nekünk egy őrület, nem de? A nyitótánc idén a Beach Fesztiválé lesz, amely Balatonfűzfőn robbantja fel a tópartot, és olyan neves előadókat sorakoztat fel, mint Burak Yeter, BLR (nem a magyar) és Mark Dekoda. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor miután kipihentétek az éjszaka fáradalmait, belevethetitek magatok a Balatonba, ahol számos vízi sportban mutathatjátok meg, hogy ki a strand királya.

Mozi: Toy Story 4.
Mikor?: Június 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

Amikor bejelentették a Toy Story 4.-et, azt hittem, hogy ez csak valami rossz tréfa, ugyanis harmadik felvonással olyan tökéletes lezárást kapott a széria, amelyet még a sikersorozatok és a blockbusterek is megirigyelnék.

Aztán megjelent az első kedvcsináló, én meg majd eldobtam az agyamat, ugyanis ahogy megpillantottam Woodyt, na, meg Buzz Lightyeart, egyből visszazuhantam a gyerekkoromba, ahonnan a videó lejátszása után sem akartam szabadulni. Így még azzal a lendülettel ledaráltam az eddig megjelent Toy Story-mozikat, hogy aztán úgy várjam a június 20-án debütált folytatást, mint egy rosszcsont lurkó.

A Toy Story 4. nem akarja feltalálni a spanyol viaszt, ismerős történettel és még ismerősebb karakterekkel operál, ám a figurák olyan bájt kölcsönöznek a filmnek, amelynek köszönhetően nem lehet nem szeretni az alkotást. A sztori szerint jó pár évvel járunk a Toy Story 3. végén látott búcsú után, amikor a kis Bonnie játékhadserege új taggal bővül: Forky, a kacatokból összeeszkábált figura gyorsan a lány kedvence lesz, ám szép napon nyoma veszik, így ismételten Woodyra és barátaira marad, hogy megmentsék a mundér becsületét.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Az Év Bölcsődéje - eddig négy székesfehérvári bölcsőde is esélyes
  Az Év Bölcsődéje - eddig négy székesfehérvári bölcsőde is esélyes
 • Giro d'Italia – élménykerékpározás - forgalomkorlátozások is lesznek
  Giro d'Italia – élménykerékpározás - forgalomkorlátozások is lesznek
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Víz Világtalálkozó - magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítményt mutattak be
  Víz Világtalálkozó - magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítményt mutattak be

A hét embere

 • Szabad Városok Szövetsége - ellenzéki településvezetőkből álló hálózat kiépítését tervezi Karácsony
  Szabad Városok Szövetsége - ellenzéki településvezetőkből álló hálózat kiépítését tervezi Karácsony
 • Teljes légtérzár - drónokkal zavarták a légiközlekedést Pesten
  Teljes légtérzár - drónokkal zavarták a légiközlekedést Pesten
 • Meghalt a veronai buszbaleset hőse
  Meghalt a veronai buszbaleset hőse
 • Globális razzia - egy csapással több száz pedofilt tartóztattak le
  Globális razzia - egy csapással több száz pedofilt tartóztattak le
 • Wales - Magyarország - húsz perc alatt eladták a vendégjegyeket
  Wales - Magyarország - húsz perc alatt eladták a vendégjegyeket
 • Orbán Viktor: Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte
  Orbán Viktor: Az önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte
 • HÍRADÓ 2019. október 16.
  HÍRADÓ 2019. október 16.
 • Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
  Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV

Eseménynaptár

 • Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
  Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
 • Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
  Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
 • Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
  Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
  Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
 • Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
  Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 16.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 16.
 • Kertalja Origó - az újraélesztést tanítják
  Kertalja Origó - az újraélesztést tanítják
 • Már csak október 31-ig fizethettek a régi 500 forintossal
  Már csak október 31-ig fizethettek a régi 500 forintossal